- een quiche- of springvorm (ca. 24-26 cm doorsnee)
- 5 plakjes hartige taartdeeg
- 4 eieren large (of 5 medium)
- 100 gram kaas
- beetje olie of boter
- scheut (ca. 75 ml) room.
Vulling:
- 150 gram gehakt
- 150 gram spekjes
- 1 grote ui fijngesnipperd
- 1 prei fijngesneden
Qua vulling kan je varieren naar eigen idee. Bovenstaande vulling is erg lekker maar je kunt ook een vegetarische vulling gebruiken. Onderstaande foto's zijn van een eerdere fotoserie maar geven wel een goed beeld.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de plakjes deeg te ontdooien. Bak de spekjes uit, voeg gehakt, ui en prei toe en bak deze gaar. Strooi er wat kruiden over als peper, zout, kerriepoeder, paprikapoeder. Voeg voor de kleur nog wat groene kruiden toe.
Vet de bakvorm in. Leg vier plakjes deeg tegen elkaar aan in een vierkant. Snijd het laatste plakje in vier reepjes en verdeel deze over de lege plekken. Sla de hoekjes om die nog uitsteken.
- 5 plakjes hartige taartdeeg
- 4 eieren large (of 5 medium)
- 100 gram kaas
- beetje olie of boter
- scheut (ca. 75 ml) room.
Vulling:
- 150 gram gehakt
- 150 gram spekjes
- 1 grote ui fijngesnipperd
- 1 prei fijngesneden
Qua vulling kan je varieren naar eigen idee. Bovenstaande vulling is erg lekker maar je kunt ook een vegetarische vulling gebruiken. Onderstaande foto's zijn van een eerdere fotoserie maar geven wel een goed beeld.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de plakjes deeg te ontdooien. Bak de spekjes uit, voeg gehakt, ui en prei toe en bak deze gaar. Strooi er wat kruiden over als peper, zout, kerriepoeder, paprikapoeder. Voeg voor de kleur nog wat groene kruiden toe.
Vet de bakvorm in. Leg vier plakjes deeg tegen elkaar aan in een vierkant. Snijd het laatste plakje in vier reepjes en verdeel deze over de lege plekken. Sla de hoekjes om die nog uitsteken.
Verdeel het gehaktmengsel over het deeg
Strooi de kaas erover
Meng de kaas met een vork door het mengsel
Meng dan de eieren met wat kruiden en een flinke scheut room (kookroom) door elkaar. Schenk deze over het gehaktmengsel tot je het er een beetje op ziet drijven. Meng het er met een vork nog een beetje doorheen. Bij gebrek aan room mag je ook melk gebruiken.
Zet de hartige taart in de oven en bak hem af in ca. 35 tot 45 minuten. Na 35 minuten haal ik hem er altijd uit en dan prik ik er met een vork in en kijk ik of het ei gestold is. Mocht het te bruin worden dan draai ik de oven terug naar 170 graden.
Snijd er zo'n 12 stukken van en eet smakelijk. Warm en afgekoeld lekker.
Ik heb de luxe van een hetelucht oven. Ik bak dus vaak twee taarten tegelijk. Halverwege wissel ik de bovenste met de onderste omdat door de grill de bovenste anders eerder donker wordt.
Variaties:
- Je kunt bijna elke vulling gebruiken. Als top gaat er altijd een ei-room mengsel overheen. Afhankelijk van de vulling kan het zijn dat je een eitje minder of meer nodig hebt
- Meng alleen verschillende soorten geraspte kaas (ca. 250 gram) over de bodem van het deeg en bak af met het ei-roommengsel. Het lekkerste is om smeltkazen en pittige kazen te mengen. Bijvoorbeeld een jonge en een oude kaas
- Maak een vulling van kaas en ui
- Ontdooi spinazie a la crème, meng deze met een pakje roomkaas en giet er ook het ei-room mengsel overheen
- Lekker met zuurkool, rookworst, spekjes en kaas
- Meng wat noten door of over de vulling
- Gebruik champignons, paprika, stukken kip
- Voeg restjes doperwten, mais, bloemkool, broccoli toe
- Gebruik een keer bladerdeeg ipv deeg voor hartige taart. Geeft een andere beet en is ook erg lekker
- Heb je nog een restje vulling over, maak deze dan pittig met peper en maak er hartige hapjes van
-------------------------------------------------------------
- Bekijk hier meer recepten met gehakt
- Bekijk hier meer recepten met kaas
Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:
Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.
Duidelijk en inspirerend geschreven. Ga het meteen uitproberen voor de paasbrunch ..... Toppie
BeantwoordenVerwijderenDankjewel. Ik hoor graag hoe het smaakte :)
VerwijderenDeze hartige taart is zó lekker! Een supergoed recept.
BeantwoordenVerwijderenDankjewel. De basis van Koopmans en verder maken we er zelf een feestje van :)
VerwijderenAl de tweede keer weer dat ik m maak, thanks!!
BeantwoordenVerwijderenGraag gedaan :)
VerwijderenVoor hoeveel personen schat je deze taart in....
BeantwoordenVerwijderenJe haalt er zo'n 10 - 12 punten uit. Eet je het als hoofdmaaltijd, ga dan uit van 4 flinke stukken en serveer er dan een groene salade bij.
Verwijderenmisschien een rare vraag, maar moet de kaas erin ?
BeantwoordenVerwijderenMijn man lust echt geen kaas. maar het lijkt me lekker
Hallo, lijkt me geen probleem hoor. Het kan wel dat de vulling iets losser is omdat de kaas het ook een beetje aan elkaar plakt. Neem evt. een extra ei als je dat vervelend vindt.
BeantwoordenVerwijdereneen zakje nasikruiden erin ipv kruiden is erg lekker
BeantwoordenVerwijderenWat een goed idee, ga ik een keer met mijn eigen kruidenmix proberen. Lijkt me ook lekker om dan zo'n zak oosterse groentenmix en kip als vulling te gebruiken. Dank voor je tip!
Verwijderenwat ook lekker is lijkt me is met ontbijtspek er over wat denk jij
BeantwoordenVerwijderenLijkt me ook lekker, dan komt er een knapperig laagje op de taart. Ik zal er dan geen spekjes meer doorheen doen, wordt dan denk ik te zout. Hou er wel rekening mee dat als je de spek er ongebakken op legt dat dan het vet in het taartmengsel loopt tijdens het bakken in de oven. Als je er uitgebakken spekjes doorheen doet kan je het vet eerst uit laten lekken.
VerwijderenMag ik vragen wat de diameter van de vorm is?
BeantwoordenVerwijderenGroet, José
Hallo José, ik gebruik vormen tussen de 24 en 26 cm. Eigenlijk de gewone basismaten.
VerwijderenHij staat in de oven. Was vergeten de vorm in te vetten en heb dus het deeg als een bal weer uitgerold na het invetten. De vulling heb ik gemaakt met vega spekjes en vega gehakt. Heb ook extra broccoli erbij gedaan. Ben benieuwd...
VerwijderenWat goed dat je er optijd achterkwam dat de vorm niet was ingevet. Grote kans dat anders de taart er lastig uitgaat. Met broccoli erdoor is erg lekker, heb ik ook weleens gedaan.
VerwijderenDank je wel voor je reactie!
VerwijderenGroet, José
Graag gedaan, geniet ervan 😀
VerwijderenDe quiche smaakt heerlijk alleen de bodem is zacht, niet goed doorgebakken. Hoe kan dit? Hoe kan ik dit verhelpen? Groetjes Rita
BeantwoordenVerwijderenAls je dat vervelend vindt dan kan je het deeg even voorbakken. Ook kan je wat paneermeel of panko op de bodem strooien wat dan het meeste vocht opneemt. Zet ook de onderwarmte van je oven aan (bij hetelucht niet nodig).
Verwijderen