maandag 8 oktober 2018

Ouderwetse bruine bonensoep met lekker veel groenten

Er staat een heerlijke bruine bonensoep met gehakt en ui hier op mijn op mijn blog maar dat recept is niet handig voor als je er een vegetarische variant op wilt maken. Deze soep maak ik vegetarisch en voor de vleesliefhebbers voeg ik dan naderhand spekjes en/of rookworst toe. Op de foto zie je de worst zitten maar dat hoeft dus niet. De groenten in deze soep laat ik wat grof en ik voeg er ook hele bruine bonen aan toe voor lekker veel beet.

 

Nodig (ca. 4 liter):
- 3 blikken bruine bonen (of 4 grote glazen potten)
- 1 prei
- 500 gram hutspotgroenten of ca. 300 gram winterpeen en 200 gram ui
- 1 extra ui
- 2 flinke aardappelen
- 2 tenen knoflook fijngehakt
- half blikje tomatenblokjes uit blik of 2 grote tomaten in stukjes
- 1 of 2 groentebouillonblokjes
- 1 eetlepel tijm
- 1 eetlepel bonenkruid
- (selderij)zout naar smaak
- sambal naar smaak
- peterselie, optioneel
- een beetje olie
- staafmixer
- 1 rookworst in dunne plakjes, optioneel
- 200 gram uitgebakken spekjes, optioneel

Dit recept is voor 8 tot 10 grote eters. Het recept is met deze hoeveelheden eenvoudig te halveren of te verdubbelen. Je kunt overgebleven soep ook invriezen. Ik gebruikte een zak hutspotgroenten om niet met een berg winterpeen te blijven zitten. Hier deed ik nog een extra ui bij snipperen. 

Snijd de prei in halve ringen en de aardappelen in blokjes. 

Verwarm een lepel of twee olie en fruit de knoflook aan. Voeg de peen, uien, aardappelen en prei toe. 


Neem een aparte kom en schenk daar de 2 blikken bruine bonen met vocht in leeg. Vul de blikken met water en voeg deze eraan toe. Zet de staafmixer in de kom totdat de bonen zijn gemalen. Voeg de gemalen bonen toe aan de groenten in de pan. Voeg ook de tomaten toe. Bij gebruik van verse tomaten kan je nog een kopje extra water toevoegen anders wordt de soep te dik. 

Breng de soep aan de kook en laat zachtjes pruttelen totdat de groenten gaar zijn. Spoel nu het derde blik bruine bonen af en voeg de losse bonen ook toe aan de soep. De soep is nu vrij stevig, wil je een dunnere soep, voeg dan nog wat water toe. Breng de soep op smaak met tijm, bonenkruid, selderijzout, sambal en desgewenst een bouillonblokje. Serveer de soep met verse peterselie of bladselderij. 



Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------





Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:





Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.

1 opmerking:

  1. Vandaag geprobeerd met gesneden runderrookworst. Krachtige, smakelijke soep met veel voedingswaarde. Beetje Russisch karakter. Voor herhaling vatbaar.
    Dank voor het recept.
    Henk

    BeantwoordenVerwijderen