vrijdag 21 december 2018

Zelfgemaakte vruchtensaus, o.a. heerlijk door de yoghurt

Vruchtenyoghurt is lekker maar is over het algemeen niet meer dan yoghurt met wat vruchtenpulp. Als je de vruchtensaus zelf maakt heb je ook een bijkomend voordeel dat je je nagerecht zo zoet kunt maken als je zelf wilt. De vruchtensaus is lekker in en door yoghurt, kwark, vla, over ijs, op het roomkaastoetje en er zijn vast nog meer dingen te bedenken.


Nodig:
- 200 - 250 gram (diepvries)fruit. Bijvoorbeeld: aardbeien, frambozen, kersen, bosvruchten, cranberry's
- 1 liter yoghurt, kwark, ijs naar keuze 
- suiker, vanillesuiker, honing, naar smaak


Ik gebruik vaak diepvriesfruit omdat het zo handig is om dat op voorraad te hebben. Ook kan je het 't hele jaar kopen. 

Neem een pannetje en doe daarin de vruchten + een heel klein scheutje water (25 ml). Hiermee voorkom je dat de vruchten gaan aanbakken voordat ze ontdooid zijn. Breng aan de kook en zet dan het vuur op lage stand. Laat nu gerust een minuut of 20 inkoken. Roer af en toe door. Het is de bedoeling dat het fruit gaat ontdooien en er flink wat water verdampt. Wat overblijft is dan een wat lobbige vruchtensaus.

Ik vind het lekker om een zakje vanillesuiker door de saus te doen. Ook kan je er wat suiker of honing in oplossen. De saus kan je laten zoals het is maar je kunt het ook met de staafmixer wat fijner maken. 

Laat de saus afkoelen voor gebruik. Zet de pan in een bak koud water om het te versnellen. 


De saus kan je op meerdere manieren verwerken. Ik heb hier met dezelfde saus vijf toetjes gemaakt. Ik heb twee keer saus gemengd met (Griekse) yoghurt. Bij de eerste keer één eetlepel gebruikt en bij de donkere versie twee eetlepels. Bij het middelste potje heb ik de saus er losjes doorheen geroerd. Met zo'n swirl is elke hap anders. 


Bij deze twee bakjes heb ik ervoor gekozen om de saus apart van de yoghurt te houden. 


Je kunt de yoghurt puur gebruiken maar je kunt er ook voor kiezen om de yoghurt eerst te zoeten. Wil je een romige yoghurt, klop dan 200 ml slagroom op en meng deze door de yoghurt. 

Tip: 
Maak een eenvoudige cheesecake en doe daar vruchtensaus doorheen. Klop 250 ml slagroom op met 250 gram roomkaas en suiker naar wens. In plaats van roomkaas kan je ook mascarpone gebruiken voor een andere smaakbeleving. 

Het onderstaande roomkaastoetje maak ik tegenwoordig alleen nog maar met zelfgemaakte vruchtensaus. Bekijk hier nog meer nagerechten waar ik steeds vaker zelf de saus voor maak. 


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten