donderdag 20 maart 2014

Bruine bonen met rijst

Eet je weleens bruine bonen met rijst? Wij wel maar dan meestal de Mexicaanse variant met Mexicaanse kruiden en gehakt, Chili con carne dus. Deze schotel heeft een Surinaams tintje.  


Nodig: (voor ca. 3 personen)
- ca. 200 gram kipfilet in kleine blokjes
- ca. 100 gram soepvlees of bieflappen in blokjes
- 1 grote glazen pot of groot blik met bruine bonen 
- 1 blik tomatenblokjes
- 200 ml water
- 2 grote uien grof gesneden
- 2 tenen knoflook fijngehakt
- 1 cm verse gember fijngehakt of 1 theelepel gemberpoeder
- 0,5 bosje bladselderij fijngehakt (ca. 10 gram)
- 2 laurierblaadjes
- 6 Maggi bouillonblokjes (van die kleine vierkante blokjes) of 1,5 kip bouillonblokje
- zwarte peper en zout uit de molen
- (Surinaamse of basmati) rijst

De hoeveelheden kan je aanpassen, geen knoflookliefhebber, gebruik minder of laat het weg. Ik gebruik een combinatie van soepvlees en kip, officieel wordt er zoutvlees gebruikt. Met wat extra vlees en bonen kan je er makkelijk met vier personen van eten. 

Neem een grote braadpan en verhit daar een paar lepels olie of boter in. Bestrooi het vlees en de kip met peper en zout en bak het aan. Fruit de uien, knoflook en gember mee.  


Voeg de tomatenblokjes, 1 tot 1,5 bouillonblokje (of de Maggi blokjes), laurier, fijngesneden selderij en water toe en breng het aan de kook. Houd wat selderij achter voor garnering. 


Laat het ongeveer een half uur zachtjes koken met de deksel van de pan zodat het wat indikt en de smaken er goed intrekken. Hoe langer, hoe lekkerder omdat de smaken er dan beter intrekken. Ook zou je het een dag eerder kunnen maken, of in de slowcooker voor een nog betere smaak. Als de saus teveel verdampt kan je nog wat water toevoegen. 


Kook ondertussen de rijst zoals je gewend bent. 

EN PROEF!!! Proef nu hoe je de smaak vindt. Voeg zo nodig nog wat extra peper en zout toe. Voeg dan de uitgelekte en afgespoelde bonen toe en warm deze op in de saus. 



Haal de laurierblaadjes eruit. Serveer de bonen met de rijst. Kroepoek voor een hartige beet is er erg lekker bij. Ook serveer ik er soms milde uiensalade bij.  


Slowcooker
Dit gerecht kan heel goed in de slowcooker worden gemaakt. Ik heb het nog niet gedaan (heb de slowcooker nog niet zo lang) maar zal het als volgt doen. Braad het vlees, kip, de uien, knoflook en gember even aan in een hapjespan. Volgens zeggen is dit niet noodzakelijk maar zelf vind ik het dan smakelijker (bij andere gerechten zo gedaan). Breng over in de slowcooker en doe daar de rest van de ingrediënten bij zonder de bruine bonen. Ik schat in dat het dan een uur of vier op low nodig heeft. Voeg dan de bruine bonen toe en laat het geheel nog een uurtje op low staan tot alles goed warm is. 

Variatie: 
- Gebruik verse tomaten
- Wil je het gerecht pittiger voeg dan nog wat chilivlokken of verse peper toe. 

Tips voor aanschaf van een slowcooker:
- Ik vind het fijn als de deksel van glas is zodat je er doorheen kunt kijken
- Ik vind het fijn als er een timer opzit die automatisch overgaat in de warmhoudstand als hij klaar is
- Ik wilde graag een grote slowcooker. In de mijne van 6,5 liter kan ik met gemak voor acht personen de smoor djawa maken. Ook maakte ik er een Boeuf Bourguignon in voor zelfs tien personen. Ik maak graag veel en vries dan een gedeelte in als het niet op gaat.

Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------



Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:





Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.


6 opmerkingen:

  1. Heb je dit recept toevallig al een keer in de slowcooker gemaakt? Ik wil hem graag van het weekend gaan maken, en het liefst in de slowcooker, dus is mijn brandende vraag, kloppen de tijden zoals hierboven in het recept voor de slowcooker is geschat? Alvast dank je wel!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb het zelf nog niet in de slowcooker gemaakt maar navraag gedaan bij ervaren slowcookers. Zij denken dat de beschrijving hierboven goed kan kloppen. E.e.a hangt natuurlijk wel af van hoe dik het vlees is gesneden en welk vlees er wordt gebruikt. De bieflappen gaan het zeker redden. Ander rundvlees kan iets langer duren.

      Verwijderen
    2. Dank je wel voor je berichtje terug, ik denk dat ik het met kippen dijen en soepvlees ga proberen, dan is de kans het kleinst denk ik dat het droog zou kunnen worden. Ik hou je op de hoogte!

      Verwijderen
    3. Ik hoor het graag van je, alvast bedankt

      Verwijderen
  2. Hoi Marlon, eindelijk een reactie terug van me! Ik heb de bonenschotel in de slowcooker gemaakt, ik heb kippendijen en soepvlees gebruikt, en ik heb de stand high van de slowcooker gebruikt i.p.v low, het vlees was botermals, en het smaakte heerlijk! Ik heb er ook nog een beetje Surinaamse trassi en 5 spicepowder bij gedaan, en het was heerlijk! Dat weekend erop heb ik dit gerecht gewoon in de braadpan gemaakt,en precies gedaan zoals jou recept zegt, wel weer een beetje trassi en 5 spicepowder gebruikt, en mijn (onze) persoonlijke smaak vind dit gerecht lekkerder uit de braadpan! Ik weet niet waarom, maar we vonden de smaken gewoon lekkerder!! Dus dit recept is absoluut een blijvertje, nomnomnom, maar ik maak hem in de braadpan!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Rose, wat leuk dat je het meteen op twee manieren hebt geprobeerd. Grappig ook dat je verschil proefde. Goeie tip van die trassi en 5 spicepowder. Ik heb beide in huis, zal ik volgende keer ook toevoegen

      Verwijderen