zaterdag 15 november 2014

Stamppot boerenkool met roomkaas

Boerenkool kan je op meerdere manieren combineren. Wij vinden het lekker om er roomkaas doorheen te doen. Onderaan deze blog heel veel variatie tips. 




Nodig voor 4 personen:
- 800 gram - 1 kilo gesneden boerenkool
- 1 kilo aardappelen in gelijke stukken gesneden
- 2 bouillonblokjes (groenten of vleesbouillon)
- bakje roomkaas naturel
- verse rookworst (optioneel)
- worcestersaus
- jus

Ik had voor 3 flinke porties 600 gram boerenkool en 800 gram aardappelen. 

Neem een ruime pan. Breng een laagje water aan de kook met de bouillonblokjes. Zout ipv bouillon mag ook. Als het water kookt voeg je de aardappelen en boerenkool toe. De boerenkool gaat flink slinken dus doe het beetje voor beetje als je pan niet groot genoeg is. Roer door en laat een minuut of 20 koken tot het gaar is. 

Laat ondertussen de rookworst wellen. 


Als de boerenkool en aardappelen gaar zijn dan giet je het af. Stamp het fijn met een stamper en stamp de roomkaas mee. 100 gram is prima maar 200 gram maakt het nog smeuïger. Maak op smaak met een scheutje worcestersaus. Lekker met rookworst en een kuiltje jus. 

Variaties, met dank aan de reacties op Facebook:
- Maak de boerenkool pittig met peper, paprika en ui 
- Lekker met piccalilly, gebakken uitjes en uitgebakken spekjes erbij
- Bal gehakt erbij ipv rookworst
- Spekjes en uitjes bakken en met een scheut azijn door de stamppot
- Crème fraiche ipv roomkaas erdoor
- Mosterd en geraspte kaas door de gare stamppot
- Ui en paprika bakken, chorizo worst en stukjes rookworst erbij en door de stamppot mengen 


Kindvriendelijk:
- Door de roomkaas is de boerenkool lekker zacht van smaak


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-----------------------------------------------------------







Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:



3 opmerkingen:

  1. Mmm, gisteren voor het eerst kunnen kopen in Hongarije! (ze beschouwen boerenkool hier als varkensvoer) Ik heb het nagenoeg klaar gemaakt zoals boven omschreven maar er ook een schepje sambal badjak doorheen gedaan en in plaats van azijn heb ik 2 eetlepels zuur uit een pot augurken erbij gedaan. Lekkerrr.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat fijn dat je het kon kopen. Varkensvoer, ze weten niet wat ze missen daar :(

      Verwijderen
  2. Ga het proberen allemaal lijken me heerlijk

    BeantwoordenVerwijderen