woensdag 15 mei 2019

Witlofsalade met appel, ei en blokjes kaas

Zoals ik eerder verteld heb ben ik niet opgegroeid met het eten van rauwkost. In mijn jonge jaren had je alleen nog kropsla en dat werd dan op smaak gebracht met zoveel mayonaise of dressing op oliebasis dat ik er nooit aan begonnen ben. Daarna kwamen er meerdere soorten sla in de verkoop en kwamen er ook wel recepten met magere sladressing maar ik heb er nooit meer echt aan kunnen wennen. Ik vind het wel leuk om zelf salades te maken want die kleuren word ik vrolijk van. Zo staan er heerlijke salades hier op mijn blog als de insalata Caprese en de Griekse salade die dan ook heel veel bekeken en gemaakt worden.

Witlofsalade heb ik pas kort geleden voor het eerst geproefd en ik was meteen om. Ik ben gek op gekookte / gestoomde witlof en ik was ergens waar toen witlofsalade geserveerd werd. Ik ben gaan proeven en dat vond ik toch lekker. Maak het nu regelmatig en heb ook al flink gevarieerd met de ingrediënten. Een zuurtje en zoetje erdoor is wel mijn favoriet dus augurk en appel gaat er sowieso doorheen. Daarnaast kies ik dan nog voor twee extra ingrediënten. Vaak is dat ei en kaas maar ook wel ham of noten. Zie hieronder het recept + variaties.


Nodig (4 personen):
500 gram witlof
1 appel (Jonagold)
2 eetlepels augurkblokjes
2 gekookte eieren
50 gram kaas in kleine blokjes (jong of oud, wat je lekker vindt)
4 eetlepels yogonaise
2 eetlepels piccalilly
2 theelepels mosterd
peper en zout

Maak vooral de restjes op. Geen kaas in huis, laat het weg of vervang het voor iets anders. Niet gek op appel, voeg nootje toe zodat je toch wat beet hebt. Varieer vooral maar voeg niet teveel verschillende dingen toe. Maximaal 5 stuks. Less is more.

Snijd de harde kern uit de witlof en haal zo nodig de buitenste blaadjes eraf. Snijd de witlof in dunne reepjes.

Maak een sausje van de yogonaise, piccalilly (of wat augurk nat), mosterd, peper en saus naar smaak.

Snijd de eieren in partjes en de appel in blokjes.

Meng de witlof met de augurk, appel en kaas. Meng er saus doorheen zoveel je wilt. Schep als laatst voorzichtig de eieren erdoor.

Variatie:
Voeg wat reepjes ham of kipfilet toe.
Voeg reepjes zalm toe.
Voeg mandarijntjes (uit blik) toe.
Voeg rozijntjes toe.
Voeg walnoten, pecannoten of cashewnoten toe.
Gebruik slasaus in plaats van yogonaise.
Maak een sausje van (Griekse) yoghurt, beetje (appel)azijn en wat honing.

Tip:
Ook heerlijk om een wrap mee te vullen

Met wat gebakken aardappeltjes erbij en een stukje vlees is deze hoeveelheid voldoende voor vier personen. Als bijgerecht kan je er met meerderen van eten.


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:


Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.


5 opmerkingen:

  1. Bedankt voor het delen van dit heerlijke recept en voor je verhaal, weer wat inspiratie op kunnen doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij vonden het heerlijk! Bedankt voir het recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het was heerlijk fris recept, mijn zus en ik hebben er van smullen!

    BeantwoordenVerwijderen