dinsdag 28 oktober 2014

Zelf kruidenmixen maken -> Nasi/Bami kruidenmix

Omdat ik de zelfgemaakte Mexicaanse kruidenmix veel lekkerder vindt dan de pakjes en zakjes die ik eerder gebruikte ben ik ook nasi/bami kruidenmix gaan maken. Ik eet graag nasi of bami maar buiten dat die zakjes vaak te zout zijn (en bomvol hulpstoffen zitten) vind ik ook de stukjes gedroogde groenten veelal te grof en er niet lekker uitzien. Zo zette ik dus al mijn staafmixer erop als ik het zakje ging weken in heet water. Nu heb ik zelf een mix gemaakt van kruiden. Het ruikt echt naar de kruidenmixen zoals ik ze ken en wat ik ervan heb kunnen proeven smaakt het prima.

Het verschil tussen nasikruiden en bamikruiden is me nog onduidelijk dus ik gebruik deze mix gewoon voor beide.


Een handig weetje: 
1 lepel poeder = 4 lepels gedroogde kruiden (vlokken, snippers) = 12 lepels verse kruiden

-------------------------------------------------------------

Nodig: 
Ik spreek over lepels en noem hierbij geen maat. Je kunt zelf kiezen voor theelepels of eetlepels. Ik heb een dessertlepel gebruikt. Zo heb ik een potje vol en kan ik voorlopig vooruit. Bij het gebruik van de kruidenmix strooi ik eerst voorzichtig een lepel in de pan en na het proeven bepaal ik of ik nog meer wil gebruiken. Op een pak rijst heb je ongeveer drie flinke eetlepels nodig. 

- 2 lepels komijnzaad = djintan 
- 2 lepels kurkuma = koenjit
- 2 lepels sereh = citroengras 
- 4 lepels laos
- 4 lepels gember = djahe
- 4 lepels massala kerrie
- 4 lepels koriander = ketoembar
- 4 lepels gedroogde korianderblaadjes*
- 4 lepels knoflookpoeder 
- 4 lepels uienpoeder
- 4 lepels gedroogde uienvlokken
- kwart lepel chilipoeder (wees voorzichtig, liever te weinig dan teveel)**
- peper en zout naar smaak

*Ipv korianderblaadjes mag je ook gedroogd peterselieblaadjes gebruiken
** Je kunt ook cayennepeper gebruiken (cayenne is alleen chilipeper, chilipoeder is een samengesteld mengsel. Ik gebruik wat ik in huis heb)

Meng de kruiden en specerijen en bewaar ze in een afgesloten pot. De kruidenmix is zeker een jaar houdbaar.

Recept nasi of bami

Gebruik de kruidenmix ook om satémarinade van te maken:


Als dit recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------

- Bekijk hier meer recepten om kruidenmixen zelf te maken
- Bekijk hier recepten met nasi/bamikruidenWeet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.


26 opmerkingen:

 1. Wat vind ik je blog ontzettend leuk. En leerzaam. Ik ben ook steeds meer alles zelf gaan maken en ik maak graag gebruik van je recepten, vooral van de mixen en marinades! Dankjewel :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anneke, wat leuk om te lezen, hier doe ik het voor :).

   Verwijderen
 2. Hoi Marlon,
  wat superfijn! Hoeveel van de mix gebruik je voor een gerecht?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Arieke,

  Ik ben nogal van het strooien met de losse pols en proeven. Voor een pak rijst (400 gram) heb je ongeveer twee flinke eetlepels nodig (ik neem een maatlepel van 25 ml met een flinke kop erop). Ik strooi het over mijn vlees / groenten, samen met een scheut ketjap en wat sambal en roer dat later door de rijst tot die naar mijn zin is. Bij de recepten waarbij ik deze kruiden nog meer heb gebruikt staat de hoeveelheid erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik zou het leuk vinden als ik jouw recepten ook kan uitprinten maar dat lukt mij niet

   Verwijderen
  2. Dat gaat helaas niet via de blog maar je kunt de recepten wel selecteren en kopieren naar Word en daar vandaan uitprinten

   Verwijderen
 4. Hallo Marlon,

  kan ik de kruidenmix ook invriezen zodat ik een ruime hoeveelheid kan maken en elke keer als ik ga koken er een deel van af snij en vervolgens laat ontdooien.

  Ik hoor het wel. Bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als je de mix in een gesloten pot bewaard blijven ze zeker een jaar goed. Invriezen heb ik nog niet geprobeerd maar gemaakte nasi vries ik wel in en dat gaat prima dus het zou moeten kunnen. Ik weet niet of door het vriezen de smaak achteruit gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Enig idee waar ik gedroogde uienvlokken kan krijgen. Ben al in meerdere winkels geweest! De overige ingrediënten zijn in huis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik koop ze in glazen potten bij de Aldi, zie afbeelding bij de Italiaanse kruidenmix.

   Verwijderen
  2. Dank je wel, daar was ik nog niet geweest! :)

   Verwijderen
 7. Deze mix komt goed van pas, omdat ik met een FODMAP dieet bezig ben en geen uien en knoflook mag gebruiken. Nu kan ik ook mijn eigen mix maken. Super!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat fijn dat ik je hiermee kan helpen. In veel van mijn recepten gebruik ik ui en knoflook maar ook die kan je bijna altijd weglaten.

   Verwijderen
 8. Net je mix gemaakt en ben erg benieuwd hoe het gaat smaken vanavond :).
  Ik had alleen 1 probleem kon bij ons geen massala kerrie vinden.. heb nu 3 lepels hot curry gebruikt, hoop alleen dat dat ook goed smaakt, daarom maar een lepeltje minder

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Spannend Willie, maar ik denk dat de mix prima zal smaken. Massala smaakt wel anders dan kerrie maar is niet de grootste noodzaak in het recept. Bijna elke supermarkt verkoopt massala in zakjes. Het ligt dan niet bij de kruiden maar bij de oosterse producten (Conimex, Go Tan enzo). Is ook erg lekker met kip of aardappeltjes.

   Verwijderen
  2. Hoi, is dit dan de Garam Massala? Dit is de enige die ik kon vinden en tot nu toe nog niet gebruikt in het recept. Wil het wel een keer helemaal volgens recept maken, maar volgens mij zijn dit geheel andere kruiden dan jij bedoeld. Of is dat de Massala die je bedoeld? Ik hoor graag van je. Dit is trouwens wel de nasi kruiden mix die ik nu echt graag gebruik.

   Verwijderen
  3. Garam Masala is een andere melange, is Indiaas. Masala kerrie is volgens mij Surinaams. Wordt ook voor de roti gebruikt. Is bij de meeste supermarkten te koop. Ligt dan bij de Oosterse producten. Het zit meestal in een plastic zakje zoals rechts onder op de bovenste foto.

   Verwijderen
 9. Eerst een kleine portie gemaakt en dat door de nasi gedaan. Prima mix dus vanavond een pot Bon maman (van de jam) vol gemaakt. Kan ik voorlopig vooruit. Andere mixen ga ik nog uitproberen.
  Dank!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat het goed bevalt. Ik maak ook altijd flinke potten vol, scheelt de volgende keer weer veel werk.

   Verwijderen
 10. Van de week alle ingredienten bij de Toko gekocht en volgens recept gemaakt. Natuurlijk gelijk nasi gegeten en het smaakte echt heerlijk!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Conny, wat fijn dat je het ook goed vindt smaken. Ik ga vanmiddag weer naar de toko om kruiden bij te halen. Blijf er ook van genieten :)

   Verwijderen
 11. Ik heb zojuist deze mix gemaakt. Het ruikt precies goed; ik kan de nasi al proeven! :)
  Ik denk dat de mix ook lekker is in een (aardappel)eier salade; ik heb m nl net gegeten op een gekookt eitje en dat smaakt heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed idee om het in een salade te gebruiken. Ik gebruik het wel door roomboter om er kruidenboter mee te maken, jouw idee ga ik ook een keer proberen.

   Verwijderen
 12. Deze ga ik proberen!!! Maar hoe voeg je de kruiden toe aan je gerecht?
  Bij pakjes bijvoorbeeld meng je de kruiden eerst met water.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt het er gewoon doorheen strooien. Kijk maar eens bij de recepten waar ik het gebruik: www.lekkeretenmetmarlon.nl/search/label/nasi%2Fbamikruiden

   Verwijderen
 13. Hoi fijn dat ik het heb ontdekt, dat jij zoveel kruiden en mixen maakt en het deelt met ons.
  Ik wou ook zonder zakjes
  /pakjes koken ,maar kon steeds niet je van het vinden .nu dus wel dank je

  BeantwoordenVerwijderen