zaterdag 14 februari 2015

Griekse tzatziki (yoghurtsaus)

Er zijn heel veel recepten van tzatziki in omloop. Ik heb er mijn eigen draai aan gegeven. 


Nodig: 
- 400 ml dikke Griekse yoghurt
- 1 komkommer met schil
- 2 kleine tenen knoflook (of meer)
- 0,5 eetlepel olijfolie
- kwart bosje dille
- paar takjes verse munt
- paar druppels citroensap
- peper en zeezout
- 0,5 eetlepel suiker

Maak de tzatziki een dag van te voren, dan trekken de smaken er goed in. Zorg ervoor dat je dikke yoghurt hebt want door toevoeging van de komkommer en de olie verdun je de yoghurt. Die emmers met Griekse yoghurt zijn prima voor dit recept.

Haal de zaadlijst uit de komkommer (zie tip bij de reacties). Rasp de komkommer met schil op een grove rasp. Doe dat boven een schone theedoek. Voeg dan de punten van de theedoek samen en knijp de komkommer uit boven de gootsteen.

Pers de knoflook uit, Rits de dille en de muntblaadjes. Snijd deze fijn. Gebruik evt. een kruidenschaar, maakt het een stuk makkelijker.

Neem een grote bak. Vul deze met de yoghurt, komkommer, dille en munt. Voeg olie en citroensap toe. Breng op smaak met wat peper, zeezout, en een klein schepje suiker. Schep over in een schone kom en druppel er nog een beetje olijfolie overheen.

Heerlijk bij de kipgyros en op brood. Ik heb het gemaakt bij de Griekse maaltijd.


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------




Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:





9 opmerkingen:

  1. Voor je de komkommer raspt, eerst de zaadlijsten eruit halen. Wordt'ie minde nat!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als je de zaadlijsten eruit haalt dan raspt een halve kommer toch niet lekket

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Voor mij (met Griekse familie) moet er echt veel meer knoflook in, 2 tenen op 400 ml yoghurt vind ik echt TE weinig maar misschien is dat persoonlijk. Ik doe er geen suiker in , wel wat vers gemalen peper en gedroogde dille en munt (ipv verse) is voor mij ook ok ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik was al heel lang op zoek naar 'het' recept voor Bifteki (met of zonder kaas, suzuki)...eindelijk gevonden! (Leuke site trouwens...veel recepten...iets voor jou?)

    http://wessalicious.com/griekse-bifteki-met-zelfgemaakt-pitabrood/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De site ken ik niet maar dit recept ziet er al heerlijk uit. Thnx!

      Verwijderen
  5. ik maak dit ook regelmatig, maar wel zonder dille,munt,citroensap en suiker, is het origineel grieks recept

    BeantwoordenVerwijderen