woensdag 9 januari 2019

Dubbel getrokken groentesoep

Als je de tijd hebt trek dan eens eerst een bouillon van (restjes) groenten en maak daar dan groentesoep van. Je zult zien dat er veel meer smaak aan je soep zit en je veel minder bouillonblokjes nodig hebt om de soep op smaak te brengen. Zo lekker.


Nodig (kleine 2 liter soep): 
- ca. 250 gram soepgroenten (prei, peen, bloemkool)
- ca. 250 gram groenterestjes 
- wat basisgroenten als ui, knoflook, bleekselderij, tijm, laurier
- ca. 20 gram vermicelli, optioneel
- 1 of 2 groentebouillonblokjes, Maggi, Worcestershire-sauce
- 150 gram gehaktballetjes, optioneel

Ik maak vaak grote hoeveelheden en snijd dan zelf de groenten. Van het afsnijdsel trek ik dan de eerste bouillon. Het liefst neem ik prei, peen en de basisgroenten zoals genoemd maar daar wijk ik ook weleens vanaf. Als je een kleine pan soep maakt dan kan je ook een zak extra gesneden soepgroenten gebruiken.

Eet je eerder in de week groenten bewaar dan het afsnijdsel in een zakje in de koelkast en gebruik deze om de bouillon te trekken. Bewaar de schillen van peen, de stronk van de prei, de puntjes van de sperziebonen enz. Gebruik wat je tegenkomt. Paprika, champignons, alles mag. Naast deze groenten doe ik er altijd een ui, een paar teentjes knoflook, wat laurierblaadjes, een stengel bleekselderij en een handje tijm bij.

Was de groenten en snijd desgewenst iets kleiner. Een ui doormidden geeft meer smaak af dan dan je er een hele ui in verwerkt. Doe de groenten in een pan en zet onder water. Doe de deksel op de pan en breng het water aan de kook. Zet het vuur dan lager totdat je af en toe een bubbeltje ziet. Laat minimaal een uur trekken. Je kunt hier ook de slowcooker voor gebruiken. Zet dan rustig 8 uur op low. 


Zeef de bouillon en gooi de groenten weg. Breng 1,5 liter van de gezeefde bouillon weer aan de kook en voeg gesneden soepgroenten toe. Bewaar de rest van de bouillon voor als je de soep te gevuld vindt. Als de bouillon aan de kook is kan je naar wens wat vermicelli toevoegen. Wil je er balletjes in, voeg deze dan ook toe. Meng de gehakt eerst met een cupje koffiemelk, wat peper, zout en een beetje mosterd en draai er balletjes van. Laat de soep nu een minuut of tien zachtjes koken totdat de vermicelli en gehakt gaar is. Roer af en toe door want de vermicelli gaat anders aan de bodem plakken. De groenten mag iets knapperig blijven. Wil je dit niet, laat het dan iets langer doorkoken. Breng de soep op smaak met een bouillonblokje, wat Maggi en/of Worcestershire-sauce. 

Serveer de soep direct of koel het zo snel mogelijk terug. Laat dan een grote bak vollopen met koud water (gootsteen) en zet daar de pan soep in. Vervang het water als deze niet meer koud is. Bewaar de afgekoelde soep in de koelkast. 

Het is lekker om als laatst nog wat fijngesneden bladselderij over de soep te strooien. Kook deze niet mee want dan proef je er niks meer van. 

Tip: 
Heb je veel groenterestjes over en niet direct zin om er soep van te maken? Trek er dan ook de eerste bouillon van en laat deze na het zeven nog een tijd inkoken. Vries de ingekookte bouillon in en maak daar dan later soep van door er water aan toe te voegen.

Variatie:
Ik maak de soep meestal vegetarisch maar voor een nog vollere bouillon kan je bij de eerst trek ook een stuk mergpijp en/of soepvlees mee laten trekken. 


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------
Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:
Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten