woensdag 19 oktober 2016

Oosterse spruitjes (ketjap spruitjes)

Gisteren stond hier een flinke pan met Smoor Djawa te pruttelen en dat wilde ik vandaag eten met spruitjes. Ik was namelijk al een paar keer recepten tegen gekomen van Oosterse spruitjes en dat leek me zeer geschikt om met de smoor te combineren. Nu eet ik spruitjes meestal gewoon met aardappelen dus ik moest even aan het idee spruitjes met rijst wennen maar ben het maar gewoon gaan maken. Het resultaat was erg lekker en het paste heel goed bij elkaar. Er uiteindelijk een eigen recept van gemaakt dat ik graag met je wil delen.


Nodig (3 personen):
- 600 gram spruitjes
- 1 ui gesnipperd en/of wat fijngesneden prei
- 1 knoflookteentje uitgeperst
- ketjapsaus (zie verder in het recept) of: scheut ketjap manis, sambal en wat nasikruiden
- sesamzaadjes
- olie, zout

Haal de onderkant van de spruitjes af en het buitenste blaadje. Snijd de spruitjes doormidden. Hierdoor trekt de saus er straks goed in. Ik had 600 gram spruitjes gehaald waarvan ca. 500 gram overbleef na het schoonmaken. 

Verwarm wat olie en fruit het uitje en de knoflook aan. Voeg de spruitjes toe en bak even goed door. Doe een half kopje water bij de spruitjes, deksel op de pan en laat zachtjes gaar smoren. Breng dan op smaak met ketjapsaus. Als de spruitjes nog niet gaar zijn en het water is verdampt dan kan je nog een beetje water toevoegen. 

Ketjapsaus:
Wij aten de spruitjes bij Smoor Djawa. Omdat ik deze in de slowcooker had gemaakt had ik flink wat saus over. Hiervan heb ik een flinke opscheplepel door de spruitjes gedaan. Een gedeelte van de saus staat nu in de vriezer voor een volgende keer. Geen ketjapsaus? Geen probleem. Voeg een scheutje ketjap door de spruitjes, voeg wat sambal toe en proef of je er nog extra smaak aan wilt geven door er wat nasikruiden aan toe te voegen. Je kunt er ook nog wat gember doorheen doen als je dat lekker vindt. 

Serveer de spruitjes met geroosterde sesamzaadjes (de zaadjes heel even in een droge koekenpan aanbakken). 

De spruitjes zijn dus heerlijk met (pandan) rijst en Smoor Djawa Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:Geen opmerkingen:

Een reactie posten