zaterdag 8 september 2018

Vegetarische Indiase currysoep met wortel, kokos en amandelen

Zoals je wellicht merkt komen er steeds meer vegetarische recepten voorbij op mijn blog. Dit komt niet omdat ik over ben gegaan op vegetarisch eten (ik hou nog steeds van een stukje vlees) maar dat komt omdat ik steeds vaker in opdracht voor de catering vegetarisch kook. Afgelopen week maakte ik worteltjessoep. De soep was heerlijk maar die naam hè, dat klinkt toch niet? Moest meteen aan dat konijntje denken van die worteltjestaart. Ik heb het dus omgedoopt naar currysoep met wortel, klinkt het meteen beter.


Nodig (ca. 2,5 liter soep):
- 1 kilo wortels
- 1 flinke ui
- 2 tenen knoflook
- stuk gember net zoveel als de knoflook
- 1 blikje kokosmelk (400 ml)
- ca. 2 eetlepels curry madras kruiden
- ca. 1 à 2 eetlepels kokosrasp
- groentebouillonblokje, zout naar smaak
- ca 1 liter water

Garnering: 
- gehakte amandelen
- koriander, peterselie, bosui naar smaak

Rasp de wortels en haal de uiteinden eraf (ik kocht geschrapte wortels). Neem een stukje wortel en rasp deze tot dunne sliertjes. Houd apart. Verwarm een paar lepels olie en fruit ui, knoflook en gember aan. Laat even zachtjes stoven. Voeg de rest van de wortels toe en schenk er water bij. Breng aan de kook en laat ongeveer 20 minuten koken totdat de wortels gaar zijn. Voeg de kokosmelk toe en mix de soep fijn met een staafmixer.

Breng de soep weer aan de kook en breng op smaak met currykruiden. Proef wat de soep nodig heeft, voeg eventueel wat bouillonpoeder en/of zout toe. Heb je een milde curry dan zou je ook nog wat rode peper of sambal toe kunnen voegen. De soep mag een beetje pit hebben. Voeg de wortelrasp toe en laat kort meekoken zodat het nog wat beet heeft.

Voeg voor wat extra beet stukjes amandelen of cashewnoten toe. Ik vind het altijd lekker als niet elke hap dezelfde structuur heeft. Dit heb je al snel als je een staafmixer gebruikt, vandaar de losse wortelrasp en noten die ik toevoeg. Voor wat meer kleur is het lekker om er bosui, koriander en/of peterselie aan toe te voegen.

Als de soep te dik is geworden dan kan je nog wat water toevoegen. Ga bij de lunch uit van ca. 250 ml soep per persoon en als avondmaaltijd 400 tot 500 ml soep per persoon. Overgebleven soep kan je invriezen. Persoonlijk vind ik de soep de tweede dag nog lekkerder.

Ik heb me voor de soep laten inspireren door de winterpeen met currykokossaus waar ik ook wortel met currykruiden combineer.Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest: Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten