donderdag 5 juni 2014

Gedroogde tomaten uit de oven

Je kunt van die potjes kopen met zongedroogde tomaatjes op olie maar je kunt het ook heel makkelijk zelf maken. Ik maak ze eigenlijk te weinig want het is heel erg simpel en ontzettend lekker. Het heeft alleen de nodige droogtijd nodig waardoor je er een (mid)dagje voor thuis moet blijven.


Nodig:
- 1,5 kilo tomaten
- olie
- zeezout of Italiaanse kruiden

Verwarm de oven voor op 100 graden.

Snijd grote tomaten in 4 gelijke stukken of snijd kleinere tomaten in twee delen. Trostomaten bevallen mij het beste omdat die niet zoveel vocht bevatten en dus sneller ingedroogd zijn. Haal het kroontje eraf, knijp het meeste vocht eruit en leg ze op een ingevet bakblik of bakpapier. Bestrooi met wat zeezout of kruiden.

Schuif het bakblik midden in de voorverwarmde oven. Laat de oven op 100 graden staan. Niet warmer! De tomaten moeten nu 5 uur blijven staan om te drogen. Afhankelijk van de soort tomaat kan het ook een kortere of langere droogtijd nodig hebben.

Het drogen gaat sneller als je elke 1,5 uur de bakplaat uit de oven haalt en met een spatel wat vocht uit de tomaten drukt. Dit vocht dan weg deppen met keukenpapier of opzuigen met een braadpipet. Ook scheelt het droogtijd als je de oven een heel klein stukje openzet.

Bij een heteluchtoven kan je ook een dubbele hoeveelheid maken en over twee bakplaten verdelen. Dit kost aanzienlijk minder droogtijd dan de 2 x 5 uur die je anders kwijt bent.

Variatie:
Breng de tomaten extra op smaak door er knoflookteentjes tussen te leggen.

De gedroogde tomaten zijn lekker in pastasalade of hartige bladerdeeghapjes. Verder ook heerlijk met een plakje kaas op brood of in andere salades.

Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

- Bekijk hier meer recepten met gedroogde tomaten
- Probeer ook eens appel te drogen


2 opmerkingen:

  1. Bewaar je ze dan in de olie of gewoon zo? En hoe lang kun je dit bewaren?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik bewaar ze het liefst na het afkoelen in een afgesloten bakje in de koelkast. Ze redden het hier niet langer dan een dag of vier dus langer heb ik dan ook nog niet kunnen testen. Ik heb ze één keertje onder olie gezet maar toen waren ze heel snel gaan schimmelen.

      Verwijderen