De dag na het plaatsen van dit recept heb ik de cake nog een keer gemaakt waardoor je twee series foto's door elkaar ziet.
Nodig (voor een grote springvorm):
- 300 gram boter op kamertemperatuur
- 6 eieren op kamertemperatuur
- 300 gram zelfrijzend bakmeel gezeefd (of bloem + bakpoeder)
- scheutje melk
- grote hand kruidnootjes
- chocolade
- chocolade
- boter om de vorm in te vetten
Ik gebruik een springvorm van 26 cm doorsnee met een aparte bodem waarmee je een tulband kunt maken. Omdat deze vorm groter is dan een normale rechthoekige cakevorm maak ik iets meer cakemix. Mijn ervaring is dat een cake beter lukt in een tulbandvorm dan in een rechthoekige vorm. Als je een kleinere vorm gebruikt en beslag overhoudt, kan je van het restant cupcakes bakken. Doe dit wel later want tijdens het bakken van de cake mag je de oven niet openen om de cupcakes er tussendoor uit te halen.
Ik gebruik een springvorm van 26 cm doorsnee met een aparte bodem waarmee je een tulband kunt maken. Omdat deze vorm groter is dan een normale rechthoekige cakevorm maak ik iets meer cakemix. Mijn ervaring is dat een cake beter lukt in een tulbandvorm dan in een rechthoekige vorm. Als je een kleinere vorm gebruikt en beslag overhoudt, kan je van het restant cupcakes bakken. Doe dit wel later want tijdens het bakken van de cake mag je de oven niet openen om de cupcakes er tussendoor uit te halen.
Verwarm de oven voor op 145 graden (heteluchtoven).
Mix de boter samen met de suiker, vanillesuiker, speculaaskruiden en het snufje zout lekker romig. Voeg één voor één de eieren toe en mix deze door de botermassa tot ze goed gemengd zijn. Voeg nu het zelfrijzend bakmeel toe en roer door met een spatel. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dan vaak nog een paar minuten de mixer erop zet. Het eindresultaat kan dan minder luchtig zijn. De massa mag lekker stevig zijn maar als het te stevig is (werk op gevoel) dan mag je nog een lepel melk toevoegen.
Zorg dat de cakevorm is ingevet en verdeel dan het beslag over de vorm. Je moet de vorm tot maximaal een cm of twee onder de rand vullen. Vul het niet te hoog, want dat loopt het beslag er tijdens het bakken uit.
Bak de cake in ca. 55 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Steek er een satéstokje in. Blijft daar niks meer aan hangen dan is de cake gaar. Maak na ongeveer tien minuten de springvorm los, haal de onderkant met binnenring eraf en laat de cake afkoelen op een rooster. Wacht niet te lang met de cake uit de vorm te halen. De boter gaat anders weer stollen en dan heb je kans dat de cake afbreekt.
Als je de cake wel gaat decoreren (doen hoor, is nog lekkerder) ga je de chocolade smelten. Ik weet het niet precies meer maar ik denk dat ik toen zo'n 200 gram chocolade heb gebruikt. Ik meng het liefst pure en melkchocolade door elkaar. De chocolade smelt je au bain-marie. Neem een pan met heet water. Zet er een schaaltje in waarin je 150 gram van de chocolade legt (in stukjes). Als de chocolade is gesmolten haal je het schaaltje uit de pan met water en voeg je de overige chocolade toe. Hiermee laat je de temperatuur van de chocolade terug koelen zodat het straks hard kan worden.
Schenk de gesmolten chocolade over de cake of smeer de chocolade met een kwastje op de cake. Ik heb hier alleen de bovenkant gedaan maar je kunt de cake ook rondom insmeren. Strooi er als laatst stukjes gehakte kruidnootjes overheen. Laat de chocolade hard worden en snijd de cake in plakken.
Lekker met een dot slagroom waar je naar wens ook nog wat koekkruiden doorheen kunt doen.
- Maak de cake met kant en klare cakemix. Zie dit recept. Voeg dan wel extra koekkruiden toe
Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?
-------------------------------------------------------------
Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:
Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.
Hoeveel bakpoeder gebruik ik voor de bloem? Thx
BeantwoordenVerwijderenEen zakje bakpoeder (16 gram) is voor 500 gram bloem. Bij dit recept zou ik dan twee theelepels gebruiken of als je heel precies wilt zijn 9,6 gram.
VerwijderenIk heb de cake gemaakt en hoewel hij lekker van smaak was, vond ik hem wat droog/vast. Denk dat dit komt omdat de kruidnootjes het vocht aan de cake onttrekken. Heb de topping wel met veel smaak opgegeten..! Ga toch nog even op zoek naar een ander recept om van alle kruidnootjes af te komen. Groetjes Laura
BeantwoordenVerwijderenHallo Laura, zou kunnen dat het door de kruidnootjes is gekomen. Misschien had je er iets meer in gedaan dan dat ik heb gebruikt. Of laat ik het anders zeggen, hier heb ik ze er niet over gehoord. Fijn dat de topping wel nog lekker was :)
Verwijderen