zaterdag 14 februari 2015

Griekse salade met tomaten, komkommer, witte kaas en rode ui

Afgelopen week werd mijn zoon 21 jaar en toen heb ik een Griekse maaltijd in elkaar gezet. Ik had nog niet alle recepten geplaatst maar die kan je nu allemaal vinden hier op de blog. Bij deze de heerlijke grove Griekse salade waar goed van gegeten werd.



Nodig (voor een flinke schaal vol): 
- 500 gram (smaak)tomaten
- 2 kleine komkommers
- 2 rode uien
- stukje feta in blokjes of een potje met blokjes witte kaas in kruidenolie 
- 1 eetlepel oregano (gedroogd)
- 1 eetlepel peterselie (gedroogd)
- 2 eetlepels rode wijnazijn

Ik heb ervoor gekozen om de tomaten eerst te ontvellen. Je mag ze ook met vel verwerken, Om te ontvellen maak je met een scherp mesje een paar sneetjes in de tomaten. Neem een bak met gekookt water en leg ze daar een paar minuutjes in. Je ziet het velletje dan loslaten. Daarna leg je ze over in een bak koud water om weer af te koelen en trek je de velletjes eraf.

Snijd de tomaat in grove stukken en doe ze in een lege kom. Neem de komkommers. Haal de puntjes eraf. Trek met een dunschiller of kaasschaaf de schil eraf maar laat wat reepjes schil zitten want dat geeft een mooie kleur aan de salade.

Snijd de komkommer in de lengte door, dan nog een keertje door. Als je wat minder vocht in de salade wilt, schep dan de zaadlijst uit de komkommer. Snijd kwart ringen van een kleine cm breed. Voeg die toe aan de tomatenstukken. Neem de uien. Haal de buitenste schil eraf en snijd ook in kwart ringen. Voeg toe aan de rest.

Laat nu de kaas uitlekken. Vang de kruidenolie op. Meng de olie die je wilt gebruiken met even zoveel rode wijnazijn en voeg net zoveel van dit mengsel toe aan de salade als je lekker vindt. Dit zal ongeveer twee eetlepels zijn. Bij gebruik van feta is het lekker om een Griekse olijfolie te mengen met rode wijnazijn en wat peper en zout uit de molen. 

Voor een extra kleurtje heb ik er gedroogde oregano en peterselie overheen gestrooid. Vers mag ook maar dit had ik nog in huis.

Meng dan alles door en schep het over in een schone schaal.


Het is lekker om er olijven doorheen te mengen maar omdat niet iedereen dat waardeert doe ik ze apart erbij. 


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------


Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:



Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.


6 opmerkingen:

  1. Heerlijke salade Marlon! Ik heb idd fetakaas gebruikt en wat kruiden en olie nog toegevoegd, jammie!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lijkt me heerlijk de salade en ga die binnenkort zeker maken, maar wat versta jij onder smaak tomaten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat staat vaak op de verpakking, zijn tomaten met een wat vollere smaak. O.a. van die snoeptomaatjes. Maar als je ze niet kunt vinden zijn andere tomaten ook goed hoor.

      Verwijderen
  3. Heerlijk recept , al vele malen gemaakt en ik zal het echt vaak gaan gebruiken . Heel erg bedankt voor het delen hiervan .

    BeantwoordenVerwijderen