woensdag 22 maart 2017

Heerlijke Franse uiensoep uit de slowcooker

Als we uit eten gaan en er staat uiensoep op de kaart dan ga ik heel vaak daarvoor. Vooral dan met een stuk brood erin en gesmolten kaas erop maak je me echt blij. Best vreemd want als kind gruwelde ik van uien en nu smul ik ervan. Ik ben ze pas gaan eten vanaf dat ik een jaar of twintig was. We gingen toen met collega's uit eten bij een Grieks restaurant waar ik grote ringen uien op mijn gyros kreeg. Wilde me niet laten kennen en sneed ze er maar doorheen. Vond ik eigenlijk best lekker en sinds die tijd werd ik makkelijker als er uien op mijn bord lagen en tegenwoordig gaan ze door bijna elk gerecht wat ik maak.

Uiensoep heb ik al meerdere keren zelf proberen te maken. Blijkbaar had ik er niet genoeg geduld voor want ik kreeg mijn uien nooit bruin. Blijkt dat je die moet aanfruiten en zeker een half uur langzaam moet laten bruinen. Ik wil altijd snel koken dus deed er veel te vlot water bij en dan had ik dus een veel te lichte soep. Laatst maakte ik het in de slowcooker en dat ging echt geweldig. Eigenlijk vond ik de soep nog lekkerder dan in de restaurants en dat zegt wat. Onderaan het recept zal ik beschrijven wat je moet doen als je geen slowcooker hebt. 


Nodig (ca 6 - 8 kommen):
- 1,5 kilo uien
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- 4 knoflookteentjes
- 50 gram boter of margarine
- 4 laurierblaadjes
- 1 eetlepel gedroogde tijm (of verse)
- 4 runderbouillon blokjes
- 2 liter kokend water
- 2 eetlepels ketjap manis
- 50 ml sherry, optioneel
- zout en zwarte peper, optioneel
- broodjes, geraspte oude kaas
- knoflookpeper

In een slowcooker duurt het natuurlijk nog langer dan dat half uurtje bruin fruiten maar het voordeel is dat je er niet bij hoeft te blijven. Je kunt dit recept ook halveren maar als ik dan toch bezig ben maak ik meteen een grotere hoeveelheid van. 

Zet de slowcooker aan en laat vast warm worden met de klont boter erin. 
 • Snijd de uien in kwart ringen of desnoods nog iets kleiner als het grote uien zijn.
 • Hak de knoflookteentjes klein.
 • Als de boter is gesmolten voeg je de uien, knoflook en bruine suiker eraan toe. Roer even door.
 • Zet de slowcooker nu voor vijf uur op low. Roer tussendoor een keertje door. 
Na vijf uur, als de uien mooi bruin zijn gekleurd voeg je de tijm, laurier, ketjap, sherry en bouillonblokjes toe.


Voeg dan nog ca. 2 liter kokend water toe en roer door. Laat de slowcooker nu nog drie uur op low staan. 


Proef of de soep op smaak is en voeg eventueel nog wat peper en zout toe. 

Beleg plakjes stokbrood met geraspte oude kaas en leg even onder een hete grill tot de kaas is gesmolten. Schenk de soep in een kom en leg het broodje erop. Als je niet een heel stokbrood wilt kopen kan je ook per vier personen een pistolet nemen. Snijd deze in de lengte en breedte door midden en je hebt vier mooie stukken om met kaas te beleggen. 

Deze kleur had mijn soep in het verleden: 


En deze kleur kreeg het uit de slowcooker:


Voor de finishing touche vind ik het heerlijk om nog wat knoflookpeper over de soep te strooien.

Geen slowcooker:
Laat boter in een braadpan smelten en voeg daar ook de uien, knoflook en bruine suiker aan toe. Zet het vuur niet te hoog. Blijf er bij en roer regelmatig om. Als het goed is zijn de uien na een half uurtje gekarameliseerd en mooi bruin. Voeg dan de overige ingrediënten toe en laat nog een half uurtje zachtjes pruttelen. 

Variatie:
- Maak eerst een verse runderbouillon en gebruik deze
- Gebruik een paar takjes verse tijm i.p.v. gedroogde tijm
- Beleg het broodje met Gruyere kaas

Tips voor aanschaf van een slowcooker:
- Ik vind het fijn als de deksel van glas is zodat je er doorheen kunt kijken
- Ik vind het fijn als er een timer opzit die automatisch overgaat in de warmhoudstand als hij klaar is
- Ik wilde graag een grote slowcooker. In de mijne van 6,5 liter kan ik met gemak voor acht personen de smoor djawa maken. Ook maakte ik er een Boeuf Bourguignon in voor zelfs tien personen. Ik maak graag veel en vries dan een gedeelte in als het niet op gaat. Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:
Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.

12 opmerkingen:

 1. Ga vandaag je uiensoep maken, helaas geen sherry in huis. Ook niet in de slowcooker want die heb ik niet in mijn bezit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In een gewone pan gaat het ook prima. De sherry staat optioneel, is geen noodzaak. Geniet ervan.

   Verwijderen
 2. Ik heb de crock pot CR605 en heb de uien er nu bijna vijf uur in maar ze zijn nog niet zo mooi bruin als die van jou, zal wel aan de soort uien liggen en ik laat het nu maar net zo lang garen totdat ze wel bruin zijn....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop dat ze ondertussen al lekker beginnen te kleuren. De tijden kunnen altijd iets afwijken. Heeft met meerdere factoren te maken als de hoeveelheid in de pan, de starttemperstuur van de producten en de tijd die de slowcooker nodig heeft om warm te worden. Ik zal proberen daar volgende keer wat duidelijker over te zijn.

   Verwijderen
 3. Gemaakt, gegeten en enorm genoten. Bedank voor je recept!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nicoline Strijbosch26 maart 2018 om 01:16

  hoi hoi wat voor runderbouillon blokje gebruik je? Gewoon die wat grotere van Knorr of Maggi (waar je met 500ml water/blok een bouillon van kan maken?)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gebruik blokjes voor een halve liter. Je kunt ook groentebouillon nemen als je het vegetarisch wilt houden

   Verwijderen
 5. Ik ben de soep nu aan het maken de uien zitten in de slowcooker. Kan bijna niet wachten tot ie klaar is!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn man is bij ons de uiensoep-fan. Hij geeft het een 10+

  BeantwoordenVerwijderen