zaterdag 11 maart 2017

Winkelen in Duitsland geschreven door een foodblogger

Dit is een totaal andere blog dan dat je van me gewend bent. Ik ga even helemaal uit mijn comfort zone. Geen recepten maar tips waar en wat in te kopen als je naar Duitsland gaat. Het één omdat het goedkoper is, het ander omdat het hier niet verkrijgbaar is. Voor mij is het nog steeds een uitje, net een dagje vakantie. Andere winkels dan bij ons en het Duits proberen te spreken vind ik ook wel wat hebben.Op bovenstaande foto zie je een aantal producten die ik pas kocht bij onze buren. Ik had nog wat dingen in huis omdat ik in december nog was geweest. Ik denk dat wij namelijk zo'n vier keer per jaar de rit maken. In ieder geval altijd rond december in combinatie met een kerstmarkt en in de zomer, vaak met een nachtje erbij. Sinds ik blog en mijn cateringbedrijf heb ga ik vaker. Gewoon even een dagje op en neer. Met mijn man, dochter of met een vriendin. Eerst Kaffee und Kuchen, dan snuffelen in een paar favoriete winkeltjes en dan de supermarkt in en inkopen doen.

Het is voor ons zo'n 160 km rijden, een uur en drie kwartier. Een flinke duit aan benzine maar dat haal je er weer dik uit door daar in te kopen. Lees maar verder...

Waarvoor ik graag naar Duitsland ga:

 • Verzorgingsproducten


Ik begin bewust niet met de etenswaren omdat haarverf echt één van de dingen is die ik überhaupt niet meer in Nederland koop en waarvoor ik dus à la direct naar Duitsland rij als ik geen voorraad meer heb. Je kunt zeggen, sla dan meteen een doos in maar ik wissel soms van kleur en wil dus niet meer dan drie pakjes tegelijk kopen. Ook een goede smoes om weer de grens over te gaan. Ik verf mijn haar zo elke vijf weken en gebruik hiervoor de Nutrisse verf. Deze kost daar bij de drogist of supermarkt nog geen 3 euro. Je leest het goed, laatst betaalde ik €2,95! 

De andere verzorgingsproducten zijn er ook een stuk voordeliger. Die tubes van Taft kosten bijvoorbeeld €1,65 (scheelt zo'n 50%) en voor de grote fles Badedas (vindt mijn moeder zo lekker) betaalde ik €2,55. Buiten haar- en huidverzorgingsproducten zijn ook de luiers en maandverband een stuk voordeliger. En verder ben je voor make-up goedkoper uit. De DM drogist is één van mijn favoriete drogisten. De eigen merk producten (Balea) zijn daar van goede kwaliteit en verkrijgbaar voor een habbekrats. Andere bekende drogisten zijn de Müller en Rossmann.

 • Sterke drank, water, limonade en sigaretten


Sterke drank kan je in Duitsland gewoon in de supermarkt kopen. Je hebt er volop keus uit wijnen, likeur, wodka, jenever, whisky enz. Echt schappen vol en buiten de grote merken om vaak vele malen goedkoper dan hier. Zo betaalde ik voor de fles Captain Cook (soort bruine rum) €6,- en voor de Wodka €5,-. Ter vergelijking, laatst kocht ik wijn bij ons bij de Lidl in de aanbieding voor €3,50 en dezelfde wijn zag ik daar voor een vaste prijs van €2,-.

Voor flessen water, frisdrank en bier moet je vaak naar aparte drankhallen (Getränkehalle). Deze hallen zitten dan naast de supermarkt. Bij de Aldi en Lidl wordt het wel in de winkel zelf verkocht. Let op: in Duitsland betaal je voor alle flessen frisdrank statiegeld. Ook voor de kleinere halve liter flesjes dus dat kan best oplopen.

Op de foto zie je Müllermilk staan. Deze komt uit de koeling van de supermarkt. Vindt mijn dochter lekker en omdat dit een limited edition was heb ik deze smaak meegenomen om te proeven. Het zijn melkdrankjes. Ze worden verkocht in diverse smaken. Zo hebben ze de gewone chocolademelk, koude koffie en veel drankjes met fruitsmaken.

Sigaretten: Ik weet niet precies hoeveel het scheelt maar ik meen ca. €1,- op een pakje.

 • Auto rijden

Als je naar Duitsland gaat heb je voor steeds meer steden een milieusticker nodig om de stad in te mogen. Deze schaf je eenmalig aan per auto en kan je jaren meedoen zolang je geen andere auto koopt. De sticker is online te bestellen (zoek op milieusticker Duitsland) en kost rond de €12,50. Ik heb het toen gekocht bij een TÜV winkel waar ik erop kon wachten. Heb je geen sticker op je voorruit zitten dan kan je een boete krijgen van ca. €80,-. In veel kleinere plaatsen is het niet nodig maar als je vaker naar Duitsland gaat en bijvoorbeeld naar Essen of Oberhausen wilt gaan moet je het wel hebben. Ik vind het wel rust hebben dat ik hem heb, hoef ik niet steeds op te zoeken waar het wel en niet nodig is. Je auto moet wel aan bepaalde eisen voldoen om aan een sticker te komen. Oudere auto's willen ze uit de stad weren dus die krijgen hem niet. 

Zoals het wellicht bekend zal zijn kan je in Duitsland goedkoper tanken. Weet je ook dat de benzineprijzen daar per uur kunnen verschillen? Op benzinpreis.de kan je de plaats invoeren waar je naartoe gaat en zie je de dagprijzen. De prijzen worden meerdere keren per dag aangepast. Ook is de benzine in het weekend duurder dan doordeweeks.  

Parkeren: Het is mij opgevallen dat je in Duitsland nog in heel veel plaatsen gratis kunt parkeren en zo niet dat je dan maar heel weinig betaald. Wat ik erg fijn vind is dat de meeste parkeergarages en grotere supermarkten openbare (vaak gratis) toiletten hebben. Scheelt zoeken na zo'n stuk rijden. 

 • De supermarkt


Ik ga graag naar Kaufland, Lidl en/of Aldi. Bij die laatste twee winkels hebben ze meer en andere producten dan in Nederland. Bij de Kaufland vind ik het vooral prettig winkelen. Ze hebben er overzichtelijke winkelpaden waardoor je niet veel mist. Je hebt bijvoorbeeld ook de Marktkauf maar daar zijn de winkelpaden schots en scheef neergezet waardoor ik het maar een warboel vindt. Marktkauf is wel een combi van supermarkt en warenhuis dus je vindt er ook andere producten zoals kleding, boeken en speelgoed. Andere bekende supermarkten zijn de ReWe, Real, Edeka, Penny en Netto. Laatst kwam ik een K+K Klaas & Kock tegen (Bad Bentheim) maar daar ben ik niet in geweest. Leek me ook wel een fijne winkel. 

 • Kaas, vlees en zuivel:

Snappen doe ik het niet maar de Nederlandse kaassoorten zijn in Duitsland goedkoper dan in Nederland. Zal wel met de btw te maken hebben. Ook zie je in de supermarkt veel meer soorten voorverpakte kaas dan bij ons. Zo hebben ze alleen al bij de Lidl geraspte mozzarella, Edammer en Emmentaler. Kruidenroomkaas zie je er ook in heel veel smaken. Zelf ben ik fan van deze Allgäuer Art smeltkaas. Weet nog steeds niet waar ik het mee kan vergelijken maar het is ontzettend lekker tussen een tosti of verwerkt in een kaassaus. Het ligt vaak buiten de koeling bij de pakjes cheddarkaas. 


Qua vlees is er ook heel veel keus. Natuurlijk alleen de bekende schnitzels en braadworsten al maar ook grote stukken varkensnek om pulled pork mee te maken. Moet je hier vaak bestellen bij de slager en daar ligt het gewoon in de supermarkt. Het vlees is ook goedkoper. 

