donderdag 22 oktober 2015

Hutspot peen en ui met speklapjes en een verrassend lekkere jus

Hutspot is zo'n stamppot wat binnen een half uur klaar is maar soms erg flauw kan zijn als je niet genoeg kruiden toevoegt. Als je het op deze manier maakt ga je er enorm van genieten en wil je het niet anders meer. 


Nodig (voor 4 personen):
- 1 kilo peen en ui gesneden
- 900 gram kruimige aardappelen in stukken
- 400 gram speklappen. Niet gekruid en het liefst van die dikke lappen, dus geen a la minute
- 1 blokje vleesbouillon
- ca. 4 eetlepels nasikruiden (zelfgemaakt of kant en klaar)
- 1 theelepel sambal manis
- 1 eetlepel olie
- ca. 100 ml melk
- ca. 100 ml water

Ik heb de peen en ui gesneden gekocht en ook de aardappelen geschild en al gekocht. Zo was ik nog sneller klaar. De hoeveelheden zijn bij benadering. De peen en ui ging per kilo en je hebt ongeveer net zoveel aardappelen als peen en ui nodig. Gebruik bij grote eters wat meer vlees en neem een aardappeltje extra. 

Vul een grote pan met water en voeg het bouillonblokje toe. Breng aan de kook, voeg de aardappelen toe en breng opnieuw aan de kook. Voeg dan de peen en ui toe bij de aardappelen en laat het in een kwartiertje tot 20 minuten gaar koken. 

Snijd ondertussen de speklappen in stukjes. Strooi er twee lepels nasikruiden overheen en laat deze samen met een eetlepel olie even intrekken. 

Bak de spek gaar in een koekenpan. Haal deze eruit en zet opzij.


Meng de melk, water en nog een eetlepel nasikruiden met het vocht wat nog in de koekenpan zit en breng aan de kook. Ik heb de hoeveelheden vocht niet gemeten maar zal ongeveer zijn zoals ik nu noem. Voeg sambal toe. Hiermee creëer je een heerlijke smaakvolle, pittige jus.


Giet de hutspot af in een vergiet en doe het meteen terug in de pan. Zo hangt er nog genoeg vocht aan om er een lekkere stamppot van te maken. Gebruik een stamper en stamp de aardappelen en groenten door elkaar. 

Neem nu 1 eetlepel nasikruiden en meng deze met 1 eetlepel water. Roer deze door de stamppot. Blijkt de stamppot te droog te zijn dan kan je nog een beetje kookvocht of een scheutje melk aan toevoegen. Voeg als laatst de stukjes speklappen toe aan de stamppot of serveer ze er los bij.Serveer de stamppot met een kuiltje jus


Note: 
De nasikruiden die ik hier gebruikt hebt zijn naar eigen recept. Als je niet alles in huis hebt om het zelf te maken dan kan je kant en klare nasimix gebruiken. Je hebt dan voldoende aan 1 zakje omdat daar veel meer zout aan toegevoegd is. 

Kindvriendelijk:
Als je voorzichtig doet met de hoeveelheid sambal gaan kinderen deze hutspot ook heerlijk vinden

Variatie:
- Zie hier het recept met stoofvlees erbij
- Je kunt ook varkensfilet lapjes nemen ipv speklapjes


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 


------------------------------------------------------------
Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:
Geen opmerkingen:

Een reactie posten