zondag 19 oktober 2014

Zelf cruesli - granola maken

Muesli zijn granen gemengd met pitten en vaak noten en andere lekkere dingen als gedroogd fruit, chocolade, en kokos. Cruesli is een merknaam en staat voor gebakken muesli en dat wil zeggen dat er suiker, olie en/of honing aan toe is gevoegd om het krokant te kunnen bakken. Daarna wordt het is stukjes gebroken en verpakt. Granola is de officiele benaming voor cruesli en dat maak ik tegenwoordig zelf. Door het zelf te maken weet je wat erin zit en kan je het zo zoet en vet maken als je zelf wilt.

Ik ben geen fan van de kant en klare pakken omdat er vaak ingrediënten inzitten wat ik niet lust of waar ik niet tegen kan. Sinds ik het zelf maak weet ik pas hoe lekker het is. Het is heel simpel om zelf te maken. Ook gaat je huis er geweldig van ruiken. Gewoon een keer proberen en je wilt niks anders meer.  


Nodig voor 2 goed gevulde potten: 
Basis:
- 750 gram vlokken (havermout grof en/of fijn, rogge, tarwe, gemengde vlokken)

- kokosrasp
- lijnzaad
- chiazaad
- hennepzaad
- cacaobits
- 50 ml olie en 100 ml diksap (of een combi van olie, diksap en honing, totaal ongeveer 150 ml)
- snufje zout, kaneelpoeder, nootmuskaat, koekkruiden

Vulling (bijvoorbeeld banaan/chocolade/kaneel):
- stukjes walnoot
- amandelschaafsel of stukjes amandel
- stukjes gedroogde banaan
- (chocolade) pinda's

Lees eerst het hele recept door. Onderaan staan variatiemogelijkheden.
Verwarm de oven voor op 160 graden. 

Neem een grote kom. Je kunt beginnen met een simpel pak havermout. Kiep deze in de kom en voeg daar andere vlokken als rogge, boekweit en geplette tarwe aan toe. Alleen havermout gebruiken kan ook. 


Meng de vlokken met wat lepels kokosrasp, lijnzaad, chiazaad, hennepzaad en/of cacaobits. Meng erdoor wat je in huis hebt en wat je lekker vindt.Voeg dan een extra vulling naar keuze toe (de smaakmaker). Probeer voor de eerste keer van alles een klein handje. Later weet je wat je het lekkerst vindt en dan kan je de hoeveelheden aanpassen. Hierboven staan wat ideeën maar je kunt ook je eigen fantasie erop loslaten. Ik maak ook wel eerst de basis en dan deel ik het in tweeën waarna ik er twee verschillende soorten vullingen aan toevoeg. Dan zet ik ze om en om 10 minuten in de oven.Meng in een apart bakje de diksap met de olie, het snufje zout, kaneelpoeder, nootmuskaat en de koekkruiden. Roer dat door de droge massa. Spreid de massa uit in een grote platte ovenschaal. Hoe groter de schaal is, hoe sneller de granola klaar is.

Zet de schaal onderin in de oven en bak het mooi bruin en krokant in ca. 30 minuten op 160 graden. Haal het elke tien minuten uit de oven en roer het door. Zo krijgt de onderkant van de massa ook een baklaagje.


Bij het maken van de foto's heb ik een dubbele hoeveelheid granola gebakken. Deze had toch wel een minuut of 50 nodig in de oven. Op het moment dat je de massa door gaat roeren en je ziet geen kleurverschil meer met de onderlaag dan is het klaar.

Bewaar de granola na het afkoelen in een luchtdichte afgesloten pot. Het blijft dan weken goed.

Granola is lekker door de yoghurt of kwark maar ook lekker uit het handje.

Tips: 
Vruchten als krenten, rozijntjes, cranberry's kan je ook de laatste 10 minuten van de oventijd pas toevoegen. Dan worden ze niet zo droog. 
Als je chocolade pinda's wilt toevoegen doe dat dan pas als de granola klaar is. Door de warmte smelt de chocolade en daar gaan dan de granen tegenaan plakken, dat krijg je van die lekkere klontjes in je granola. 
Breek/hak noten in kleinere stukjes voordat je ze toevoegt.

Variaties:
Vruchtenvulling: 
- stukjes gedroogde banaan
- gedroogd fruit als mango, abrikoos, cranberry's, vijgen, dadels 
- rozijntjes
- krenten
- cranberry's
Notenvulling:
- gemengde noten als hazelnoten, maccademianoten, pecannoten, walnoten
- pinda's, amandelen
- pittenmix als zonnebloempitten en pijnboompitten 
Andere mogelijkheden:
- Meng noten en vruchten of verzin zelf een variant. Er kan heel veel! Ik heb me laten vertellen dat stukjes rijstwafel en stukjes speculaas erdoor ook lekker zijn. 

Deze koolhydraatarme granola vind je ook lekkerAls het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten