woensdag 26 november 2014

Speculaas schuim (meringues)

Dat krijg je ervan. Ga je advocaat maken moet er meteen weer schuimpjes gemaakt worden. Waarom? Nou, simpel, er waren eiwitten over. Wat erg zeg. Dit keer speculaasschuim gemaakt omdat het zo lekker is deze tijd vlak voor Sinterklaas.


Nodig (voor een bakplaat vol):
- 2 eiwitten
- net zoveel water als gewicht aan eiwitten
- 2,5x suiker
- 1 eetlepel speculaas of koekkruiden
- geplette kruidnoten of speculaas

Stel je hebt 60 gram eiwit, dan neem je 60 cc water en 150 gram suiker

Ik heb kookschuim gemaakt. Het voordeel is dat de schuimpjes dan maar een kwartiertje in de oven moeten. Bij gewoon schuim hebben ze al snel een uur droogtijd nodig.

Verwarm de oven voor op 170 graden.
Zorg voor een vetvrije kom en vetvrije deeghaken.
Zet een bakplaat klaar met bakpapier erop.

Klop het eiwit met een schep van de suiker stijf. Het makkelijkste gaat dat in de keukenmachine zodat je je handen vrij kunt houden. Breng ondertussen water aan de kook met de rest van het suiker en de speculaaskruiden. Zodra het water kookt zet je het gas laag en laat je het 2 minuten zachtjes doorkoken. Het is de bedoeling dat het suikerwater een temperatuur bereikt van 121 graden. Dit kan je testen door na 2 minuten een druppel suikerwater op je bakpapier te laten lopen. Blijft dit een bolletje dan is de temperatuur goed. Pas op = HEET!

Zet nu de keukenmachine op de hoogste stand en laat het suikerwater er in dunne straaltjes bijlopen. Als al het suikerwater is opgenomen dan laat je de keukenmachine nog even draaien tot de massa taai is geworden.


Schep dan de massa in een spuitzak en maak kleine bergjes op de bakplaat. Niet al te dicht op elkaar want ze zetten nog ietsjes uit. Strooi de koekkruimels erover. Ik had nog over van de strooigoed fudge die ik laatst gemaakt had. Bak de schuimpjes nu een kwartier in de oven tot ze knapperig van buiten zijn en taai van binnen. Heb je geen spuitzak dan kan je ook met een lepel bergjes maken.


Als de schuimpjes uit de oven komen dan doe je er goed aan om ze met een mes los te steken van het bakpapier en ze om te draaien. Bak ze dan nog ca. 2 minuten zodat ook de onderkant droog is. Dat eet makkelijker en ze gaan dan niet aan elkaar plakken. Bewaar de schuim in een afgesloten trommel zodat ze niet zacht worden. 

Variaties:
Je kunt volop varieren. Je kunt met andere smaakjes (cacaopoeder, oploskoffie) werken maar ook een kleurtje maken met voedingskleurstof of limonadesiroop

Bekijk een filmpje van Rudolph voor nog meer tips en bekijk hier het recept voor gewoon schuim.

Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

 -------------------------------------------------------------
Bekijk hier meer recepten voor Sinterklaas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten