woensdag 2 april 2014

Pilaf (pilav) met kip, perzik, ketjap en rijst

Dit is weer zo'n recept wat van moeder op dochter is gegaan. Elke keer als ik het eet dan denk ik, ik moet het vaker maken. Het is namelijk te lekker. De smaken, pittig, kruidig en zoet maakt het tot een geweldige combinatie. Er zijn meerdere varianten in omloop. Onder andere met tomatenpuree die ik ook heb geprobeerd en die ook heel erg lekker is. Beide mogelijkheden van dit toprecept staan onder de foto. Ik heb het altijd als pilaf geschreven maar het blijkt pilav te zijn. Ach, als het maar smaakt en dat doet het :). Onderaan staat beschreven hoe je dit recept in de slowcooker kunt maken. 


Nodig (voor 4 flinke eters):
- ca. 500 gram kipfilet in stukjes 
- 2 grote uien gesnipperd
- 2 tenen knoflook, door knoflookpers
- 2 flinke eetlepels zelfgemaakte nasi/bami kruidenmix of een zakje gedroogde bami kruidenmix
- ca. 100 ml ketjap manis
- ca. 300 ml water
- 1 kip bouillonblokje, optioneel
- 1 of 2 theelepels sambal manis
- groot blik perziken in stukjes gesneden
- 1 pak (pandan)rijst

Tip: 
Maak een dubbele hoeveelheid en vries de helft in.

Gebruik een sudderpan of hapjespan. Bak de kipstukjes en fruit de uien mee. Kruiden, ketjap, sambal en flinke kop water erbij. Proef of de smaak van het vocht naar je zin is. Zelf voeg ik nog een blokje kippenbouillon toe maar het is afhankelijk van de soort ketjap en nasikruiden of het nodig is. Je kunt ook nog wat extra ketjap of water toevoegen. Laat het een half uurtje sudderen met deksel op de pan. Zo trekken de smaken er goed in.

Kook de rijst en snijd ondertussen de perziken in stukjes. Warm deze op in de saus. Als je het lekker vindt kan je ook nog wat sap van de perziken toevoegen aan de saus. Kook de perziken niet meer door want dan koken ze stuk.

Ik maak het meestal een dag van te voren. Dan is de smaak nog beter.


Toevoegen van tomatenpuree:
Op advies van meerdere volgers heb ik de pilav ook gemaakt met tomatenpuree. De saus wordt dan iets voller en stroperiger en is inderdaad ook vreselijk lekker. Om het te doen moet je na het fruiten van de ui een klein blikje tomatenpuree meefruiten. Daarna volg je de rest van het bovenstaande recept. Omdat ik toch bezig was heb ik de laatste 10 minuten ook nog 3 flinke tomaten in blokjes mee laten sudderen. Is een zeer goede combinatie.Variaties, meer groenten:
- Voeg een fijngesneden prei toe bij de uien
- Voeg een paar tomaten in stukjes toe en laat mee garen
- Voeg een pakket met verse bami of nasi groenten toe
- Voeg paprika toe
- Voeg champignons toe

Kindvriendelijk:
- Voeg de sambal achteraf toe. Als de kinderen lastige ui-eters zijn dan helpt het nog weleens door de uien voor gebruik heel fijn te malen in een keukenmachine. Zo heb je wel de smaak en zien ze het niet.

Slowcooker: Ondertussen heb ik de pilav ook in de slowcooker gemaakt. Ik heb een SC van 6,5 liter en omdat ik voor meerdere personen ging koken heb ik meteen extra veel gemaakt.

Ik had 2,5 kilo kip omdat we er met ruim 12 personen van gingen eten. Heb hierop zes uien gebruikt en bijna vier blikken perzik. De rest van het recept heb ik verdubbeld omdat er minder vocht nodig is in een slowcooker. Ik heb de uien even gefruit, daar een groot blikje tomatenpuree bij gedaan en even gebakken zodat het kon ontzuren. Daar een scheut water en ketjap bijgedaan en gemengd. De uien, stukken kip en de (warme) saus in de SC gedaan en in vier uur op op high gegaard. De saus verder op smaak gebracht met een bouillonblokje, de nasikruiden en sambal.

Als je de hoeveel kip en perzik van hierboven aanhoudt, halveer dan in eerste instantie de hoeveelheid ketjap, water en kruiden. Je kunt altijd later nog iets toevoegen. Bij minder kip zal deze sneller warm zijn en dan denk ik dat je aan drie uur high voldoende hebt.


Tips voor aanschaf van een slowcooker:
- Ik vind het fijn als de deksel van glas is zodat je er doorheen kunt kijken
- Ik vind het fijn als er een timer opzit die automatisch overgaat in de warmhoudstand als hij klaar is
- Ik wilde graag een grote slowcooker. In de mijne van 6,5 liter kan ik met gemak voor acht personen de smoor djawa maken. Ook maakte ik er een Boeuf Bourguignon in voor zelfs tien personen. Ik maak graag veel en vries dan een gedeelte in als het niet op gaat. 


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:
Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.


47 opmerkingen:

 1. Ook een van onze favorieten, ik maak het altijd met hamlappen ipv kip en doe er wel tomatenpuree bij, en lekker veel perziksap! Wil het ook nog een keer op m'n blog zetten, gewoon omdat het zo lekker is!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op mijn facebookgroep kreeg ik ook al meerdere variaties door met tomatenpuree. Ga ik zekers nog eens proberen al denk ik dat bijna geen recept kan tippen aan deze combinatie :)

   Verwijderen
  2. Perzik kun je vervangen door abrikozen.
   Heerlijk fris.

