dinsdag 15 november 2016

Sinterklaas cake met kruidnootjes en chocoladetopping

Vorig jaar maakte ik voor Sinterklaasavond deze super feestelijke cake. Het recept heb ik toen niet meer online gezet want op de een of andere manier staan kruidnootjes en speculaas mij tegen na 6 december en krijg ik dan ontiegelijke behoefte aan Kersthapjes. Slaat natuurlijk nergens op want dit is vanzelfsprekend het hele jaar lekker maar ik heb toch maar even gewacht met het plaatsen van het recept zodat je het dit jaar kunt maken voor het gezelligste avondje van het jaar.

De dag na het plaatsen van dit recept heb ik de cake nog een keer gemaakt waardoor je twee series foto's door elkaar ziet.


Nodig (voor een grote springvorm):
- 300 gram boter op kamertemperatuur
- 300 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1,5 eetlepel koekkruiden (ongeveer 20 ml)
- snufje zout
- 6 eieren op kamertemperatuur
- 300 gram zelfrijzend bakmeel gezeefd (of bloem + bakpoeder)
- scheutje melk
- grote hand kruidnootjes
- chocolade
- boter om de vorm in te vetten

Ik gebruik een springvorm van 26 cm doorsnee met een aparte bodem waarmee je een tulband kunt maken. Omdat deze vorm groter is dan een normale rechthoekige cakevorm maak ik iets meer cakemix. Mijn ervaring is dat een cake beter lukt in een tulbandvorm dan in een rechthoekige vorm. Als je een kleinere vorm gebruikt en beslag overhoudt, kan je van het restant cupcakes bakken. Doe dit wel later want tijdens het bakken van de cake mag je de oven niet openen om de cupcakes er tussendoor uit te halen. 

Verwarm de oven voor op 145 graden (heteluchtoven).

Mix de boter samen met de suiker, vanillesuiker, speculaaskruiden en het snufje zout lekker romig. Voeg één voor één de eieren toe en mix deze door de botermassa tot ze goed gemengd zijn. Voeg nu het zelfrijzend bakmeel toe en roer door met een spatel. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dan vaak nog een paar minuten de mixer erop zet. Het eindresultaat kan dan minder luchtig zijn. De massa mag lekker stevig zijn maar als het te stevig is (werk op gevoel) dan mag je nog een lepel melk toevoegen.

Hussel er op het laatst voorzichtig een hand kruidnootjes aan toe. Houd wat achter voor de decoratie.

Zorg dat de cakevorm is ingevet en verdeel dan het beslag over de vorm. Je moet de vorm tot maximaal een cm of twee onder de rand vullen. Vul het niet te hoog, want dat loopt het beslag er tijdens het bakken uit.


Bak de cake in ca. 55 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Steek er een satéstokje in. Blijft daar niks meer aan hangen dan is de cake gaar. Maak na ongeveer tien minuten de springvorm los, haal de onderkant met binnenring eraf en laat de cake afkoelen op een rooster. Wacht niet te lang met de cake uit de vorm te halen. De boter gaat anders weer stollen en dan heb je kans dat de cake afbreekt.


Na het afkoelen ga je de cake mooier maken met chocolade en extra kruidnootjes. Mijn gezin had de tweede keer geen zin om te wachten tot de chocolade op zat. Ze hadden trek gekregen van de lekkere lucht die in huis hing. Deze keer de cake dus aangesneden zonder de feestelijke decoratie.


Als je de cake wel gaat decoreren (doen hoor, is nog lekkerder) ga je de chocolade smelten. Ik weet het niet precies meer maar ik denk dat ik toen zo'n 200 gram chocolade heb gebruikt. Ik meng het liefst pure en melkchocolade door elkaar. De chocolade smelt je au bain-marie. Neem een pan met heet water. Zet er een schaaltje in waarin je 150 gram van de chocolade legt (in stukjes). Als de chocolade is gesmolten haal je het schaaltje uit de pan met water en voeg je de overige chocolade toe. Hiermee laat je de temperatuur van de chocolade terug koelen zodat het straks hard kan worden.

Schenk de gesmolten chocolade over de cake of smeer de chocolade met een kwastje op de cake. Ik heb hier alleen de bovenkant gedaan maar je kunt de cake ook rondom insmeren. Strooi er als laatst stukjes gehakte kruidnootjes overheen. Laat de chocolade hard worden en snijd de cake in plakken.



Lekker met een dot slagroom waar je naar wens ook nog wat koekkruiden doorheen kunt doen. 

Variatie:
- Maak de cake met kant en klare cakemix. Zie dit recept. Voeg dan wel extra koekkruiden toe


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------


Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:


Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.


4 opmerkingen:

  1. Hoeveel bakpoeder gebruik ik voor de bloem? Thx

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een zakje bakpoeder (16 gram) is voor 500 gram bloem. Bij dit recept zou ik dan twee theelepels gebruiken of als je heel precies wilt zijn 9,6 gram.

      Verwijderen
  2. Ik heb de cake gemaakt en hoewel hij lekker van smaak was, vond ik hem wat droog/vast. Denk dat dit komt omdat de kruidnootjes het vocht aan de cake onttrekken. Heb de topping wel met veel smaak opgegeten..! Ga toch nog even op zoek naar een ander recept om van alle kruidnootjes af te komen. Groetjes Laura

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Laura, zou kunnen dat het door de kruidnootjes is gekomen. Misschien had je er iets meer in gedaan dan dat ik heb gebruikt. Of laat ik het anders zeggen, hier heb ik ze er niet over gehoord. Fijn dat de topping wel nog lekker was :)

      Verwijderen