vrijdag 21 september 2018

Andijvie stamppot met crème fraîche en spekjes

Mogelijk geloof je het niet maar ik had in 30 jaar tijd geen andijvie meer gegeten. We aten het vroeger veel thuis. Ik denk toch al snel drie keer per maand. Gekookt met losse aardappelen en jus. Of er een sausje doorheen ging dat weet ik niet meer. Volgens mijn moeder at ik het graag maar toen ik de deur uitging nam ik me voor het nooit meer te eten. Toch is er niks veranderlijker dan een mens. Deze week heb ik het gemaakt en een bord vol ervan gegeten. Ik heb het wel anders klaargemaakt. Niet gekookt maar een soort van gestoofd. Zeer smakelijk. Onder de foto het recept. 


Nodig (4 personen):
- 800 gram gesneden andijvie
- 800 gram geschilde aardappelen
- 1 flinke ui
- 200 ml crème fraîche
- 100 gram spekjes
- 1 flinke eetlepel mosterd
- 0,5 theelepel pull biber (chilivlokjes)
- lepel olie
- vlees + jus
- zout en/of bouillonblokje

Wij konden hier met vier personen van eten maar heb je grote eters in huis neem dan wat meer aardappelen en andijvie.

Snipper de ui en fruit aan in een lepel olie of boter. Voeg de andijvie toe en een half kopje water. Laat slinken en kook in ca. 10 minuten gaar. Wil je het iets knapperiger kook het dan korter. Breng de andijvie op smaak met een snuf (zee)zout en de pull biber.

Kook ondertussen de aardappelen gaar met een snuf zout of een vleesbouillonblokje.

Bak in een andere pan de spekjes uit.

Giet de aardappelen af. Voeg een eetlepel mosterd toe en de crème fraîche. Stamp dit met een stamper tot een mooie egale puree. Als de puree te droog is kan je nog een beetje water, jus of melk toevoegen. Giet de andijvie af (als het water nog niet is verdampt) en voeg toe aan de aardappelpuree. Stamp ook de spekjes erdoor.

Wij aten er een worstje bij met wat jus en ik weet zeker dat het vanaf nu weer vaker op tafel komt.

Variatie:
- Fruit de andijvie heel kort aan en meng het nog rauw door de stamppot. Je kunt dan minder andijvie nemen omdat het niet zal slinken.


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten