maandag 30 januari 2017

Rocky Road drop / salmiak fudge

Rocky Road fudge maken blijf ik leuk vinden. Ik zou het best vaker willen doen omdat er ontzettend veel variaties mogelijk zijn maar er is een nadeel aan... het moet ook op. En tsja, dat willen we niet altijd want er zijn ook nog zoveel andere lekkere dingen en ook hier gaat elk pondje door het mondje. Toch ben ik afgelopen week weer aan de gang gegaan. Ik kreeg wat bezoek dus kon uitdelen. Heb ook meteen de mening kunnen vragen of ik nog iets aan moest passen maar ze werden meteen goedgekeurd. Ik heb namelijk twee soorten fudge gemaakt die ik nog nergens was tegengekomen dus moest flink gokken en proeven welke hoeveelheden ik nodig had om de smaak goed te krijgen. De eerste fudge die ik maakte was deze drop/salmiak fudge. De andere is lemoncurd fudge. Daarvan volgt het recept later deze week.


Nodig:
- 0,5 blikje gecondenseerde melk
- 200 gram witte chocolade
- 1 zakje zoete salmiakpoeder (9 gram, Jamin / Kruidvat)
- net zoveel droppoeder (9 gram)
- handje mini marshmallows
- garnering als mini dropjes, drophagel

Omdat ik toch twee soorten fudge wilde maken heb ik het blikje gecondenseerde melk gehalveerd. Je kunt ook meteen een dubbele hoeveelheid maken.

Lees eerst het basisrecept hoe je überhaupt fudge moet maken. Dan de fotoblog als je een nog beter beeld wilt krijgen.

De droppoeder (zoethoutpoeder) is niet zo makkelijk aan te komen. Ik kocht het bij Jumbo maar die heeft het niet meer. Je kunt zoeken op Meenk droppoeder of het online verkrijgbaar is. De drophagel en salmiakdropjes scoorde ik bij Søstrene en Grene maar is slechts garnering dus kan je ook vervangen. De gecondenseerde melk kan je meestal vinden in het schap bij de Oosterse producten of bij de koffiemelk. Mini marshmallows heeft de Big Bazar.

Neem een vel bakpapier waar je de fudge op kunt uitstrijken. Ik vouw het bakpapier in een bakvorm zodat ik het makkelijker kan verplaatsen. Ook is het dan beter verdeeld en kan je het daardoor makkelijker in gelijke stukken snijden.

Verwarm de gecondenseerde melk. Meng de salmiak en de droppoeder en roer dit door de melk. Breek de chocolade in blokjes en meng deze ook door de melk. De melk wordt nu een soort van stroperig. Roer er als laatst een handje marshmallows door. Ik bewaar deze in de vriezer zodat ze niet direct gaan smelten door de warmte. De fudge is nu klaar. Verdeel deze over het bakpapier.


Garneer de fudge met iets "droppigs". Ik heb er van die kleine grijze dropjes en drophagel over gedaan. Stukjes andere drop of zelfs pepermuntstukjes kan ook heel goed.


Bewaar de fudge nu minimaal twee uur in de koelkast zodat het goed hard kan worden. Snijd de fudge in blokjes en geniet ervan.Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

Bekijk hier alle fudge receptenWil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op 
Pinterest:6 opmerkingen:

 1. Wat een enorm leuk idee! Klinkt ook echt heel lekker :D Ben ook heel benieuwd naar de lemon curd versie, maar ik denk dat dit mijn favoriet zou zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel. Het leuke is dat je niet of nauwelijks de chocolade proeft en een echte dropsmaak krijgt. Heel gaaf.

   Verwijderen
 2. heb je voor deze de melkchocolade gebruikt ??? klinkt zoooooo lekker

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, witte chocolade (zie benodigdheden). Ik was bang dat andere chocolade teveel zou overheersen al kan je tegenwoordig ook melkchocolade met stukjes drop erin kopen dus ook met melkchocolade zal het vast lekker zijn.

   Verwijderen
 3. ik heb de dropfudge gemaakt en volgens mij heb ik tien keer zoveel salmiak gebruikt whaahahaha.
  Hij smaakt naar die caramac van vroeger,heb bijna een heel potje poeder erin gedaan .............

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat je meer salmiak nodig had omdat je geen droppoeder hebt gebruikt. Droppoeder proef je wat eerder, zeg maar. Is het wel lekker?

   Verwijderen