dinsdag 20 december 2016

Eton Mess maar dan net even anders

Eton Mess is een traditioneel Engels nagerecht wat je heel vlot kunt maken en wat (bijna) iedereen graag eet. Zoek je dus nog een snel en lekker nagerecht dan kan ik deze zeker aan raden. Officieel is het een combinatie van opslagen slagroom, verse aardbeien en stukjes merengue. Ik deed het iets anders omdat ik graag varieer.


Nodig (8 personen)
- 400 ml slagroom
- 500 ml Griekse yoghurt
- 500 ml gemengde rode vruchtencompôte (of maak zelf)
- 60-70 gram (roze) merengue

Afhankelijk van hoe groot de eters zijn en van wat je allemaal als diner gebruikt kan je hier met ongeveer 8 personen van eten. Ik maakte een dubbele hoeveelheid voor 16 personen en daar bleef maar een heel klein beetje van over.

Je kunt dit nagerecht voorbereiden maar het schuim moet er pas vlak voor het opdienen doorheen omdat deze anders te zacht wordt.

Laat de vruchtencompôte uitlekken. Bewaar het opgevangen sap. Tegenwoordig kan je emmertjes rood fruit van Bieze kopen en ook de Aldi heeft emmertjes rood fruit in de koeling staan. Mocht je in Duitsland komen dan kan je het ook daar volop in de koeling vinden maar ook in (houdbare) glazen potten, beide onder de naam "Rote Grütze". Zelf maken is natuurlijk helemaal lekker.

Klop de slagroom stijf. Voeg geen suiker toe, het gerecht wordt zoet genoeg door de merengue. Mix de yoghurt door de slagroom en meng de uitgelekte vruchtencompôte erdoor als je het niet eerst laat uitlekken dan wordt de massa te vloeibaar). Tot zover kan je het gerecht voorbereiden.

Breek vlak voor het opdienen het schuim met je handen in stukjes en meng door de slagroommassa. De Eton Mess is dan klaar.Je kunt de Eton Mess opdienen in kleine glazen maar ook in een grote schaal zodat iedereen zelf kan uitscheppen. Doe als volgt: laat het uitgelekte vruchtensap onderin de schaal lopen. Draai even met de schaal zodat het onderste gedeelte van de schaal een rood laagje krijgt. Schep de Eton Mess in de schaal. Garneer met wat rode besjes of ander rood fruit (evt. een restje van de vruchtencompôte).

Officieel wordt dit gerecht alleen met slagroom gemaakt. Door de yoghurt krijgt het een soort van cheesecake effect.Variatie:
Wil je het minder machtig, gebruik dan 200 ml slagroom in plaats van 400 ml op een liter yoghurt

Dit nagerecht ga je ook lekker vinden:
Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------
Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:
2 opmerkingen:

  1. Lijkt mij heerlijk en is ook goed te maken als koolhydraat arm,ga het zeker maken!

    BeantwoordenVerwijderen