zaterdag 22 maart 2014

Cake zonder oven -> Ook wel Arretjescake of Pletskeskoek genoemd

Deze cake maak ik maar heel af en toe want het is erg machtig en natuurlijk bomvol calorieën. Maar... altijd een groot succes want op verjaardagen is de schaal zo leeg. Een cake van koekjes en chocolade.


Oorspronkelijk is de cake een recept uit een promotieboekje van Nederlandsche Oliefabrieken (NOF) Calvé-Delft. Calvé voerde destijds twee soorten vet, te weten Delfia, een soort frituurvet van kokosvet, en Delfrite, een soort margarine. Het (strip)figuurtje Arretje Nof werd als reclame gebruikt voor de producten. Recept nummer 100 was Arretje's cake. Het kon van beide producten gemaakt worden, waarbij in de zomer Delfia werd aanbevolen, omdat de cake anders te slap zou blijven. (Bron: Wiki)

Nodig:
- 300 gram roomboter
- 300 gram donkerbruine basterdsuiker
- 125-150 gram (Maria)biscuitjes
- 125-150 gram lange vingers
- 50 gram pure chocolade
- 50 gram cacaopoeder

Voordat ik dit recept plaatste heb ik meerdere recepten getest en deze combinatie van hoeveelheid boter, suiker, koek en chocolade bevalt ons het beste.

Breek de koekjes en chocolade apart in stukjes. Laat de boter zachtjes smelten. Haal de pan van het vuur en los de chocolade, basterdsuiker en cacao er in op. Meng goed door elkaar.

Meng de koekjes door de boterpasta.

Bedek de lange kant van een cakevorm met bakpapier, dan kan je de cake er later makkelijker uitkrijgen. Druk de massa goed tegen elkaar aan in de vorm. Laat opstijven in de koelkast, haal het uit de vorm en snijd het in plakken. Bewaar de cake op en koele plek in een afgesloten trommel.

Serveer het in plakjes, niet te dik snijden want daar is het te machtig voor.


In stukjes breken kan ook.


Variatie:
- Maak het alleen met biscuitjes of lange vingers. De combi maakt het wel extra lekker.
- Maak het eens met volkorenkoekjes of bastognekoeken
- Meng er Malthesers door
- Serveer er een dotje slagroom erbij
- Probeer ook de witte arretjescake met kokos

Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

- Bekijk hier meer recepten met chocolade
- Bekijk hier meer traktaties


7 opmerkingen:

  1. Erg lekker! Heb m onlangs geprobeerd te maken met kokosvet. Haha! Werd keihard!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Daar kan ik me iets bij voorstellen want dat is al hard voor gebruik, haha. Voordeel is wel dat hij dan makkelijker te snijden is. Je brengt me ook op een idee.... wat dacht je van kokosrasp door de chocolade voordat de koekjes erdoor gaan? Lijkt me ook heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lekker. Ik ga hem zometeen maken met biscuitjes en Bastognekoeken. (de Lange Vingers waren op), en je tip om eerst kokosrasp door de chocolade te doen lijkt me heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ga het binnenkort eens proberen met witte basterdsuiker en witte chocolade. Die ingeving kreeg ik vandeweek. Ben erg benieuwd of dat ook zo lekker is. Ik laat het weten. En Bastognekoeken, altijd lekker :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb alle benodigde ingredienten gebruikt alleen mijn cake viel zo weer uit elkaar. Had het idee dat er in verhouding veel te veel koekjes in zaten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vervelend Astrid, ik moet zeggen dat ik het de ene keer wel in plakken krijg maar ik het ook weleens in stukjes heb moeten hakken omdat het uit elkaar viel. Zou idd best kunnen dat het dan toch iets teveel koek is geweest.

      Verwijderen