zaterdag 8 september 2018

Vegetarische Indiase currysoep met wortel, kokos en amandelen

Zoals je wellicht merkt komen er steeds meer vegetarische recepten voorbij op mijn blog. Dit komt niet omdat ik over ben gegaan op vegetarisch eten (ik hou nog steeds van een stukje vlees) maar dat komt omdat ik steeds vaker in opdracht voor de catering vegetarisch kook. Afgelopen week maakte ik worteltjessoep. De soep was heerlijk maar die naam hè, dat klinkt toch niet? Moest meteen aan dat konijntje denken van die worteltjestaart. Ik heb het dus omgedoopt naar currysoep met wortel, klinkt het meteen beter.


Nodig (ca. 2,5 liter soep):
- 1 kilo wortels
- 1 flinke ui
- 2 tenen knoflook
- stuk gember net zoveel als de knoflook
- 1 blik kokosmelk (400 ml)
- ca. 2 eetlepels curry madras kruiden
- groentebouillonblokje, zout naar smaak
- ca 1 liter water

Garnering: 
- gehakte amandelen
- koriander, peterselie, bosui naar smaak

Maak de wortels schoon. Neem een stukje van de wortel en rasp deze in dunne sliertjes. Houd apart. Snijd de rest van de wortel in grove stukken. Verwarm een paar lepels olie en fruit ui, knoflook en gember aan. Laat even zachtjes stoven. Voeg de wortelstukken toe en schenk er water bij. Breng aan de kook en laat ongeveer 20 minuten koken totdat de wortels gaar zijn. Voeg de kokosmelk toe en mix de soep fijn met een staafmixer.

Breng de soep weer aan de kook en breng op smaak met currykruiden. Proef wat de soep nodig heeft, voeg eventueel wat bouillonpoeder en/of zout toe. Heb je een milde curry dan zou je ook nog wat rode peper of sambal toe kunnen voegen. De soep mag een beetje pit hebben. Voeg de wortelrasp toe en laat kort meekoken zodat het nog wat beet heeft.

Breng de soep weer aan de kook en breng op smaak met currykruiden. Proef wat de soep nodig heeft, voeg eventueel wat bouillonpoeder en/of zout toe. Heb je een milde curry dan zou je ook nog wat rode peper of sambal toe kunnen voegen. De soep mag een beetje pit hebben. Voeg de wortelrasp toe en laat kort meekoken zodat het nog wat beet heeft.

Maak de soep op kleur met ringetjes bosui en peterselie. Hak amandelen kleiner en serveer de soep met gehakte amandelen. 

Ga bij de lunch uit van ca. 250 ml soep per persoon en als avondmaaltijd 400 tot 500 ml soep per persoon. Overgebleven soep kan je invriezen. Persoonlijk vind ik de soep de tweede dag nog lekkerder.

Ik heb me voor de soep laten inspireren door de winterpeen met currykokossaus waar ik ook wortel met currykruiden combineer.



Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------



Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:



 Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten