zondag 31 augustus 2014

Kaassoep. Ook te maken als kaassaus

Laatst kreeg ik een recept door van Goudse kaassoep. Ik had het weleens gegeten in een restaurant maar nog nooit gemaakt. Ik ben het meteen gaan proberen en sinds die tijd staat het regelmatig op het menu. Kaassoep is echt heel erg lekker. Onder de foto staat ook een recept voor kaassaus.


Nodig: (voor 6 koppen soep)
- 2 grote preien
- 2 grote uien
- 150 gram (tuinkruiden)smeerkaas
- 350 gram geraspte kaas (combinatie jong belegen en oude kaas)
- 2 groentebouillonblokjes
- halve liter melk
- halve liter water
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- geraspte kaas
- Italiaanse kruiden, chilipeper naar smaak
- evt nog wat groene kruiden

Voor deze hoevleeheid soep heb je ca. 500 gram kaas nodig om het goed op smaak te krijgen. Ik gebruik vaak een combinatie van smeerkaas en geraspte kaas. Ideaal ook om restjes kaas op te maken. Door te variëren met de soorten kaas heb je elke keer een andere smaak aan je soep. 


Haal de buitenste bladen van de prei. Snijd ze in de lengte door en dan in halve of kwartringen. Snipper de uien. Knip er wat groen bij als je dit in huis hebt. Geeft een mooi kleurtje. 


Smelt in een grote pan de boter, laat dit niet te donker worden. Voeg de uien en prei toe en laat even fruiten.


Kiep de bloem erbij en laat nog even zachtjes bakken tot de bloem gaar is. 
  

Voeg melk en water toe en laat doorkoken. Als je de groenten minder grof wilt kan je er de staafmixer opzetten.  


Als de groenten gaar zijn voeg je de kaas toe. Laat deze smelten in het vocht. Breng de soep op smaak met een bouillonblokje, geraspte kaas, Italiaanse kruiden en een snufje chilivlokken. Neem wat je in huis hebt en proef tot het naar je zin is.


De soep / saus is geschikt als vegetarisch gerecht. 

Variaties:
- Voeg maiskorrels of doperwten toe
- Voeg stukjes (gedroogde) tomaat toe
- Voeg wat uitgebakken spekjes toe
- Bak gehakt, stukjes paprika en/of champignons mee met de uien of voeg balletjes gehakt toe
- Voeg julliene reepjes wortel toe en kleine blokjes aardappel
- Voeg stukjes zalm toe
- Gebruik ipv melk en water water met een scheut kookroom
- Ook lekker met stevig bruin brood
- Zet croutons op tafel

Kindvriendelijk: 
- Kinderen die graag kaas eten gaan deze soep ook lekker vinden
- Is je kind lastig met groenten, laat dan de staafmixer wat langer draaien en zeg dat het kruiden zijn die in de soep zitten (vaak helpt dat)
- Wees voorzichtig met de chilipeper

Kaassaus:
Volg hetzelfde recept maar begin met de halve hoeveelheid vocht. Vind je de saus te dik dan kan je nog wat extra vocht toevoegen. Voor een snelle saus kan je de prei achterwege laten. De kaassaus is heerlijk bij de pasta. Zie ook dit recept hoe je kunt variëren in de dikte van een soep/saus. 

Bij de soep had ik scheurbrood gemaakt.  



Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

Bekijk hier meer recepten met soep





Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:



6 opmerkingen:

  1. Hij is echt super lekker. Heb hem net gemaakt. Manlief zal blij zijn. Eindelijk weer een lekkere kaassoep op tafel. Echt super thx voor het recept

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Graag gedaan, ik heb het recept ook een keer van iemand gekregen en ben blij het hier te mogen delen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gevonden! Deze ga ik ook eens proberen. Ik heb er 1 met cheddar gemaakt. Komt binnenkort online.
    Groetjes Esther (Out mijn Keuken)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kijk uit naar je recept, op de foto zag het er al heerlijk uit :)

      Verwijderen
  4. Heerlijke soep. Afgelopen week gemaakt. Wij hebben er van genoten. Ik ben erg blij met je recepten. Al verschillende recepten geprobeerd en tot nu toe alles heerlijk

    BeantwoordenVerwijderen