donderdag 17 september 2015

Basis saus - bechamelbasis - witte saus

Saus is zo simpel om zelf te maken, je moet alleen met een paar dingen rekening houden en dan kan het niet mislukken. Elders op de blog staan al recepten voor kerriesaus, kaassaus, tomatensaus. Hier een aparte blog met het recept voor een witte basissaus, ook wel bechamelsaus genoemd.


Nodig (voor ongeveer 250 ml saus):
- 20 gram boter
- 20 gram bloem
- 200 ml koude melk
- peper en zout of een half bouillonblokje

Bedenk eerst wat voor een saus je wilt maken. Moet het een dunne saus zijn of wil je een iets steviger saus? Ga in de basis uit van net zoveel boter als bloem. Weet je van te voren dat de saus iets dikker mag zijn neem dan iets meer bloem. Bijv. 25 gram op 20 gram boter. Gebruik voor een witte saus margarine of roomboter, geen bakboter.

Neem een pan met een dikke bodem. Laat hier de boter in smelten, laat het niet verkleuren. Voeg in 1x de bloem toe en laat deze zachtjes garen. Ook hier niet bruin laten bakken, enkel garen. Dit duurt een paar minuten. Wel doen, anders krijg je zo'n meelsmaak aan de saus. Voeg nu een flinke scheut koude melk toe. Geen warme melk toevoegen want dan krijg je de klontjes er niet uit.


Meng de melk met een garde door het bloemmengsel. Als de melk is opgenomen voeg je een nieuwe scheut toe tot je de gewenste dikte hebt bereikt. Laat nog een paar minuten doorkoken.

Als je deze saus op smaak brengt met peper, zout en een snufje nootmuskaat dan heb je bechamelsaus. Zelf maak ik de saus graag op smaak met een half bouillonblokje.

Tips:
Te dunne saus? Meng een lepel bloem in een kopje koud water en voeg druppelgewijs toe aan de saus
Te dikke saus? Voeg meer vocht toe. Vind je het eng om het last-minute te maken net voordat je gaat eten? Maak het dan eerder in alle rust en warm het later nog even op. 

Variatie: 
- Voeg geraspte kaas toe aan de basissaus voor een kaassaus. Het is lekker om meerdere kaassooorten te mengen, bijvoorbeeld een oudere en jongere kaas samen. De ene smelt beter en de andere geeft meer smaak.
- Voeg verse kruiden toen voor een groentensaus
- Bak uitjes mee en kerriepoeder voordat je de bloem toevoegt voor kerriesaus
- Bak champignons mee voor champignonssaus
- Ragout maken gaat op dezelfde manier
- Soep maken begint ook met deze basis
- Maak een Croque Monsieur of Croque Curry met deze sausAls dit recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten