Dit winterse groentegerecht heeft een heerlijk sausje wat je eenvoudig zelf kunt maken.
Nodig (4 personen):
- 1 kilo aardappelen in blokjes
- 1 kilo winterpeen in blokjes
- 4 speklapjes
Iets meer dan een halve liter saus gemaakt van:
- 50 gram boter
- 60 gram bloem
- 2 theelepels kerriepoeder
- 2 theelepels masala kerriepoeder
- 2 theelepels milde curry pasta
- 1 blokje bouillon voor een halve liter
- 2 theelepels masala kerriepoeder
- 2 theelepels milde curry pasta
- 1 blokje bouillon voor een halve liter
- 200 cc kokosmelk
- 400 cc water
- peterselie, koriander
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Ben je gewend meer of minder te eten pas de hoeveelheden dan aan. Maak de winterpeen schoon en snijd ze in blokjes. Kook het gaar in water met een snufje zout.
Doe hetzelfde met de aardappelen of neem (zoals ik had gedaan) 2 zakjes wokaardappelen. Prik er gaatjes in en gaar ze in ca. 10 minuten in de magnetron. Je kunt ze ook gaar koken in een pan met wat water op het fornuis.
Bak ondertussen de gekruide speklapjes (kruiden naar keuze) en maak een kerriesausje. In plaats van water heb ik kokosmelk met water gebruikt. Alleen water of melk mag ook.
De saus maak je als volgt. Smelt de boter. Voeg de kerriepoeder, massala kerrie en de curry pasta toe. Voeg de bloem toe, Roer goed door en laat even garen. Kiep een flinke scheut water toe en roer door met een garde. Doe de kokosmelk erbij en de rest van het water tot de dikte naar wens is. Breng op smaak met een bouillonblokje. Breng op kleur met wat (gedroogde) peterselie en/of koriander. Lees hier een uitgebreide beschrijving van hoe je een saus maakt.
Meng de aardappelen met de winterpeen en verdeel ze in een ovenschaal. Leg er per persoon een speklapje op.
Schenk de currykokossaus over de schotel
Zet de schaal ca. 20 minuten in de hete oven. Op het vlees komt een mooi bruin vliesje te liggen en de rest van de saus mengt zich door de schotel.
Kindvriendelijk:
- De curry is vrij mild dus niet te scherp voor kinderen. De eerste keer moeten ze misschien aan de smaak wennen maar velen vinden het erg lekker.
Variaties:
- Snijd de speklapjes in stukjes en meng ze door de schotel alvorens het de oven in te doen
- Neem i.p.v. speklapjes uitgebakken spekjes en blokjes ham en meng door de schotel
- Maak de schotel vegetarisch zonder vlees
- Snijd de winterpeen en aardappelen in schijfjes i.p.v. blokjes
- Snipper een uitje door de kerriesaus
De currysaus is ook heerlijk met boontjes. Zie dit recept
Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?
-------------------------------------------------------------
Geen opmerkingen:
Een reactie posten