vrijdag 28 oktober 2016

Pittige kip met ketjap, peultjes, cashewnoten en noodles

Twee weken geleden plaatste ik een recept voor pittige kip met ketjap, erwtjes, cashewnoten en risotto. Vandaag maakte ik er een variatie op die minstens zo lekker is en misschien nog wel lekkerder (daar zijn we nog niet uit). Ik had trek in de pittige kip maar wilde ook graag noodles eten. Ik was in diverse recepten Japanse udon noodles tegengekomen en toen ik ze vorige week in de supermarkt zag liggen heb ik ze dan ook meteen gekocht. En tsja, als ik dan iets heb gekocht dan gaat dat broeien en dan wil ik er ook wat mee doen. Zo werd dus deze combinatie geboren.

Met bijna dezelfde ingrediënten een hele andere maaltijd en daarom plaats ik het als apart recept. Ik had namelijk echt niet het idee dat we bijna hetzelfde aten terwijl er toch veel overeenkomsten zijn.


Nodig (4 personen):
- 500 gram kipfilet
- 2 eetlepels bloem
- 2 uien
- 1 rode peper
- 1 bosje lenteui (bosui)
- 2 tenen knoflook
- 3 eetlepels ketjap manis (zoet)
- 3 eetlepels ketjap asin (zout)
- 1 eetlepel bruine suiker
- 250 gram schoongemaakte peultjes
- 1 pak udon noodles (270 gram)
- handje cashewnoten
- olie

Snijd de kip in niet al te grote stukken zodat het straks makkelijker mengt met de noodles. Zoals je ziet gebruik ik hier iets minder kip dan bij het andere recept. Omdat dit een soort van éénpansmaaltijd wordt, vond ik 500 gram genoeg. Bestrooi de kipstukjes met een beetje zwarte peper en zout en de lepels bloem. Masseer de bloem in zodat alle blokjes zijn bedekt. De bloem zorgt voor een iets krokante korst en maakt de saus licht gebonden.

Snijd het groen van de lenteui in stukjes van ongeveer 2 centimeter. Hak de lenteui-bolletjes, de knoflook, de uien en de peper (zonder zaadlijst) fijn. Ik gebruik hier een multihakker voor.

Ik gebruikte 1 peper. Blijf voorzichtig als je niet gewend bent om pittig te eten. Begin met een halve en voeg toe als je het pittiger wilt hebben. Je kunt de kip ook pittig maken met sambal of harissa maar de peper zorgt hierbij ook voor de vrolijke kleur in het geheel.

Breng water aan de kook en kook de udon noodles gaar zoals op de verpakking staat. Kan je geen udon noodles vinden dan kan je ook mie gebruiken of dikke slierten spaghetti. Spoel de noodles af met koud water als ze gaar zijn.

Kook ondertussen de peultjes met een snufje zout of een bouillonblokje in ca. zes minuten knapperig gaar. Begin ook met het bakken van de kip. Neem hiervoor een grote pan zodat straks alles daarin samengevoegd kan worden. Als de kip gaar is haal je deze uit de pan en fruit je het uienmengsel erin gaar. 

Voeg nu de twee soorten ketjap en de suiker toe aan het uienmengsel. De hoeveelheden zijn wederom bij benadering. Proef of de saus nog wat ketjap asin of juist nog wat suiker nodig heeft. Ik heb net als de vorige keer drie soorten ketjap staan (2 zoete en een zoute) en heb er van alles een scheutje ingedaan. Voeg de kip weer toe en roer door. Meng er cashewnoten doorheen, de afgekoelde noodles en de peultjes. Warm goed door en serveer het gerecht in een mooie schaal. 


Kindvriendelijk:
- Dit gerecht kan te pittig zijn voor kinderen. Pas op met gebruik van peper.

Tip:
- Door de lengte van de noodles is het mengen met de kip en peultjes wat lastig. Je zou ervoor kunnen kiezen om voor het koken de noodles doormidden te breken.

Variatie:
- Voeg wat bimi (baby broccoli) of groene aspergepunten toe
- Eet het met sperzieboontjes of erwtjes 
- Zie hier de foto en link van het vorige recept:Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------
Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten