donderdag 19 februari 2015

Rendang ketjap -> De lekkerste runderstoof die ik ooit heb gemaakt

Is het rendang? Nee! Is het smoor daging? Nee! Eet je je vingers erbij op? Als je niet op past wel! Is het lekker? Ja, het is TE lekker! Een lekkerder runderstoof ken ik eigenlijk niet terwijl ik dacht dat de winterse stoofschotel met tomaten het allerlekkerst was.

Ik had nog kokosmelk over en met ketjap en kruiden ben ik maar gewoon wat gaan doen. Gelukkig had ik alles opgeschreven zodat ik het nog vaker kan gaan maken en het kan delen zodat jullie het ook kunnen proberen. Snel doen, dit wordt je favoriet! Laten we het voor het gemak rendang ketjap noemen.


Nodig (4 personen):
- 1 kilo sukadelappen
- 2 grote uien fijngesneden
- 2 flinke tenen knoflook geperst
- 50 ml nasikruiden*
- 100 ml rode wijnazijn
- 2 laurierblaadjes
- 200 - 250 ml kokosmelk
- 100 ml kokosrasp
- 250 ml ketjap manis
- 500 ml water
- kokosboter of olie

Omdat hier flink wat ketjap doorheen gaat raad ik aan om niet een te zoete ketjap manis te gebruiken. De ABC (Heinz) is bijvoorbeeld erg lekker maar is te zoet is voor dit gerecht en gaat overheersen. De Ketjap manis van Conimex, Aldi of Lidl gebruik ik persoonlijk liever, die zijn wat zouter. Vaak meng ik verschillende soorten voor het beste resultaat. Begin met minder ketjap, je kunt altijd extra toevoegen.

Neem een ruime braadpan. Snijd de stukken vlees in drieën en bak het aan twee kanten aan in wat olie. Voeg ui en knoflook toe. Laat even aanfruiten. Haal het vlees even uit de pan. Schenk de kokosmelk, ketjap, wijnazijn en het water in de pan. Voeg de nasikruiden, geraspte kokos en laurierblaadjes toe. Breng aan de kook en leg het vlees terug in de pan. Je hebt kans dat als je de koude kokosmelk, het water en de ketjap direct toevoegt aan het vlees, dat het vlees dan schrikt van de kou en niet mals wilt worden.

Laat minimaal 2 uur pruttelen met de deksel op de pan tot het vlees uit elkaar valt. Snijd het vlees evt met je spatel in kleinere stukken. Haal dan de deksel van de pan en laat het vocht inkoken.

Haal de laurierblaadjes eruit voor het serveren. Eet de stoof de tweede dag, dan is het nog lekkerder!

* Ik gebruik een maatschep voor mijn nasikruiden en kokos. Heb je geen zin of tijd om het zelf te maken dan heb je één à twee zakjes kant en klare kruiden nodig (proeven). In kant en klare mix zit vaak veel zout dus wees zuinig.

Kindvriendelijk:
- De stoofschotel is mild en kinderen zijn vaak gek op draadjesvlees dus wat zal ik nog meer zeggen.
- Eventuele alcohol in de wijnazijn verdampt bij het stoven, je mag ook gewone azijn gebruiken.
- Ook lekker met wat peper of sambal erdoor.

Wij aten het met kleefrijst (pandan) en sajoer groenten. Hmmmm. Ook heerlijk met patat (patatje stoofvlees, hmmm)


Slowcooker:
Dit stoofgerecht is zeer geschikt om in een slowcooker te maken. Het grootste voordeel vind ik dat je niet bang hoeft te zijn dat de bodem aan gaat bakken, waardoor je minder vaak hoeft te roeren en je er niet voor thuis hoeft te blijven. Ook kan ik nu een extra grote hoeveelheid maken omdat ik een slowcooker heb van 6,5 liter en mijn andere pannen kleiner zijn. Sinds ik een slowcooker heb maak ik het niet meer op het fornuis. 

