maandag 5 december 2016

Ketjap drumsticks uit de slowcooker

Nu ik een slowcooker heb wil ik natuurlijk meteen van alles uitproberen en zo maakte ik laatst drumsticks in de slowcooker. Hier thuis zijn ze niet zo van het kluiven maar deze vielen net als de spareribs zo van het bot dus er kwamen geen vieze handen aan te pas. Weer een blijvertje dus. En de smaak? Geweldig! Ik had me laten inspireren door mijn eigen recept van de kip, ketjap cashew met risotto.


Nodig voor 4 personen:
- 1,5 kilo drumsticks (ca. 12 stuks)
- 1 ui
- 1 bosje bosui
- 3 tenen knoflook (of minder)
- 1 duim gember of wat gemberpoeder (djahé)
- 25 - 50 ml ketjap manis
- 25 ml ketjap asin
- 25 ml honing
- 1 theelepel pull biber (toko)
- 2 theelepels sriracha saus (of sambal manis)
- paar druppels citroensap
- cashewnoten, sesamzaad optioneel

Ik ben uitgegaan van drie drumsticks per persoon. 

Hak de uien, knoflook en gember klein. Gebruik zoveel knoflook je wilt, wij zijn grootverbruikers. 

Maak een marinade van de ketjap, pull biber, honing, sriracha en citroensap. Ik heb zomaar wat in een kom geschonken en ben gaan proeven tot de smaak naar wens was. De hoeveelheden zijn dus bij benadering. In plaats van pull biber en sriracha kan je ook sambal gebruiken of een vers pepertje klein snijden. Laat de zaadlijsten daar dan uit. 

Doe de drumsticks in een (ziplock) zak. Voeg het uienmengsel en de marinade toe. Wrijf het mengsel vanaf de buitenkant in. Laat het een nachtje marineren in de koelkast (is het lekkerst). Haal het een half uur voor gebruik uit de koelkast zodat het op temperatuur kan komen. 

Snijd de helft van de bosui in stukjes van een cm. Houd de rest apart voor garnering.

Leg de drumsticks met de marinade en de gesneden bosui in de voorverwarmde slowcooker. Eerst aanbraden is niet nodig. Voeg ook geen extra vocht toe. 


Zet de slowcooker een uur aan op high en dan 2,5 uur op low. Bij mij waren de drumsticks toen goed gaar. Elke slowcooker kan van temperatuur verschillen dus kijk gewoon even of ze bij jou dan ook al gaar zijn. Ik heb de drumsticks tussendoor een keer of twee omgedraaid zodat ook de bovenste in de marinade kwamen te liggen. 

Haal de drumsticks als ze gaar zijn met een schuimspaan uit de pan.

Laat de slowcooker nog een poosje aan zonder deksel om de marinade iets in te dikken of doe wat ik heb gedaan. Ik deed de saus door een zeef in een andere pan. Deze heb ik op het gas een minuut of tien in laten koken. Daarna nog gebonden met een heel klein beetje allesbinder. Verwarm de drumsticks in de saus totdat ze weer op temperatuur zijn.

Leg de drumsticks op een schaal. Schenk de saus over de drumsticks. Garneer ze met de overgebleven bosuitjes, een handje cashewnoten en wat sesamzaadjes. Lekker met rijst of frietjes. 


De drumsticks zijn ook lekker om te pluizen en dan te mengen door verse sperzieboontjes en gebakken aardappeltjes. Serveer de saus er dan los bij.


Op de barbecue:
Je kunt de drumsticks nadat ze gemarineerd zijn ook langzaam garen op de barbecue. Ze hebben dan zeker een uur nodig. De barbecue mag niet te heet staan (zet het rooster hoger) want dan gaan ze verbranden en dat is niet lekker. Kook de resterende marinade even door zodat je geen kans meer hebt op salmonella vergiftiging. Eet de saus bij de drumsticks

Ook kan je de drumsticks garen in de slowcooker en daarna op de barbecue leggen voor een extra lekker korstje. Ook dan kan je de resterende marinade als sausje gebruiken.

Kindvriendelijk:
- Bij ons nu dus wel

Variatie:
- Gebruik borrelkluifjes. Hebben een kortere tijd nodig in de slowcooker.

Geen slowcooker:
- Gaar de kip dezelfde tijd bij 80 of 90 graden in de oven of laat ze zachtjes garen in een braadpan op het fornuis. gebruik een deksel zodat niet alle vocht verdampt in de oven. 

Tips voor aanschaf van een slowcooker:
- Ik vind het fijn als de deksel van glas is zodat je er doorheen kunt kijken
- Ik vind het fijn als er een timer opzit die automatisch overgaat in de warmhoudstand als hij klaar is
- Ik wilde graag een grote slowcooker. In de mijne van 6,5 liter kan ik met gemak voor acht personen de smoor djawa maken. Ook maakte ik er een Boeuf Bourguignon in voor zelfs tien personen. Ik maak graag veel en vries dan een gedeelte in als het niet op gaat. 

Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:
Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.


4 opmerkingen:

 1. Oei Marlon, wat ziet dat er lekker uit!

  Ben me aan het oriënteren op slowcookers. Wil je vertellen wat voor slowcooker jij hebt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Gea, ik liep een poos geleden tegen een actie aan bij de Kijkshop van een Andersson. Is er eentje van 6,5 liter maar is niet meer in de verkoop. Wellicht komt hij weer terug maar heb er geen idee van. Op zich zijn ze volgens mij allemaal goed. Het feit dat ik een grote heb vind ik wel heel erg fijn.

   Verwijderen
  2. Succes met uitzoeken! Leuk hoor, je kunt er echt heerlijke dingen mee maken.

   Verwijderen