maandag 27 oktober 2014

Zelf kruidenmixen maken -> Mexicaanse kruidenmix

Voordat ik ging bloggen maakte ik al zelf de Mexicaanse kruidenmix. Dat bevalt me zeer goed. Ik gebruik het voor de tortilla's, taco's, burrito's maar het gaat ook door de chili-con-carne. De mix die ik de eerste keer maakte zat teveel chilipoeder in waardoor ik voorzichtig moest zijn bij het gebruik maar heb ondertussen de juiste verhouding gevonden en heb ik hieronder geplaatst. Overigens maakt iedere kok zijn eigen mix dus je kunt variëren wat je maar wilt.Een handig weetje: 
1 lepel poeder = 4 lepels gedroogde kruiden (vlokken, snippers) = 12 lepels verse kruiden

-------------------------------------------------------------

Nodig: 
Ik spreek over lepels en noem hierbij geen maat. Je kunt zelf kiezen voor theelepels of eetlepels. Ik heb een dessertlepel gebruikt. Zo heb ik een potje vol en kan ik voorlopig vooruit. Bij het gebruik van de kruidenmix strooi ik eerst voorzichtig een lepel in de pan en na het proeven bepaal ik of ik nog meer wil gebruiken.

- 4 lepels paprikapoeder
- 4 lepels gedroogde oregano
- 2 lepels bruine suiker
- 2 lepels komijnzaad = djintan
- 2 lepels maizena
- 2 lepels gedroogde uienvlokken
- 1 lepel uienpoeder 
- 1 lepel cacaopoeder
- 1 lepel knoflookpoeder
- 1 lepel venkelzaad
- 1 lepel (zee)zout
- kwart lepel chilipoeder (wees voorzichtig, liever te weinig dan teveel)*
* Je kunt ook cayennepeper gebruiken (cayenne is alleen chilipeper, chilipoeder is een samengesteld mengsel. Ik gebruik wat ik in huis heb)

- Recept is vernieuwd. Nu met minder zout en minder maizena. 

Meng de kruiden en specerijen en bewaar ze in een afgesloten pot. De kruidenmix is zeker een jaar houdbaar.

Als dit recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------

- Bekijk hier meer recepten om kruidenmixen zelf te maken
- Bekijk hier recepten uit de Mexicaanse keuken

4 opmerkingen:

  1. kan het zijn dat in het recept van plazilla over cayennepeper wordt gesproken? Over het algemeen is chilipoeder de gemengde soort met o.a. oregano, komijn en knoflookpoeder met cayennepeper. Veel minder pittig dus. Er heerst hierover nogal eens verwarring heb ik ook gemerkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij plazilla gebruiken ze ook chilipoeder. Ik ken idd het verschil maar heb alleen chilipoeder in huis. Op deze hoeveelheid mix maakt het niet zoveel uit welke je gebruikt. Ik ben in de mix altijd zuinig met pepers, gebruik liever achteraf nog wat extra.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb vandaag jouw kruidenmix gemaakt en wil jou graag bedanken! Veel lekkerder dan een zakje

    BeantwoordenVerwijderen