Vorig jaar in Gent bij restaurant Amadeus (geweldige entourage daar) Gentse waterzooi gegeten. Het is een soort gebonden kippensoep met grote stukken kip en aardappel. Ik heb me laten inspireren door meerdere recepten en het ook gemaakt. Ik had een pan vol voor zeker 8 tot 10 personen en het viel zeer goed in de smaak. Lekker met stokbrood en een pittige kruidenboter.
- 1 kilo kipfilet
- 2 grote uien fijn gesnipperd
- 1 zakje (300 gram) fijngesneden prei of zelf prei fijnsnijden
- 1 zakje peen julienne
- 2 bosuitje in kleine ringetjes gesneden
- 1 kilo aardappels, geschild in stukken
- groenten- en kippenbouillonblokjes
- selderie (eigenlijk vers maar ik heb wat gedroogde gebruikt)
- verse peterselie (garnering)
- kruiden als wat chilivlokken, zwarte peper, tijm, rozemarijn, bieslook
- 3x eigeel (het wit gebruik je niet)
- 200 ml kookroom of slagroom
Officieel wordt deze soep gemaakt met kippenpoten, ik heb het met kipfilet gemaakt. Kippendijen zal ook lekker zijn.
Maak de kipfilet schoon, snijd deze in drie stukken en zet het op met 2 liter heet water en 2 groenten bouillonblokjes. Laat dit 20 minuten tegen de kook aan trekken. Langer mag ook, komt de bouillon alleen maar ten goede.
Fruit de uien, bosui, prei en juliennewortel in een andere (soep)pan in een beetje olie. Laat niet bruin worden. Doe de bouillon van de kip erbij en breng deze op smaak met blokjes kippenbouillon, theelepeltje chilivlokken, tijm, rozemarijn en gedroogde selderie. Voeg de aardappel toe en laat het zachtjes koken tot de aardappel gaar is. Voeg de kip toe. Proef of de smaak naar je zin is en voeg anders nog wat extra kruiden toe.
Als de soep klaar is zet dan het gas laag. Klop de eieren op met de room en schenk dit voorzichtig door de soep. De soep mag echt niet meer koken, dan gaat het schiften. Door de eieren met room gaat de soep binden.
Bij het opscheppen heb ik eerst met een schuimspaan wat kip en aardappel uit de pan geschept. Daarop bouillon gegoten en daar wat verse peterselie op gestrooid.
Inspiratie:
- www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/gentse-waterzooi
- www.24kitchen.nl/recepten/snelle-waterzooi
Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?
-------------------------------------------------------------
- Bekijk hier meer recepten met soep
Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:
Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.
Mmm,lekker waterzooi! Leuk dat je een snelle versie met kipfilet hebt bedacht :) Dat ga ik ook eens proberen!
BeantwoordenVerwijderenLeuk dat je het recept gevonden hebt, ik ga die van jou ook opzoeken :)
Verwijderen