dinsdag 3 februari 2015

Homemade marinade voor saté

Dit is grappig. Ik marineer altijd zelf mijn vlees voor saté en dacht dat iedereen daar wel een recept voor had. Toen ik een foto plaatste op Facebook of er belangstelling was voor het recept werd ik overspoelt met likes dus hier komt íe.


Nodig:
- kipfilet, kippendijen, hamlappen, varkenshaas, bieflappen
nasikruiden (ca. 2 eetlepels op 500 gram vlees)
- ketjap manis
- optioneel extra knoflook, sambal

Sinds ik mijn eigen nasikruiden mix maak wil ik niks anders meer. Deze mix is erg lekker en smaakt mij gewoon veel beter dan de kant en klare mixen. Ik ga het ook steeds meer voor andere dingen gebruiken. Probeer maar eens een lepeltje door de hutspot peen en ui en je wilt het niet meer naturel eten. 

Saté maak ik meestal van kipfilet. Met de marinade wordt het niet droog en gewoon hartstikke lekker. Als ik de saté maak voor bij de nasi dan snijd ik het netjes in blokjes maar hier aten wij het met brood en heb ik het in flinterdunne plakjes gesneden. In de winkel te koop als "kipfilet a la minuut".

Zet een vork in je kipfilet en snijd dan schuin dunne plakjes weg. Strooi dan aan één kant nasikruiden over de kip en schenk er wat ketjap over. Meng het door elkaar en laat het een kwartiertje staan. Door aan één kant te strooien heb je ongeveer de juiste hoeveelheid kruiden gebruikt. Omdat er geen zout in de kruiden zit gebruik je niet snel te veel dus wees niet bang om te strooien. 

Deze marinade is nu al erg lekker maar wil je er nog iets aan toevoegen gebruik dan nog wat verse knoflook erdoor. Hou je van pittige saté dan kan je er nog wat sambal bij doen. Ik doe dat niet want ik maak liever mijn saus wat pittiger. 

Als de marinade is ingetrokken dan bak je de kipfilet snel aan twee kanten in een grillpan. Ik heb een pan voor op inductie maar er zijn meerdere soorten in omloop. Het voordeel van de grillpan is dat het vlees mooi dichtschroeit en dat het niet gaat liggen sudderen. Heb je niet zo'n pan dan kan je het natuurlijk ook bakken in een gewone koekenpan of natuurlijk op de BBQ.

Ik heb helaas geen foto's verder omdat ik niet van plan was dit recept te bloggen maar ik denk dat je heel ver komt met mijn uitleg. Wil je een keertje wat anders maak dan saté van varkenshaas of ossenhaas, ook erg lekker!

Kindvriendelijk:
- Met de zelfgemaakte kruidenmix die ik gebruik is het vlees niet te scherp en daardoor zeer geliefd


Als dit recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

- Bekijk hier recepten met nasi/bamikruidenWeet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.

6 opmerkingen:

 1. Gisteren heb ik deze kipsate gemaakt voor op de bbq. Hij was heerlijk!!! Ik kreeg veel complimenten van mijn gasten. 1 van de complimenten was dat de kipsate zo lekker gekruid was dat het zonde was om er pindasaus op te doen! Bedankt voor dit fijne recept!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank voor je reactie. Wat leuk dat het bij je gasten ook opviel dat je het zelf had gemarineerd en leuk dan om complimenten te krijgen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. een tip je kan de kipfilet ook heel makkelijk knippen ook met een kruidenschaar

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat ook nog lekker is...is een variant met wat kaneelpoeder..ook erg lekker: ketjap, sambal, knoflook, chiliasme en kaneel...Daar maak je een papje van en daar marineer je saté mee of spareribs....erg jammieeeeee

  BeantwoordenVerwijderen