dinsdag 8 november 2016

Gepofte kastanjes

Het afgelopen weekend waren wij een dagje in Duitsland en toen viel mijn oog op een bak met tamme kastanjes in de supermarkt. Daar mijn man geen Kerstmarkt voorbij kan lopen zonder een puntzakje gloeiendhete, net gepofte kastanjes te kopen (en ter plekke open te pellen en op te eten) hebben wij een zakje mee naar huis genomen. Vanavond ben ik ze gaan poffen. Stelt eigenlijk helemaal niks voor, je moet alleen op een paar dingen letten zodat niet je hele keuken onder de stukjes kastanje komt te zitten.


Nodig:
- tamme kastanjes
- klein klontje boter

Een wilde kastanje is mooi rond gevormd. Als je die eet krijg je buikpijn omdat die giftig is. Kan je dus beter niet doen. Tamme kastanjes zijn wat platter en hebben een subtiel puntje aan de bovenkant. Ik kocht de kastanjes omdat ik het verschil niet zo goed wist (en ik ze opeens zag liggen) maar je kunt ze dus ook gewoon van de straat rapen. Haal ze dan uit de bolster en zorg ervoor dat ze schoon en droog zijn voor gebruik. 

Om te voorkomen dat de kastanjes uit elkaar ploffen tijdens het poffen moet je ze eerst insnijden. Het is het handigst om op de bolle kant met een scherp mes een kruis in te kerven. Ook kan je ze door het inkerven later makkelijker pellen. 

Op de Kerstmarkt worden de kastanjes meestal gepoft in een gloeiend hete pan die boven een vuurtje hangt. Thuis kan je ze op de barbecue poffen maar omdat kastanjes alleen in het najaar verkrijgbaar zijn is de oven of het fornuis handiger. 

Ik koos voor het fornuis. De oven is eigenlijk eenvoudiger maar ik wilde zicht hebben op de kastanjes omdat het de eerste keer was dat ik dit deed. Op het fornuis maak je de pan warm, smelt je er een klein klontje boter in en dan warm je de kastanjes op niet al te heet vuur ca. twintig minuten door totdat ze openbarsten. Roer af en toe door. De kastanjes kunnen wat zwart worden maar dat geeft niet omdat je ze daarna gaat pellen. Overigens vraag ik me af of het klontje boter echt nodig is maar dat zag ik her en der staan dus maar gedaan. Ik denk dat het ook zonder zou kunnen. 

Ga je ze in de oven poffen, dan warm je de oven voor op 220 graden en zet je ze er voor 10 tot 15 minuten in. 

Als de kastanjes open zijn gebarsten zijn ze dus klaar. Doe ze in een bakje (of puntzakje) en pulk ze voorzichtig open. Laat ze iets afkoelen want ze zijn gloeiend heet! Pel ze wel warm, dat gaat makkelijker dan dat ze helemaal afgekoeld zijn. Eet ze naturel of met wat zeezout. Kinderen vinden ze vaak ook lekker met wat poedersuiker. De smaak en beet van een kastanje doet ons denken aan een warme, iets zachte, lichtzoete walnoot. 

Niet alle kastanjes komen heel uit het schilletje maar dat is niet erg. Volgens zeggen zijn stukjes kastanje heel erg lekker door gekookte spruitjes. Dat gaan we de volgende keer proberen want die ik nu had gehaald zijn al opgegeten. 


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:
2 opmerkingen:

  1. Je hoeft er geen boter bij te doen. Je kunt ze prima in de magnetron poffen. op de platte kant een kruis in de schil maken in een magnetron bestendig schaaltje leggen en dan op de hoogste stand 2 min voor 10 a 15 stuks. bij minder kortere tijd nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel, fijn om te weten. Ploffen ze niet uit elkar in de magnetron?

      Verwijderen