woensdag 3 augustus 2016

Heerlijke kipcocktail (of garnalencocktail) met walnoten en mandarijntjes

Zolang ik mij kan herinneren maakt mijn moeder met de Kerst kip- en garnalencocktail als voorgerecht. Lekker om een uurtje of vier 's-middags van smullen zodat het weer iets kan zakken voor het diner.


Nodig (voor 6 volle glaasjes):
- 1 dubbele kipfilet (zo'n 500 gram)
- 1 blikje mandarijntjes
- bakje walnoten
- cocktailsaus (half recept)
- rucola
- kruiden

Kruid de kip met wat kipkruiden of peper, zout (kruidenzout), kerrie en paprikapoeder. Bak de kip gaar of trek het gaar in bouillon. Laat de kip afkoelen en pluis het met twee vorken in sliertjes. 

Zet mooie cocktailglazen klaar of gebruik andere glazen van ca. 150 ml inhoud. Vul de bodem van de glaasjes met wat rucola sla. Snijd deze eventueel in iets kleinere stukjes.


Meng de kipfilet met cocktailsaus, uitgelekte mandarijntjes en in kleinere stukjes gebroken walnoot. Houd per glas 1 of 2 mandarijntjes achter en een hele walnoot. Ik heb drie flinke juslepels van de zelfgemaakte cocktailsaus gebruikt. Gebruik zoveel je lekker vindt. Sla tijdens het mengen de mandarijntjes in kleinere stukjes. Heb je een vrij dikke saus dan kan je wat mandarijn sap toevoegen.


Verdeel het kipmengsel voorzichtig over de glaasjes. Schenk er nog een lepel saus overheen. Leg daar nog een paar stukjes rucola op plus één of twee mandarijntjes en een walnoot. 


Mijn moeder schept meestal de kip, walnoten en mandarijntjes apart in het glas en schenkt daar saus overheen. Zo kan je heel eenvoudig de kip voor garnaaltjes vervangen. Eet de cocktail met een kleine vork. 

Variatie:
- Als je saus uit een flesje gebruikt dan is het lekker om deze aan te lengen met verse slagroom. Dat maakt de saus wat zachter en vloeibaarder.
- Varieer eens met kleine stukjes appel, ananas of gemengd fruit
- Maak de cocktail als een grove salade.


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------


Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:


15 opmerkingen:

  1. Zou gerookte kipfilet hierin smaken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zal het zelf niet doen, lijkt me teveel overheersen waardoor het niet goed combineert met de andere smaken

      Verwijderen
  2. Hoeveel gram is een bakje walnoten ongeveer?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zijn de walnoten ook te vervangen door iets anders. Vanwege het niet lusten van noten ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De walnoten geven vooral een knapperige beet en extra smaak. Je kunt ze weglaten als je het niet lust.

      Verwijderen
  4. Erg lekker.had een stukje kip over en heb dit als voorgerecht gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heb je ook het recept vd cocktailsaus?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je bovenaan bij de ingredientenlijst het woord cocktailsaus aanklikt kom je bij het recept.

      Verwijderen
  6. Op kerstavond gegeten, het was heerlijk. Gr. Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Pecannoten is ook lekker

    BeantwoordenVerwijderen