zondag 12 oktober 2014

Aardappelen uit de oven, meerdere varianten

Alweer een poos geleden kwam ik een plaatje tegen op Pinterest met aardappels in schijfjes gesneden en gebakken in de oven. Omdat ik meestal frietjes snijd van aardappelen ben ik het eens op die manier gaan proberen en sinds die tijd maak ik het vaker. Ze worden ook wel Hasselback aardappelen genoemd.Nodig:
- Een niet te kruimelige aardappel. Wij vinden de Gourmandes erg lekker maar ook de Roseval is hier geschikt voor. Een gewone vaste aardappel mag ook.
- olie
- zeezout
- paprikapoeder
- optioneel: (gedroogde) groene kruiden, tijm, rosemarijn, peterselie, bieslook

Verwarm de oven goed heet voor (220 graden). Omdat ik de aardappelen voorgaar in de magnetron gaan ze alleen de oven in om mooi bruin te worden. Was de aardappelen schoon en boen de loszittende velletjes eraf met een borsteltje. Snijd eventuele rotte plekjes eraf. 


Snijd dan de aardappel in dunne plakjes. Snijd niet helemaal door zodat de aardappel aan de onderkant aan elkaar blijft zitten. Je zou de aardappel in een lepel kunnen leggen als je bang bent om het in zijn geheel door te snijden (zie tip onderaan bij de reacties).


Leg de aardappel in een magnetronschaal en gaar ze dan op vol vermogen. Ga uit van 1 minuut per ons. Bij 500 gram aardappelen zet je de magnetron dus op 5 minuten. Doe max. 500 gram aardappelen tegelijk in de magnetron anders garen ze te onregelmatig. Leg de aardappelen dan over in een ovenschaal. Verdeel er een beetje olie over en bestrooi ze met zout, paprikapoeder en groene kruiden.

Let op: Het zal per magnetron verschillen hoeveel gaartijd de aardappel bij 100 gram nodig heeft. Mijn magnetron redt het met 1 minuut maar een magnetron met minder watt zal meer tijd nodig hebben. Ik heb een magnetron van 1400 Watt bij de hoogste stand. Prik na het garen met een vork een gaatje in de aardappel en test of deze al zacht is.


Omdat de aardappelen al gaar zijn hoeven ze nu maar een kwartiertje in de oven. Heb (of gebruik) je geen magnetron zet de aardappelen dan zeker 40 minuten in de oven. Op 200 graden is dan hoog genoeg, anders gaat het te hard. 


Lekker bij witlofschotel maar ook bij andere groenten. 


Variatie 1:
- Maak de ingesneden aardappelen zoals hierboven. Leg enkele plakjes (room)kaas of brie tussen de plakjes voordat ze de oven in gaan
- Strooi geraspte kaas over de aardappelen voordat ze de oven in gaan
- Leg de aardappelen dicht tegen elkaar aan, bestrooi ze met snippertjes ui en uitgebakken spekjes en doe ze dan pas in de oven

Variatie 2 (frietjes uit de oven):
Ik heb geen friteuse dus als wij frietjes willen eten dan doe ik het eigenlijk op dezelfde manier als de aardappelen hierboven. Ik snijd de aardappelen in reepjes, gaar ze voor in de magnetron en dan geef ik ze een mooi kleurtje in de oven. Lekker met zeezout, rozemarijn en tijm. 


Variatie 3 (kant en klare aardappelen):
Alle aardappelen die ik kant en klaar koop (wokjes, schijfjes, krieltjes, opbakaardappeltjes enz) die gaar ik ook altijd eerst voor in de magnetron. Ik prik dan een paar gaatjes in het zakje en houd dan ook de tijd aan n.a.v. het gewicht van het zakje. Bijv. 450 gram = 4,5 minuut. Zie hierboven, misschien heeft jouw magnetron meer gaartijd nodig. 

Deze kant en klare aardappelen zet ik ook vaak in de oven. Los maar ook bij een ovenschotel. Zie bijv. spinazieschotel. Ook bak ik ze wel in de koekenpan. Daar heb ik nog een leuke tip voor. Smelt boter of olie in de pan. Strooi daar de kruiden in en bak dan pas de aardappelen. De kruiden verdelen zich dan heel mooi over alle aardappeltjes. 

Variatie 4 (snelle pofaardappel): 
- Hier heb ik een nieuwe blog voor geschreven. De Roseval aardappelen ga je ook lekker vinden


En ook de aardappelen met ranchkruiden uit de oven zijn super lekker


Serveer de aardappelen eens bij een BBQ. Je kunt alles voorbereiden en hoeft ze dan alleen nog af te bakken in de oven. 


Als dit recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:

Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.

5 opmerkingen:

 1. Bedankt voor weer een pagina met heerlijke ideeën Marlon!

  De Hasselback aardappelen ga ik zeker eens maken. Ik las laatst ergens een tip, dat je de aardappel het beste op een lepel kon leggen als je hem ging snijden...zo voorkom je dat je er doorheen snijdt (handig voor klunsjes zoals ik ;-) hihi).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat kan maar ik neem gewoon het risico zonder die lepel. Als ze doormidden gaan leg ik ze naast elkaar in de schaal. Dat zie je dus ook op de foto :). Je kunt ze toch niet heel opeten, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb variatie 1 gemaakt en die waren lekker! Dankjewel. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan, ze zijn hier ook nog steeds zeer geliefd :)

   Verwijderen