woensdag 29 maart 2017

De bruine bonensoep van oma Mappie uit de slowcooker

Ik heb een nieuwe slowcooker en die wilde ik graag inwijden met een nieuw recept. Om die reden plaatste ik een oproep op mijn facebookpagina waar ik heerlijke reacties op heb gekregen. Onder andere de bruine bonensoep van oma Mappie. Die heb ik ondertussen gemaakt en we hebben gesmuld. Ik zal onderaan het recept ook beschrijven hoe je het kunt maken zonder slowcooker.


"Waarom een nieuwe slowcooker, je hebt er toch eentje?" 

Een paar weken geleden kreeg ik een berichtje van De Slowcookery of ik nog een extra slowcooker kon gebruiken voor mijn catering. Ik had er moeite mee om niet direct heel hard ja te gaan gillen want zo zit ik niet in elkaar maar inwendig ging mijn hart te keer en o wat ben ik ondertussen blij met mijn nieuwe superpan. Mijn andere slowcooker heb ik nu een paar maanden en gebruik ik graag en regelmatig. Ik heb er al meerdere keren ontzettende lekkere spareribs in gemaakt en er komen ook de heerlijkste stoofpotjes uit. Inderdaad liep ik af en toe tegen het probleem aan dat mijn pan te klein is. Ik heb er eentje van 6,5 liter, normaliter groot genoeg maar juist met mijn catering red ik het niet met één pan. Dat heeft de Slowcookery dus goed aangevoeld.

Ik ben gegaan voor de Andrew James van 8 liter. Voor mij een perfecte maat, voor veel gezinnen waarschijnlijk te groot of je moet er een diepvries bij hebben zodat je dubbel kunt koken en porties invriest. Mijn nieuwe pan is warm rood, een plaatje om te zien. Ik zal onderaan het recept nog wat tips geven waar je op kunt letten bij de aanschaf van een slowcooker. Nu eerst het recept.

Nodig (voor ca. 5 kommen):
- 2 blikken bruine bonen
- 1,5 à 2 liter gekookt water 
- 3 tot 4 runderbouillonblokjes
- 500 gram gehakt
- 4 grote uien in ringen gesneden
- klontje boter
- half pakje (6 plakjes) katenspek of spekblokjes, optioneel
- klein blikje zwarte bonen, optioneel
- groene kruiden: tijm, selderij, bosui, optioneel

Dit recept van de bruine bonensoep komt via Mariella, een grote fan van Lekker eten met Marlon. Zij kreeg het recept van oma Mappie toen ze op haarzelf ging wonen. Oma Mappie geeft het recept aan bijna niemand prijs maar toch kreeg ik de eer om het hier te plaatsen. Te lief toch? 

Om heel eerlijk te zijn ben ik zelf nooit zo gek geweest op bruine bonensoep. Zeker niet uit blik en vers had ik het nog nooit gemaakt of gegeten. Mijn man daarentegen is gek op bruine bonen en alles wat er mee te maken heeft dus alleen voor hem wilde ik het al maken. Maar... ik word een grote meid, heb de soep geproefd en heb nog nooit zo iets lekkers gegeten. Deze soep ga ik dus zeker veel vaker maken!

Oma Mappie maakt de soep met gebruik van een passeerzeef. Dat is zo'n ouderwetse zeef die je op de foto hieronder ziet. Ik had er geen maar kon hem lenen van mijn schoonmoeder. Omdat ik haar niet dagelijks zie en ik ook nog een weekje tussendoor weg was kon ik de soep pas vorige week gaan maken.


  • Snijd de uien in ringen of snijd ze iets kleiner, ik snijd ze in kwart ringen. Laat een klontje boter smelten in de slowcooker en roer daar de uien doorheen. 
  • Draai de bruine bonen door de passeerzeef. Neem een kom en doe daar de uitgelekte en afgespoelde bruine bonen in (vind ik het lekkerst maar je mag ze ook zonder af te spoelen verwerken). Vul aan met een flinke scheut van het hete water. Zet de staafmixer erop. Voeg de bruine bonenpuree toe aan de uien en vul aan met de rest van het water. Breng op smaak met 3 bouillonblokjes. Roer door. Met de passeerzeef werd het een zooitje bij mij, niet het geduld voor maar je mag het natuurlijk wel gebruiken. 
  • Haal het gehakt uit elkaar met een vork en doe plukjes in de soep. Kruiden is niet nodig. 
  • Zet de slowcooker nu op high voor ca. 4 uur. Je mag hem ook op low zetten maar dan moet je er een uurtje of twee extra voor uittrekken. Het gekookte water doe ik ook om het in een kortere tijd te kunnen maken. Het is wel slowcooking maar ik vind het onzin om dat ding een uur aan te zetten om alleen het water te laten verwarmen. 


Na ongeveer vier uur zijn de uien lekker zacht en is het gehakt gaar. De soep is dan nog iets te dun en daarom kan je de slowcooker het beste nog een uurtje op high laten staan maar dan zonder deksel op de pan. Kan het nog iets indikken.

Proef of de soep voldoende op smaak is. Je zou nog een extra bouillonblokje, Maggi of Aromat kunnen toevoegen. De groene kruiden zijn niet nodig maar ik vond het wel lekker om er nog wat doorheen te doen. Lekker voor de smaak maar vooral voor het aanzien. Als garnering legde ik er ook nog wat uitgebakken katenspek en zwarte boontjes op. 

Hier staat de soep klaar om naar iemand toe te brengen die graag wilde proeven. 


En hier voor ons nadat de spekjes er al doorheen geroerd waren.


Geen slowcooker?
Fruit de uien aan in boter.
Voeg ook de gemalen bonen, water, bouillonblokjes en gehakt toe.
Laat zachtjes op het vuur staan tot het gehakt gaar is.

Tip:
Deze bruine bonensoep is de tweede dag nog lekkerder. Ook wordt de soep door het afkoelen nog iets dikker. Laat de soep zo snel mogelijk afkoelen om bederf tegen te gaan. Zet de pan in een bak koud water en roer de soep regelmatig door. Bewaar de soep in de koelkast zodra het is afgekoeld. 

Variatie:
- Je kunt er een meer gevulde soep van maken door er aardappel, prei en/of rookworst aan toe te voegen. Ik denk wel dat de eenvoud van deze soep het juist zo lekker maakt.
- Bekijk alle andere slowcooker recepten hier op mijn blog. 

Oma Mappie en de Slowcookery, nogmaals bedankt! 

Nog even over de slowcooker:
De Andrew James lijkt heel veel op de slowcooker die ik al had. De buitenmaat is eender, alleen is de pan hoger. Het grootste verschil is het ontbreken van de timer. Deze zit wel op de kleinere versies van de Andrew James. De timer ben ik ondertussen wel gewend van mijn andere pan dus dat was even vreemd maar het ging goed. Heb gewoon het wekkertje van mijn telefoon gebruikt. De binnenpan is van keramiek en ideaal om schoon te maken. Na gebruik vul ik de pan met water, laat het even weken en dan spoel je hem zo af.


Tips voor aanschaf van een slowcooker:
- Ik vind het fijn als de deksel van glas is zodat je er doorheen kunt kijken
- Ik vind het fijn als er een timer opzit die automatisch overgaat in de warmhoudstand als hij klaar is, maar zoals ik hierboven ook beschrijf, het is goed te doen zonder timer. 
- Ik wilde graag een grote slowcooker. In de pan van 6,5 liter kan ik met gemak voor acht personen de smoor djawa maken. Ook maakte ik er een Boeuf Bourguignon in voor zelfs tien personen. Ik maak graag veel en vries dan een gedeelte in als het niet op gaat.


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------
Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:

Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten