zaterdag 15 maart 2014

Varieer met bladerdeeg: Appelcups en Ragoutcups

Met bladerdeeg kan heel veel. Het makkelijkst vind ik om bladerdeeg te gebruiken uit de diepvries. Heb deze dan ook meestal wel op voorraad en zo ben ik aan het variëren geslagen. Je ziet hier appelcups uit een cupcakevorm en onderaan staat het recept voor cups gevuld met ragout.


Nodig voor 12 appelcups:
- een cupcake bakvorm 
- 12 plakjes bladerdeeg 
- 4 appels (bijv. goudrenet, jonagold, elstar, rubens appels of andere appels)
- 1 eetlepel citroensap (flesje)
- suiker, kaneel, kaneelsuiker

Verwarm de oven voor op 210 graden (bij een heteluchtoven).

Smeer de vorm in met wat olie. Je kunt ook van die papieren bakvormpjes erin leggen, dan plakt het niet vast aan de bodem van de vorm. Leg de blaadjes bladerdeeg te ontdooien. 

Schil de appels. Ik gebruik bij appelhapjes e.d. het liefst verschillende soorten appels door elkaar. De ene blijft wat harder, de andere is wat zoeter, zuurder enz. Waardoor elke hap een verrassing is. Snijd de appels in kleine blokjes en meng deze met citroensap (dit voorkomt verkleuren). Voeg naar smaak suiker, kaneel en/of kaneelsuiker toe. 

Duw de ontdooide plakjes bladerdeeg in een cupcake gat. Vul deze met de appelblokjes en sla het aan de bovenkant weer dicht. Dit hoeft niet al te nauwkeurig, als de punten maar naar binnen geslagen zijn.


Bak de appel cups mooi bruin in de oven in ca. 20 minuten. Oven tussentijds niet openen want dan zakken ze weer in.

Variatie: 
- Voeg rozijntjes of ander (gedroogd) fruit toe aan de appels
- Maak ze eens hartig. Vul ze bijvoorbeeld met koude ragout. Sluit het deeg dan wel goed af aan de bovenkant want de ragout sijpelt er snel doorheen als deze gaat koken in de oven. Met afgekoelde ragout voorkom je dit ook grotendeels.
- Draai de cups eens om voor het bakken. Zo heb ik het laatst met de ragoutcups gedaan. Ze eerst gevuld, ze toen met een lepel eruit gewipt, ze omgedraaid en toen gebakken. Ook leuk met hele (kleine) appels. Hier met een appelboor de kern uithalen, vullen met spijs, rozijntjes of wat je lekker vindt en dan op z'n kop bakken.
- Het is ook lekker om de appel te mengen met deze kaneelsuikermixAls dit recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------


Bekijk hier meer recepten met appel
Bekijk hier meer recepten met bladerdeeg


Geen opmerkingen:

Een reactie posten