Nodig voor 3 kilo vlees:  
- 3 kilo sukadelappen of ander rundvlees
- 6 grote uien fijngesneden
- 6 flinke tenen knoflook geperst
- 100 - 150 ml nasikruiden (ben begonnen met 100 ml en heb later nog ietsjes toegevoegd)
- 100 ml rode wijnazijn (niet extra dus)
- 6 laurierblaadjes
- 600 ml kokosmelk
- 200 gram kokosrasp (ik had een zak van 200 gram, niet gemeten hoeveel ml dat was)
- 600 -750 ml ketjap manis
- ca. 600 ml water

Zet de slowcooker aan. Fruit in een hapjespan de uien en knoflook aan. Voeg ketjap, kokosmelk, water, wijnazijn, nasikruiden, kokosrasp en laurierblad toe. Breng aan de kook en giet over in de slowcooker. Deze handeling is niet noodzakelijk (je mag het ook allemaal direct in de slowcooker doen) maar het scheelt je zo een uur nutteloze slowcookertijd om alles warm te krijgen.

Snijd het vlees in grove stukken (ook dit is niet noodzakelijk want het valt straks toch uit elkaar) en voeg de stukken vlees toe aan het vocht in de slowcooker. Het mengt wel wat beter als de stukken kleiner zijn gesneden.

Zet de slowcooker nu voor ca. 8 uur op low of ca. 5 tot 6 uur op high. Proef of het vlees mals genoeg is en laat het dan versneld afkoelen. Ik schep het meestal over in een platte schaal. Ook hier is het 't lekkerst om het de tweede dag te eten.

Ik wilde minder ketjap gebruiken maar kreeg het er niet mee op smaak. Uiteindelijk dus best nog wel veel gebruikt. Ik heb ook nog een paar lepels sambal toegevoegd voor wat meer pit (houden wij van).

Tip: 
Maak ook deze sambal goreng kentang kering (sambal-ketjap frietjes) erbij. Om van te snoepen, zo lekker.En de Sajoer Lodeh is er een heerlijk als groenten bij.


Probeer ook een keer rendang met kruidige hutspot.


Kokosmelk over? Wij zijn gek op deze currykokossaus.


Tips voor aanschaf van een slowcooker:
- Ik vind het fijn als de deksel van glas is zodat je er doorheen kunt kijken
- Ik vind het fijn als er een timer opzit die automatisch overgaat in de warmhoudstand als hij klaar is
- Ik wilde graag een grote slowcooker. In de mijne van 6,5 liter kan ik met gemak voor acht personen de smoor djawa maken. Ook maakte ik er een Boeuf Bourguignon in voor zelfs tien personen. Ik maak graag veel en vries dan een gedeelte in als het niet op gaat. 

Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:

Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.


28 opmerkingen:

 1. 250 ml. ketjap, klopt dat wel???

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 250 ml lijk ik me inderdaad ook veel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tsja, ik ben gek op ketjap en gebruik altijd erg veel. Het kan wel per merk verschillen hoeveel je nodig hebt. Ik vind die van Conimex het lekkerst. Heb andere geprobeerd en die vind ik te zoet.

  Sorry anoniem, ik dacht dat ik op je gereageerd had.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Afgelopen vrijdag gemaakt voor zaterdag. Als snack op stokbrood/toast. Dus daarom vlees helemaal uit elkaar geplukt zodat het mooi klein was. Nog extra toegevoegd 2 runderbouillonblokken en een rondje (=ongeveer 35 gram) gula djawa (palmsuiker). Dit laatste als tegenhanger voor de azijn. Op de dag dat het gegeten werd nog ruim 250 gram kastanjechampignons fijn gesneden en even gebakken. Dat nog door het vlees geroerd. De liefhebbers van pittig zouden nog een rood pepertje fijn kunnen snijden en erbij doen tijdens de bereiding.Had ik niet gedaan omdat er jonge kinderen meeaten Smaakte super. Ga dit zeker vaker maken. Overigens, de hoeveelheid ketjap was zeker niet teveel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat ontzettend leuk dat je er je eigen draai aan hebt gegeven. Goeie tip ook voor anderen die hier lezen, dankjewel.

   Verwijderen
 5. Ga het vandaag maken. Ik doe ook weleens nassikruiden door de hutspot.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Doe ik ook, zie het recept van de kruidige hutspot in deze blog. Erg lekker :)

   Verwijderen
 6. Eas heerlijk en voor herhaling vatbaar,ook op verzoek van de familie.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Echt superlekker! Ik heb de hoeveelheden niet precies aangehouden, ik gok meestal maar wat. Extra toegevoegd een verkruimelde plak peperkoek en theelepel sambal. Heb het gisteren gemaakt met de bedoeling het vandaag te eten en moest de pan bijna verstoppen. Anders hadden we vandaag niets meer over gehad. Dank voor het recept!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alleen maar goed dat je de hoeveelheden op gevoel doet. Gewoon proeven tot het naar je eigen wens is. Het lukt mij ook nooit om een recept precies aan te houden, ik doe vaak maar wat tot ik het lekker vind. Enne, die pan moeten verstoppen, haha, zeer herkenbaar :)

   Verwijderen
 8. Ik ben gek op de Indische keuken, ik ga het gelijk proberen straks.
  Bedankt!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is zelf verzonnnen recept hè, maar zeker weten ga je dit heerlijk vinden als je van de Indische keuken houdt :)> hoor ik het van je?

   Verwijderen
 9. Heerlijk gerecht, ik heb alleen geen water bijgevoegd. Ik heb er nog wat suiker bij gedaan, en wat minder wijnazijn dan wat in het recept staat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond het wel fijn als het vlees onder vocht staat vandaar dat ik water toevoeg maar noodzakelijk is het niet. Verder is het natuurlijk prima als je de ingrediënten aanpast 😀

   Verwijderen
 10. Staat te pruttelen voor morgen. Stiekum alvast geproefd. Smaakt nu al zalig! Volgende keer doe ik er veel minder water bij. Vind het te dun. Staat nu bijna een uur zonder deksel. Na 2 uur met deksel. Wordt smullen morgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb je het in de slowcooker gemaakt? Dan voldoet minder water zeker. Zo gebruik ik bij drie kilo vlees bijna net zoveel water als bij één kilo in de gewone braadpan. Het is vaak even aanvoelen hoeveel je nodig hebt. Geniet ervan morgen!

   Verwijderen
 11. Reacties
  1. Dat hangt van de samenstelling af. Bij mijn mix is dat 22 gram. Bij de gekochte mixen zit er vaak gedroogde groenten tussen en zal je een andere hoeveelheid nodig hebben. Mijn advies: proeven

   Verwijderen
 12. Staat te pruttelen in de slowcooker! geen water toegevoegd. was even zoeken naar uiensnippers, bij de Aldi gevonden bij de gedroogde kruiden. Lekkere grote pot dus kan vooruit. Dank voor dit heerlijke recept en de kruidenmix!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je ze gevonden hebt. Het staat er ook niet duidelijk bij, wel tussen de reacties onder het nasikruiden recept.

   Verwijderen
 13. Hoi Marlon, dit recept heeft veel weg van sambal goreng ketjap, inderdaad met rundvlees en behoorlijk veel ketjap. Heeeeerlijk!Geleerd van mijn indische ex schoonmoeder. De ketjap die we gebruiken bij het koken is ketjap A en nog lekkerder kaki tika van de toko.
  Benieuwd of jij deze kent en hoe jij het vindt. Lieve kookgroetjes Juul

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat grappig dat het ergens op lijkt. Wist ik niet. De ketjap A ken ik maar zelf vind ik die nasmaak niet zo lekker. Meestal meng ik maar wat en kom ik vanzelf tot een lekker resultaat :).

   Verwijderen
 14. Hm, ik heb nu 45 gram nasikruiden gebruikt, staat voor morgen klaar. Dat wordt dan extra vlees halen om toe te voegen anders denk ik niet te eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik had nog een halve kilo runderpoulet in diepvriezer en dit recept leek me lekker. Nu heb ik zo'n spijt dat ik dit heb gemaakt. Die halve kilo is zo op en het is ontzettend lekker. Dank voor dit recept, ik ga het heel snel nog een keer maken maar dan 4x zoveel

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Manolito van Galen28 november 2023 om 15:59

  Hoi Marlon,

  Een heerlijk gerecht.
  Hoeveel gram is 50 milliliter nasikruiden?
  En hoeveel gram is 100 milliliter kokosrasp?
  Alvast hartelijk dank voor jouw antwoorden.

  Groetjes,

  Manolito

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo, Ik gebruik een maatschep, weet niet precies hoeveel het weegt.
   50 ml is ca. 3 eetlepels en 100 ml 6 eetlepels.

   Verwijderen