Wat de zuivel aangaat zie je er veel portie verpakkingen. Voor mijn man neem ik standaard de Milchreis (rijstepap) mee. Waar je het hier kunt kopen met vanillesmaak hebben ze het daar met kaneel, chocolade, kersen, bessen, rabarber en nog veel meer. De Rote Grütze is vruchtencompote wat lekker is bij ijs, yoghurt of bij het maken van dit lepelgebakje. In Nederland alleen vers verkrijgbaar dus ook hiervan sla ik altijd een paar potten in om op voorraad te hebben. 


 • Snoep, koek en chocolade


Hier wil ik niet veel over kwijt want het liefst loop ik er langs maar met zoveel paden, zoveel keus, kom ik natuurlijk altijd wel met wat lekkers thuis. Ook de bakkerij die je vaak achter de kassa's ziet verkoopt de lekkerste dingen en ik vermijd ook de diepvriesafdeling want de taarten die je daar ziet liggen ga je meteen van watertanden. Producten om taarten te bakken zie je ook volop. Veel kant en klare verpakkingen maar ook veel smaak en kleurstoffen, decoratie, bakvormen enzovoort. Ik kocht er deze schattige bloemetjes van ouwel om mee te decoreren.


 • Brood en cereals

Over de bakkerij gesproken. In bijna elke supermarkt wordt er vers brood (af)gebakken. In elke plaats zie je volop bakkers / lunchrooms met de heerlijkste broden, taarten en koeken. Het is in Duitsland gewoon om te lunchen bij zo'n bakkerij. In restaurants is het raar als je 's middags een broodje wilt eten, daar kom je voor warm eten. Broodjes die je daar veel ziet en hier amper kunt krijgen zijn Pretzels en Laugenbrötchen. 


De Duitse broodjes om thuis af te bakken kan ik nooit laten liggen. Je kunt hier wel kleine broodjes kopen maar zijn toch net weer anders van smaak en structuur. De blikjes deeg (Sonntags Brötchen, €0,99) gebruik ik om mini broodjes van te bakken. Er zitten zes deeghompjes in die ik doormidden snijd. Ik rol ze dan door kaas, uienpoeder, knoflookpoeder, wat chilipoeder en/of wat groene kruiden en dan bak ik ze af voor bij de soep. 


Cereals eten wij niet vaak (ik maak zelf granola) maar er is volop keus. Wat ik er wel koop zijn de geschaafde amandelen, kokosrasp en pittenmixen (zonnebloem, pompoen en pijnboompitten) voor de granola. Stukken goedkoper! 

 • Pakjes en zakjes

O, wat kijk ik daar toch graag rond. Er zijn tijden geweest dat ik met tassen vol thuis kwam. Mixen voor pasta, sausjes voor bij de groenten, sausjes voor vlees. Wanden vol en de foto op de ene verpakking ziet er nog lekkerder uit dan op de andere. Ze zijn ook lekker maar ik ben anders gaan koken. Ik maak het meeste zelf en ook dat smaakt me goed dus waarom zou ik het nog kopen. Toch snuffel ik er graag. Om ideeën op te doen en ook om nieuwe dingen te proberen om het dan later zelf te maken. Een aantal pakjes koop ik nog wel. Zoals deze mix voor Kaiserschmarrn (dikke pannenkoeken in stukjes). Is natuurlijk ook zelf te maken maar dit zijn porties voor twee personen, zo klaar en ik ken iemand die ik er heel veel plezier mee doe dus waarom niet. 


Ook de bekers met instant aardappelpuree neem ik graag mee. Vind ik zelf heerlijk. Beetje kokend water erbij en dan uitlepelen. Eet het graag als middaghapje of op de late avond. Eens per maand maar of zo hoor, niet dagelijks. En wil je een keer een andere pastasoort, er is heeeeel veel keus. Vergeet ook de Spätzle niet.


En dan nog deze saus voor Currywurst. Ik heb namelijk geen flauw idee hoe ik die zelf zou kunnen maken. Iemand een recept? Ik hou me aanbevolen! 


 • Groenten

Ik kijk er niet zo vaak rond maar de keus is er groot en ook de keus in biologische producten (ook op de andere afdelingen) is er groot. Als tip kreeg ik de Preizelberen en champignons in pot door. Beide schijnen zeer smakelijk te zijn. Zelf scoorde ik er verse kastanjes, hier nog nooit in de supermarkt gezien.

 • DierenvoedingHier werd ik gelukkig nog op gewezen. Ook de dierenvoeding is dus goedkoper bij de buren.

 • Andere winkels

Ik ga niet alleen voor de supermarkten en drogist naar Duitsland. Twee winkels waar ik altijd even naar binnenloop zijn de KiK en de TEDi. Beiden hebben tegenwoordig ook filialen in Nederland maar gelukkig niet niet zoveel waardoor het bijzonder blijft. De KiK is een textielwinkel waar ze kleding verkopen (prijsniveau als bij de Wibra, voor kinderen, volwassen en grote maten) maar waar ze ook huishoudelijke producten verkopen. Ik snuffel er graag tussen de keukenspulletjes en home decoratie.

De TEDi is een soort van euro winkel. Ze hebben er van alles. Van kantoor en schoolspullen tot bakspullen en keukenhulpjes, speeltjes en snoepjes voor de hond en kat, huishoudelijke artikelen, tuinspulletjes, kruiden, haaraccessoires, gereedschap en schoonmaakspullen.

Schoenen kopen in Duitsland is ook een feest. Mede doordat het weer flink in prijs kan schelen. Zeker de Duitse merken. Denk aan Rieker, Gabor en Birkenstock.

 • Bekende winkelsteden vlakbij de grens

Ik ken ondertussen al aardig wat steden maar er zijn er vast en zeker nog veel meer die de moeite waard zijn. Wij zoeken vooral de kleinere plaatsen op die dicht bij de grens liggen. Voordeel is dat het dan dichterbij is en dat alles wat compacter gelegen ligt als je maar een dagje hebt.

In Noord Nederland ben ik niet echt bekend met de grensplaatsen. Iets lager heb je Nordhorn. Ben ik afgelopen zomer en in december geweest. Leuk stadje waar alle bovengenoemde winkels aanwezig zijn. Daar vlakbij zit Bad Bentheim. Ik ken daar alleen een groot winkelplein met de K+K, de Lidl en een DM Drogist. Wij hebben er wel rond gereden maar dat was op een avond dus verder niet zoveel gezien.

Ter hoogte van Arnhem en Nijmegen heb je Emmerich, Kleve en Goch. Emmerich vond ik wat ongezellig maar misschien heb ik een stuk gemist. Kleve is redelijk groot, leuk als je ook andere winkels wilt zien. Kleve heeft hoogteverschillen net als Essen dus je bent als het ware klimmend en dalend aan het winkelen. Goch is niet zo groot maar kom ik wel graag.

Een stuk lager, vlakbij Sittard zit Selfkant (nabij Tüddern). Een klein plaatsje maar wel met een vrij groot (saai) centrum. Eigenlijk gewoon een groot parkeerterrein waar winkels omheen zitten. Wel alle winkels die je maar nodig kunt hebben. De Lidl, Aldi, KiK, TEDi, DM en Rewe. In het dorp zit een pizzeria waar je kunt afhalen maar ook kunt eten. Betaal je rond de  €6,- voor pizza's en die zijn best lekker. Ik rij graag even naar dit plaatsje als ik vanuit het zuiden naar huis rij. Overigens is het uit eten gaan in heel Duitsland een stuk goedkoper.

En dan helemaal beneden heb je Aken. Ik ken het centrum niet maar bij Vaals over de grens zit een Kaufland en Lidl dus altijd handig.

Grotere steden, wat dieper het land in zijn Oberhausen (bekend om het overdekte centrum waar ik zelf niks aan vind) maar wel met een leuke, grote kerstmarkt. Essen, groot en ideaal met kouder weer omdat het twee flinke overdekte centra heeft. In de zomer ook leuk met veel buiten terrassen. Verder is er een Primark met zeven verdiepingen dus vervelen hoef je je niet. Dan heb je nog Düsseldorf wat ik alleen ken van de kerstmarkt (meerdere pleintjes met uiteenlopende markten, erg leuk). Afgelopen zomer zijn wij in Moers geweest. Vond ik ook leuk. Ons hotel zat op loopafstand van het centrum waar we via een groot park naartoe konden wandelen. De combinatie wandelen, winkelen en natuur sprak ons erg aan.

Nog een paar plaatsen die hier niet mogen ontbreken zijn: Leer, Oldenburg, Meppen, Gronau, Vreden, Bocholt, Kranenburg, Wesel, Dinslaken, Xanten, Kevelaer en Geldern. Mij niet allemaal bekend maar kreeg ik aangeraden.

 • Koopzondagen en feestdagen

In Nederland zijn er steeds meer steden met koopzondag. In Duitsland komt dan veel minder vaak voor. Slecht een hele enkele keer zijn daar de winkels open op zondag dus check dat als je er speciaal voor naar toe gaat.  Feestdagen die we hier niet kennen en wanneer daar ook de winkels gesloten zijn, zijn: 1 mei: Dag van de Arbeid, 15 juni: Sacramentsdag, 3 oktober: Dag van de Duitse eenheid,  31 oktober: Hervormingsdag en 1 november: Allerheiligen

 • Leuk om ook nog te bekijken


Door mijn bezoekjes aan de buren heb ik veel nieuwe producten leren kennen. Ik at al Flammkuchen voordat ze hier op de menukaart stonden, nam al Chai Latte mee voordat ik wist wat het was en de eierpunch moet hier volgens mij nog ontdekt worden. Twee recepten die ik dankzij Duitsland op mijn blog heb kunnen plaatsen zijn de gepofte kastanjes en de spinazieschotel wat ik ooit in Essen heb gegeten. 


Als je deze blog leuk vindt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:
49 opmerkingen:

 1. Leuke blog en zo herkenbaar. Wij komen in de zomermaanden regelmatig in Duitsland. In de planning staat het weekend van 1 april naar Goch en het 1e weekend van mei naar Wesel. Wesel is ook een leuke stad net over de grens. Wij kopen er ook veel, gaan met een lege koelkast naar Duitsland en komen met een volle terug. Ook kleding kopen wij graag in Duitsland. Wat wij ook altijd doen, 2 avonden uit eten gaan, in Goch naar bijv. het Heidestubchen, de griek of naar het vleesrestaurant op de hoek van de markt en de winkelstraat.In Kleve bezoeken we meestal de wok, die dicht bij Kaufland zit.
  We kunnen niet wachten tot we weer gaan..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben blij met je restaurant tips want laatst waren wij in Goch en moesten we echt even zoeken. Uiteindelijk bij de CurryQ gegeten.

   Verwijderen
 2. Leuk om te lezen! Ik steek zelf de grens over bij Roermond om de dm en Real te bezoeken. Bij die laatste kun je de drank trouwens wel gewoon in de supermarkt kopen, althans in de plaats waar ik kom. Bij de dm ga ik los in de rekken van de gezichtsreinigingsdoekjes, de shampoo en haarverf.
  En ja... zo'n milieusticker is natuurlijk handig maar niet iedereen krijgt de groene sticker. Dus kan je nog niet overal zomaar rijden. Met mijn oudere diesel moet ik dus enorm opletten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk, daar heb ik niet bij stil gestaan. Je auto moet natuurlijk wel goedgekeurd worden om zo'n sticker te krijgen. Ga je naar Straelen? Daar ga ik naartoe als ik in de buurt van Venlo ben.

   Verwijderen
 3. Ik rijd ook met enige regelmaat naar onze oosterburen, voor ons is het niet zo ver. Voor verjaardagen ga ik standaard daar inkopen doen zo ook voor de feestdagen en gewoon omdat ik er zin in heb. Met een volle auto weer huiswaarts. Je kan zoveel besparen en zeker als je niet ver hoeft te rijden. De DM is ook zeker favoriet, wat een prijsverschil met hier zeg. Sla altijd groot in.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zeker de moeite waard om eens te rijden. Al ben ik blij dat ik dicht bij de grens woon. De Lidl in Nl of in Duitsland is voor mij zowat even ver. Ook al ga ik vaker, ik verbaas me met regelmaat over het prijsverschil zeker van de drogisterij/cosmetica en wasmiddelen. Maar ook amandelmeel, speltmeel, maiskoeken, lauchenbroodjes, artikelen die hier wat minder bekend zijn.
  Alleen ligt Nieuwstadt toch echt in Nederland, wellicht dat je Tüddern bedoelt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oeps, sorry. heb het opgezocht. Ik bedoelde Selfkant dat ligt tegen Tüddern aan, zal het aanpassen. Idd de lauchenbroodjes, pretzels, hmmm

   Verwijderen
 5. Klopt. In woon in Duitsland zijn die producten goedkoper. Al vind ik het winkelen in NL gezelliger. Jammer dat ik niet dicht bij de grens woon..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig want ik vind het winkelen in Duitsland gezelliger. Misschien ook omdat het daar nog niet zo bekend is, kijk je er anders naar.

   Verwijderen
 6. Nieuwstadt ligt in Nederland. Ik denk dat je Tüddern bedoelt. Dat ligt net over de grens met Sittard. En ja, de rest klopt helemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja had het net gezien. Ik bedoelde Selfkant vlakbij Tüddern, ga het aanpassen. Dank voor je reactie :)

   Verwijderen
 7. Voor de curryworst gewoon de beschrijving die op de achterkant van het pakje staat volgen. Rookworst in plakjes snijden, door de saus roeren en een tijdje mee warmen. Wij vinden het heel lekker bij de zuurkoolstampot.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met de beschrijving erbij lukte het me wel maar ik wil zo graag een recept om de saus te maken zonder hulp van zo'n zakje.

   Verwijderen
 8. Ik woon sinds 9 jaar in Duitsland net over de grens bij Winterswijk. Ik heb het genoegen om èn in Nederland èn in Duitsland mijn inkopen te kunnen doen. Het is genieten van alle lekkere producten en alles wat veel goedkoper is dan in Nederland. Leuk blog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je zo kunt kiezen waar je inkopen wilt doen. ben blij dat je de blog leuk vindt, vond het heel spannend om te publiceren

   Verwijderen
 9. Emmerich is idd niet zoveel aan. Maar je kunt er wel heerlijk eten, in een van de restaurants langs de Rijn.
  In Bocholt zijn meer leuke winkeltjes.En ook grote winkels zoals Real en Lidl.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij waren er toen op een koude dag. In de zomer lijkt het me daar zeker gezellig als er ook terrasjes zijn. Bocholt komt op mijn "bezoek"lijstje.

   Verwijderen
  2. In Bocholt is ook een heel leuk zwemparadijs. Toen onze kinderen nog klein waren combineerde wij een winkeldag met zwemmen in de Bahia. Nu blijven we iets dichter bij de grens en doen we onze boodschappen in Kleve.

   Verwijderen
  3. Dank voor je aanvulling, leuk om te weten :)

   Verwijderen
 10. Nicoline Phenning-Sno11 maart 2017 om 12:59

  Wat leuk om te lezen Marlon. Wij rijden ook regelmatig naar Duitsland. Om wijn te kopen bij Aldi Nord in Altstätte.
  Meestal rijden we door naar Kaufland in Gronau! Heerlijke winkel. Als we gaan nemen we ook een koelbox mee met koelelementen. Kan je ook heerlijke diepvriesspullen meenemen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De koelbox gaat hier ook mee. Diepvriesspullen heb ik nog niet bewust naargekeken omdat ik niet zo'n grote vriezer heb. Dan weet ik van te voren al dat ik het toch niet kwijt kan. Alstätte ken ik niet, als ik daar in de buurt ben pak ik meestal Nordhorn. Ik ben wel een keertje in Vreden geweest, zeer gezellig dorpje waar toen zelfs tussen de middag de winkels nog dichtgingen.

   Verwijderen
 11. Wij wonen 20 minuten rijden van Goch. Komen daar bijna wekelijks
  Ook het hondenvoer halen we daar.
  Je hebt ook vaak in de dorpjes boerderijwinkel waar je goedkoop vlees kunt kopen van eigen vee. In de buurt van Goch is bv Petrusheim. Boerderij met slagerij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je tip. Goch ben ik de laatste keer ook geweest. Ga ik onthouden :)

   Verwijderen
  2. In Weeze heb je ook Büsch Naturkost, ook fijne spullen.
   http://buesch-naturkost.de/hofladen.php

   Verwijderen
  3. Ook leuk! Dank voor je tip 😀

   Verwijderen
 12. http://www.smulweb.nl/recepten/1413952/De-echte-duitse-currywurst-topsnack

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor de tip 😀. Ik kreeg vandaag nog een recept door, ga beide testen

   Verwijderen
 13. Bedankt voor de tips! Ik zat er pas nog aan te denken om ook eens in Duitsland inkopen te gaan doen. Vooral voor bakspullen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ga dan zeker ook even de TEdi in. Daar heb ik flesjes vandaan met aparte kleuren musketzaad (ipv gemengd) en die ouwel bloemetjes. Ze hebben er ook veel cupcake spulletjes, erg leuk

   Verwijderen
 14. Wij gaan ook ongeveer 1 keer per jaar de grens over om boodschappen te doen. Fijn om zo'n lijstje te hebben! Ik vind het zo opvallend dat ketens als Lidl en Aldi daar toch een Veel uitgebreider assortiment hebben dan hier. Laatst bij de Lidl heerlijke vanille suiker gekocht met echte stukjes vanille. De bakspullen daar zijn sowieso super fijn en uitgebreid (veel soorten bloem ook bijvoorbeeld!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Raar hè, want qua oppervlakte zijn de Aldi en Lidl daar niet veel groter. Als je graag brood bakt is de keus er ook veel groter. Idd al die meelsoorten, wow 😀

   Verwijderen
 15. Jaaaa veel lekkers uit Duitsland! Ik woon in de buurt van Goch dus voor mij gesneden koek. Ik vind de Nederlandse kaas die je in Duitsland krijgt niet zo lekker als de gewone kaas in Nederland. Het wordt toch net anders gemaakt voor de export volgens mij.
  Het is echt de moeite om als Nederlander even goed in te slaan in Duitsland, zeker als je het zo combineert met diverse soorten boodschappen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik neem vooral vaak de geraspte kaassoorten mee uit Duitsland. Echt oude kaas heb ik daar nog niet gezien maar ook niet zo goed opgelet. Op beschuit of brood eet ik dat toch wel het liefst.

   Verwijderen
  2. Leuke blog Marlon, ik woon sinds 2002 in Goch-Kessel en vind het winkelen juist wel leuk omdat ik het winkelpersoneel over het algemeen erg vriendelijk vind. We gaan terug naar Nederland nu we wat ouder worden maar ik zal zeker regelmatig terugkomen om in te kopen,we gaan ook niet meer als 40 km. verderop wonen dus dat is goed te doen en zeker de moeite waard.Ik denk trouwens niet dat je hier oude geraspte kaas zult vinden en de Goudse kaas is volgens ons gewoon een soort kaas die in Duitsland zelf gemaakt wordt. Groetjes en ik ben ook blij met je recepten.

   Verwijderen
  3. Heerlijk dat je er wel in de buurt blijft wonen. Dat van die oude kaas vermoedde ik al. Goed te weten, ga ik daar ook niet naar zoeken 😀

   Verwijderen
 16. Ik was afgelopen weekend weer eens in Duitsland. Zo heerlijk!

  Uiteindelijk niet zo heel veel gekocht, alleen een truitje en natuurlijk benzine. Doel van m'n trip was ook niet echt om te shoppen, maar om Hamburg te verkennen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijk toch, lekker even er tussenuit :). Hamburg ken ik ook nog niet, is het leuk daar?

   Verwijderen
 17. Ik woon ter hoogte van Enschede/Gronau iets zuidelijker dan Nordhorn. Daar vind je een grote K&K waar ik graag heenga. O.a. de aardappelpuffer (kleine pannekoekjes) zijn hier favoriet, en de kaiserschmarren, de milchreis in literverpakking o heerlijk. En de meelsoorten zijn daar ook voordeliger. Ook zijn er in Gronau de Lidl en de Aldi wel te vinden. Nederlandse kaas in Duitsland vind ik niet zo lekker, net of die toch anders van smaak is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zodra ik weer een K&K tegenkom in Duitsland ga ik er zeker snuffelen. Ben benieuwd.

   Gisteren bij de Norma geweest, kon ik ook nog niet. Is een discounter als Aldi en Lidl maar veel rommeliger, zou ik niet snel meer naartoe gaan.

   Verwijderen
 18. Hallo Marlon,
  Heb je al een recept voor de currysaus? Kijk anders eens op Chefkoch.de daar vind je bijna 100 verschillende soorten currysaus. Wij gaan ook vaak naar Duitland. Wij wonen ca 15 km van Kaldenkirchen. Daar liggen binnen een paar honderd meter Lidl, Aldi, Rewe, DM en een grote drankenhal. Alle tips die je geeft kloppen. Heerlijk om te snuffelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een leuk en helder artikel. Wij wonen maar 18 km van de Kaufland in Nordhorn af, en ik kom er regelmatig ff snuffelen.
  Vlees is in Duitsland vaak exportkwaliteit uit Nederland met de nodige subsidies. Dat verklaart ook een deel van het prijsverschil. Misschien geldt dat voor kaas ook wel?
  Ik denk dat ongeveer 80% van wat er in onze (koel)kast(en) staat uit Duitsland is ;-)
  Een aanrader is ook Eiskönig Nordhorn (Ootmarsumerweg).Hier halen we aardappelproducten, champignonschijfjes, gesnipperde uien, groenten enz. Spotgoedkoop. Ook een hele wand met zakjes kruiden voor maar 1 euro per stuk. De zakjes poeder om limonade van te maken zijn ook heerlijk. Ze hebben er best wel veel

  BeantwoordenVerwijderen
 20. oh jammer, ik zie mijn reactie niet meer. Oh en vergeet de Schmalz niet (reuzel) Heerlijk om in te braden, of een stukje door de gebakken aardappelen. is in verschillende uitvoeringen, naturel of met flintertjes spek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De vorige reactie kon ik net pas online zetten, ik zit nu pas achter de pc. Dank voor je feedback, leuk om te weten.

   Verwijderen
 21. Münster is ook een leuke stad om te winkelen. Zo heeft de stad ook een leuke kerstmarkt. Een kerstmarkt waar ik elk jaar naar toe ga. Ken je de kaufmarkt in Nordhorn ook? Daar zit een DM naast.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De Kaufmarkt in Nordhorn ken ik, Münster ben ik volgens mij nog nooit geweest. Dank voor je tip.

   Verwijderen