   Verwijderen
  3. Ook lekker, nog niet aan gedacht.

   Verwijderen
 2. Dat ziet er erg lekker uit! Gaat dit weekend op het menu!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Laat me weten hoe jullie het vonden, ik vind het elke keer weer genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gisteren gemaakt en gegeten en erg lekker

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wilde nog even laten weten dat wij hem afgelopen zaterdag hebben gemaakt en gegeten, nou wij zijn echt verslaafd hoor! Wat lekker! Wij hebben er nog wel een extra scheut perzik sap bij gedaan en champions! Echt om te smullen zo lekker! Bedankt voor dit heerlijke recept!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. oh oh wat was dat lekker,ik moet op zoek naar nieuwe vingers, want die heb ik er bij opgegeten zooo lekker, dank je wel voor dit recept
  yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo lekker, komt vast en zeker geregeld bij ons op tafel !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je het hebt gemaakt. Blijft genieten, elke keer weer :)

   Verwijderen
 8. 100cc is toch 100 ml? De smaak was op zich goed maar het gerecht was echt heel erg zout. Waar ging het mis?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Carla, ik ben hard aan het denken wat het zou kunnen zijn. Het kan aan het merk ketjap liggen en aan de kruidenmix maar voordat ik deze zelf maakte kocht ik er ook gewoon een zakje voor en heb het nooit te zout gevonden. Heb je wel ketjap manis gebruikt en niet per ongeluk asin (=zout)? Ik gebruik inderdaad 100 ml. Gebruik anders een volgende keer minder of voeg wat meer water toe. Proef de saus voor je het opschept.

   Verwijderen
 9. vandaag op het menu, kinderen komen eten en roepen al ohh wat ruikt het hier lekker mam.

  bedankt weer marlon voor weer een top recept

  gr BiancaLD

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een heel lekkere maaltijd en een handig recept. Ik heb er iets minder nasi kruiden maar wel ook tomatenpuree en ook nog een flinke schep van jouw Marokkaanse kruiden in gedaan. Groot succes en dat blik perziken dat al heel lang bij mij in de kelder stond is ook eidelijk eens op!😃

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. IK moet het nog steeds een keertje gaan maken met tomatenpuree. Ben ook erg benieuwd naar die combinatie

   Verwijderen
 11. De pilav was echt heerlijk. nu op naar de bbq saus ben benieuwd hoe dit zal smaken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik durf te wedden dat je geen andere bbq saus meer wilt eten :)

   Verwijderen
 12. Heerlijk recept!! Steeds succes mee. Via dit recept bij jouw site gekomen. Nu ga ik jouw andere recepten ook proberen. Dank voor het delen van al het lekkers!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Maak het gerecht al jaren. Heerlijk, zal deze binnenkort weer eens maken. Leuk te lezen dat er nog veel meer variaties mogelijk zijn. Ga ik ook eens proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie. Grappig hè dat iedereen zo z'n eigen recept heeft? Succes met variëren :)

   Verwijderen
 14. Hij staat lekker te pruttelen vanavond eens proberen. Ruikt nu al heerlijk

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik mis de kruidnagel en de kardemom !!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Marlon, ik heb vandaag je recept via Pinterest opgeslagen en ik heb het alvast voor vanavond gemaakt (althans, het grootste gedeelte van de saus en later voeg ik nog de perziken toe en kook ik de rijst). Ik heb Ras el Hanout kruiden gebruikt en een zoete puntpaprika toegevoegd. Ik denk dat het erg lekker is geworden, heb al wat van de saus gesnoept :)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Een heerlijk (vergeten) recept. Fijn dat ik hier weer tegen ben gekomen. Zoonlief appte me daarstraks: mama kunnen we morgen pilav komen eren bij jou. Dus.... morgen weer smullen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Heerlijk recept, heb het al 2 x gemaakt, met succes!! Een paprika erdoor gedaan en de tomatenpuree erdoor gedaan, smullen.
  De nasi/kruidenmix heb ik ook gemaakt volgens jouw recept, ook een succes!
  Vanavond staat Bobotie zonder pakjes en zakjes op het menu, zal vast ook heerlijk zijn :-))

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoi,

  Ik wil dit morgen maken in de slowcooker. Klopt het dat je de saus pas verder op smaak maakt ná het slowcooken?

  Alvast bedankt voor je reactie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt er wel meteen al kruiden bij doen maar proef achteraf dan goed of het nog iets nodig heeft.

   Verwijderen
 20. Maak dit al haren en doe er tegenwoordig sperzieboontjes door. Dat id een goede combinatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. ik heb het vanavond gemaakt! en....ik ben onder de indruk! Wat heerlijk! we hebben gesmuld! Dank je wel voor het recept....

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Stond al lang op mijn te-probere -lijstje.. vandaag eindelijk gemaakt.. hen er paprika en spercieboontjes door gedaan.. was echt heerlijk.. bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Al een paar keer gemaakt en het is heerlijk

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Als je het in de slowcooker maak, wanneer doe je dan die perzik erbij? Net als bij t gewone recept later?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, als alles gaar is doe je ze erbij. Ze hoeven alleen warm te worden.

   Verwijderen
 25. Kei lekker , moet nog 30 min sudderen en ik kan er nu al niet afblijven om te proeven ( heb wel 1 etlp suiker bij gedaan ) 😋😋

  BeantwoordenVerwijderen