donderdag 12 maart 2015

Oreo cake

Ik ben geen bakker, ben meer een kok zeg ik altijd. Ik vind bakken leuk en doe het ook steeds meer maar dan wel de "eenvoudige" dingen als cake's, appeltaart, notenkoek en boterkoek. Ook maak ik graag andere zoete dingen als fudge en bonbons maar het moet niet al te lang duren bij mij. Ik vind het zonde om ergens uren in te steken en dat het dan binnen zeer korte tijd wordt opgegeten.

Zo grijp ik ook vaak mis als ik wil gaan bakken. Kruiden, olie, uien, knoflook en andere basisprodukten voor het koken heb ik altijd in huis maar het kan zomaar gebeuren dan dat ik geen bakmeel in huis heb. Als ik een cake wil gaan bakken kan dat zomaar opeens opkomen zetten. Ik wil het dan ook nu doen en het 't liefst zosnel mogelijk in de oven zetten. Niet eerst een kwartier moeten mixen. Zo afgelopen week weer. Mijn zoon had examen gedaan en hoorde direct dat hij was geslaagd. Nou daar hoort dus cake bij en die moet het liefst net uit de oven komen als hij binnenstapt. Gelukkig had ik nog een paar pakken cakemix staan waar alleen maar water bij hoeft. Oreo's lagen er ook nog dus hop aan de slag, hop de oven in en hop klaar.

Maak je toch liever een "echte" cake met boter, suiker, bloem en eieren lees dan ook verder.Nodig (voor een grote cake):
- 2 pakken homemade cakemix
- 300 ml water
- 1,5 rol Oreo koekjes (ca. 20 stuks)
- boter om de vorm in te vetten

Of:
- 300 gram boter op kamertemperatuur
- 300 gram suiker
- 6 eieren op kamertemperatuur
- 2 zakjes vanillesuiker
- snufje zout
- 300 gram zelfrijzend bakmeel gezeefd (of bloem met bakpoeder)
- scheutje melk
- 1,5 rol Oreo
- boter om de vorm in te vetten

Zoals ik bij de appelkaneelcake al vertelde bak ik het liefst in een tulband omdat de cake dan beter gaart. Voor deze cake heb ik de grote tulband gebruikt. Het is een springvorm met een binnenstuk.

Verwarm de oven voor op 145 graden (hetelucht). Vet de vorm in. Mix het meel uit het pak cakemix met het water. Breek de Oreo's in stukjes. Houdt er ca. 6 achter. Snijd die door midden (door het creme heen) voor bovenop het deeg. 

Meng met een spatel de Oreo stukjes door het deeg. Giet het deeg in de bakvorm. Verdeel de doorgesneden Oreo over de bovenkant. Zet het deeg voor ca. 55 minuten in de voorverwarmde oven. Steek er een satestokje in. Zit daar geen deeg meer aan dan is de cake gaar. Maak de springvorm los en laat afkoelen op een rooster. 

Het deeg voordat het de oven ingaat:


Net uit de oven:


Omgekeerd uit de springvorm. 


 En aangesneden:
Hoe je gewone cakemix maakt: 
Neem een ruime mixkom. Gebruik een elektrische mixer en mix de boter los. Suiker, vanillesuiker en snufje zout erbij en net zolang mixen tot de suiker is opgenomen en het geheel romig wit ziet. Dan ga je één voor één de eieren oplossen, mengen in de boter.

Als dat klaar is dan kiep je in één keer het zelfrijzend bakmeel erbij en dan roer je dat voorzichtig door het geheel. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dan vaak nog een paar minuten de mixer erop zet. Het eindresultaat kan dan minder luchtig zijn. Is het deeg te droog dan kan je er nog een heel klein scheutje melk door mengen.

Het afbakken en het verhaal met de Oreo's is verder hetzelfde. De bakvorm moet voor ongeveer 2/3e gevuld zijn. Niet meer want dan komt de cake er teveel bovenuit. Heb je een kleine vorm hou dan 200 gram aan van alles, 1 zakje vanillesuiker en 4 eieren.

Variatie:
- Vervang de stukjes Oreo voor stukjes stroopwafel


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------
Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:
Geen opmerkingen:

Een reactie posten