woensdag 9 april 2014

Maiskoekjes met cheddarkaas (vernieuwd recept)

Maiskoekjes maakte ik dertig jaar geleden al uit een kinderkookboekje. Ondertussen heb ik het recept verfijnt en maak ik het iets anders maar de basis is eender gebleven. Bloem, eieren en mais. Eigenlijk zijn het een soort van hartige mini pannenkoekjes.


Nodig (voor ongeveer 15 koekjes):
- 1 ei, medium
- 200 gram maïskorrels uit blik
- 1,5 eetlepel bloem (ca. 35 gram)
- 2 plakjes cheddarkaas
- 1 eetlepel crème fraîche
- 1 theelepel sambal
- (zee)zout uit de molen
- 1 theelepel (gedroogde) peterselie, optioneel
- olie

Verwarm de crème fraiche en smelt hierin de cheddarkaas. Voeg de bloem toe en sla het ei kapot boven de (iets afgekoelde) saus. Meng alles goed door elkaar. Breng op smaak met wat sambal (of harissa of iets anders pittigs als cajunkruiden) en een snufje zout. Breng wat kleur aan door er een beetje peterselie doorheen te mengen.

Voeg de uitgelekte maiskorrels toe. Je krijgt ongeveer een verhouding saus / korrels als op de foto. Als je een groter ei hebt gebruikt kan je iets meer maiskorrels of nog een beetje bloem toevoegen.


Laat een beetje olie warm worden. Bak een paar koekjes tegelijk alsof je pannenkoeken bakt. Zodra de bovenkant is gestold kan je ze omdraaien. Bergjes van een eetlepel is voldoende, ze lopen nog iets uit.Laat de maiskoekjes uitlekken op keukenpapier.


Je kunt ze warm en koud eten. Lekker als hapje tussendoor, voorgerechtje, bijgerecht, lunch enz. Je kunt ze invriezen en opwarmen in de oven. In de magnetron mag ook maar dan worden ze wat minder stevig. Dit gerecht past ook goed bij het Mexicaanse Buffet


Variatie:
- Maak eerst een bak cheddarkaassaus volgens dit recept en voeg twee lepels van de saus toe aan het maismengsel. Je kunt dan de crème fraîche en cheddarkaas dan weglaten. De rest van de kaassaus is erg lekker om de maiskoekjes in te dippen
- Voeg een fijngesneden prei of bosui toe in plaats van peterselie

Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

- Bekijk hier meer recepten met mais

Geen opmerkingen:

Een reactie posten