donderdag 13 maart 2014

Snelle gehaktballetjes zonder boter of olie

Deze gehaktballetjes maak ik klaar in de magnetron. Door de ketjap krijgen ze een mooie bruine kleur. Ze komen er heerlijk smeuïg uit en smaken verrukkelijk. Lekker bij de warme maaltijd maar ook heerlijk met satésaus voor als je een feestje hebt. Vanavond hebben wij ze gegeten bij de gestoofde hutspot met een beetje pit.


Nodig: 
- 500 gram gehakt
- nasi/bamikruiden (zelfgemaakt of een zakje)
- flinke scheut ketjap manis
- sambal, knoflook


Ik gebruikte altijd de zakjes gehaktmix met satékruiden erdoorheen. Toen ik ze voor de foto maakte had ik deze niet in huis en heb ik nasi kruiden uit een zakje gebruikt. Het ging prima maar de balletjes werden wel erg vochtig wat het draaien lastiger maakte. De volgende keer doe ik er wat paneermeel bij (had ik ook niet meer in huis). En in het vervolg gebruik ik natuurlijk mijn zelfgemaakte nasi/bami kruidenmix. Veel lekkerder dan de mix uit een zakje.

Meng 500 gram gehakt met de nasi of gehaktkruiden. Zo'n zakje gehaktkruiden is gemaakt voor 500 gram gehakt maar door de toevoeging van de ketjap, knoflook en sambal kan je minder gebruiken. Voeg knoflook en sambal naar smaak toe en een flinke scheut ketjap. Dit laatste is niet snel teveel maar het gehakt moet wel nog tot balletjes te vormen zijn. 

Maak balletjes ter grote van een flinke bitterbal. Leg de balletjes in een magnetronbestendige schaal. Zet de schaal in de magnetron op vol vermogen. Ga uit van ca. 1 minuut gaartijd per 100 gram en 1 minuut extra per portie. Dus bij 500 gram zijn ze in 6 minuten klaar. Het hangt een beetje af van de sterkte van de magnetron of ze meer of minder tijd nodig hebben. Ik snijd er na afloop eentje open als ik twijfel. Ondertussen ken ik mijn magnetron en zit ik goed als ik deze tijden aanhoud. 

Haal de schaal na 3 minuten uit de magnetron en roer de balletjes even om. Zo worden de balletjes die in het midden van de schaal liggen ook gaar. Laat ze na afloop even staan zodat ze door kunnen garen.

Het sap wat uit de balletjes is gelopen gebruiken wij als jus. Als ik de balletjes maak op een verjaardag dan laat ik het sap weglopen en dan serveer ik er satésaus bij. Ik maak dan een grotere hoeveelheid die ik dan alleen nog op hoef te warmen. 

Variatie: 
- Ook heerlijk met een gesnipperd uitje erdoor


Als dit recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

- Bekijk hier meer recepten met gehakt
- Bekijk hier meer recepten met gebruik van de magnetron

Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:
12 opmerkingen:

 1. Doe ze niet te lang in de magnetron, dan worden ze knoerthard. Snijd er na 4 minuten eentje door midden en kijk dan of ze nog een extra minuut nodig hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja deze balletjes zijn echt handig voor een verjaardag, en lekker lijkt me!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Volgens mij stond het recept toen in het boekje wat ik bij de magnetron kreeg, weet het eigenlijk niet meer want het is daarna in mijn hoofd gaan zitten :). Met verjaardagen mag je wel heel veel maken want ze zijn zo verdwenen, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Doe je de uien er rauw in marlon?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Net je kruiden binnen en zondag ga ik ze proberen !
  Hoeveel eetlepels gram eigen gemaakte kruiden voeg je toe aan 500 gram gehakt ?
  En eenmaal gegaard in de magnetron kun je deze dan nog weer opwarmen ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zal zo'n twee eetlepels gebruiken, ca 30 ml. Bij twijfel (vooral als je grotere hoeveelheden maakt) kan je het gehakt kruiden, een klein balletje maken, deze platdrukken en dan in de pan bakken. Dan proeven en kijken of je nog meer kruiden nodig hebt.

   Als je de gehakt snel af laat koelen en in de koelkast bewaard is het geen probleem om ze nog een keertje op te warmen. Zal ze dan langzaam laten warmen in een pannetje, in de jus die vrij is gekomen tijdens het maken

   Verwijderen
 6. Gebruik je halfom of rundgehakt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt beide gebruiken. Wat je zelf het liefst eet.

   Verwijderen
  2. Ok, omdat halfom vaak al gekruid is. Dacht dat het dan misschien te gezouten/gekruid werd

   Verwijderen
  3. Ik koop wel altijd ongekruid gehakt

   Verwijderen