zaterdag 29 oktober 2016

Ham-prei salade voor op brood of toast

Vandaag maakte ik een ham-prei salade. Ik wist niet precies hoe het moest maar met wat mengen en mixen en op internet rondneuzen ben ik tot een goed resultaat gekomen. Op Instagram beloofde ik het recept dus ik zal zeggen, snel maken en ga er lekker van genieten.


Nodig (voor ongeveer 500 gram salade):
- 1 niet al te dikke prei  (ca. 150 gram gesneden)
- 150 gram ham
- 200 gram roomkaas naturel
- 2 eetlepels honingmosterdsaus
- 1 eetlepel (appel)azijn
- 1 eetlepel gesnipperde bieslook, optioneel

Was de prei, snijd deze in dunne kwartringen. Gebruik voornamelijk het witte en lichtgroene gedeelte, die is rauw het lekkerst.

Snijd de ham in dunne reepjes en meng deze door de prei.


Maak een mix van de roomkaas, honingmosterdsaus en appelazijn. Proef of de saus lekker is. Voeg evt. een snufje zwarte peper toe. Honingmosterdsaus maak ik zelf en er staat dan ook altijd een potje in de koelkast. Het is eigenlijk niet meer dan dezelfde hoeveelheden honing en mosterd mengen met wat kruiden. Recept staat hier. Je kunt ook losse honing en mosterd toevoegen.

Meng ongeveer 3/4 deel van de roomkaassaus met de ham en prei. Houd de rest van de saus apart. De saus is hier nog vrij dik maar komt goed. Zet de salade voor een paar uurtjes in de koelkast.Na enkele uren is de saus een flink stuk dunner geworden. Dit komt door de prei. Deze geeft vocht af waardoor hij ook zachter wordt en beter gaat smaken. Op de toastjes op de foto kan je dat goed zien. Omdat ik vond dat de saus te dun was geworden en ik me eraan irriteerde heb ik het volgende gedaan. Ik heb de salade even uitlaten lekken in een vergiet en toen de rest van de nog dikke saus toegevoegd. Nou, ja niet helemaal dus. Ik had al mijn saus door de ham-preisalade gedaan, de salade uit laten lekken en nog een beetje nieuwe saus gemaakt wat ik weer heb toegevoegd. Voor nu ben ik zeer tevreden, ben benieuwd hoe de salade morgen is. 

Vervolg:
Na een nachtje slapen nog even naar de salade gekeken en hij is zelfs nog iets steviger geworden. Goed gelukt dus :) Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------
 

4 opmerkingen:

 1. Ziet er weer overheerlijk uit! Dank voor het recept. Ik denk dat de prei slap gaat worden na enige tijd en dat het knapperige er dan van af is. Maar wie weet zit ik er naast. Ben ook reuze benieuwd hoe het er na een nachtje slapen uit ziet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt hoor, daarom vind ik het ook lekkerder omdat je dan niet van die hele harde prei zit te eten. De salade is gelukkig perfect nu :).

   Verwijderen
 2. Als je de prei na het wassen met de slacentrifuge droog draait word het iets minder vochtig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De prei was niet zo heel erg vochtig toen ik er mee ging werken maar door het mengen met de saus is de prei zelf vocht gaan afgeven. Hierdoor wordt het ook wat slapper. Ik denk dat het wel te voorkomen is als je de prei eerst blancheert (paar minuten kookt) voor gebruik en dat dan droog slaat

   Verwijderen