vrijdag 12 september 2014

Noorse Appelcake - plaatcake met schijfjes appel

Het recept van de Noorse Appelcake komt bij mijn ouders vandaan. Mijn moeder heeft het ooit gekregen en het toen zeer regelmatig gemaakt. Het recept was zoekgeraakt en deze week kwam ik het ergens tegen tussen mijn verzameling recepten. Ik denk dat het zeker 20 jaar niet is gemaakt.

Ik kon het natuurlijk niet laten om te gaan bakken om te kijken of ik de smaak van vroeger herken. Ik kan niks anders zeggen dan dat ik hoop het recept nooit meer kwijt te raken, wat is deze cake toch enorm lekker. Het ging erin als koek.

 

Nodig voor 1 bakplaat (bakplaat van ongeveer 34x38 cm, ca. 24 - 28 stukken):
- 2 eieren
- 250 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- snufje zout
- 100 ml melk
- 110 gram boter
- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- ca. 1,5 goudrenet of appel naar keuze
- kaneel
- 2 eetlepels abrikozenjam

Verwarm de oven voor op 160 graden. Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snijd ze in stevige plakken. Strooi er wat suiker en kaneel over en laat het staan.


Neem een kom. Meng met een mixer de eieren, suiker, vanillesuiker en het snufje zout tot het wit gaat zien (paar minuutjes). Zet even weg.  Neem dan een pannetje en verwarm de melk. Voeg stukjes boter toe en laat deze smelten.Voeg het melkmengsel voorzichtig toe aan het eiermengsel en roer het door. Voeg dan het bakmeel toe en klop deze nog even door met de mixer.


Verdeel het beslag over een ingevette bakplaat of zoals ik heb gedaan over een bakplaat bedekt met bakpapier. Verdeel de appelschijfjes erover. Doe het op zo'n manier dat je de cake na het bakken in gelijke stukken kunt snijden. Bak de appelcake in ca. 20 tot 30 minuten mooi bruin en gaar. Snijd het in delen en geniet ervan. Controleer de gaarheid door er een satéprikker in te steken. Als er geen deeg meer aanzit dan is de cake goed.

Wil je het nog lekkerder maken, verwarm dan 2 eetlepels jam met 1 eetlepel water in een pannetje. Smeer de jam met een kwastje uit over de cake zodra deze uit de oven komt. De cake gaat dan mooi glimmen. Foto later gemaakt bij een nieuwe cake want de vorige keer was de cake al half opgegeten toen ik me bedacht dat ik het was vergeten te doen.

 

Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

Variatie:
- Het is ook lekker om de appel te mengen met deze kaneelsuikermix

-------------------------------------------------------------

Bekijk hier meer recepten met appel
Bekijk hier meer zoete lekkernijen
Bekijk hier meer traktaties

Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:26 opmerkingen:

 1. Direct na dat ik het recept kreeg ben ik aan de slag gegaan. Het is een groot suces. Ik gebruik wel minder suiker dan staat aangegeven. ( 200 gr.)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ga ik ook een keer proberen, heb tot nu toe steeds de hoeveelheden gebruikt als hierboven :).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Had niet genoeg deeg om mijn bakplaat te vullen :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. heb je zo'n grote oven? Ik zal eens opmeten hoe groot mijn plaat is

   Verwijderen
  2. De vellen bakpapaier die ik gebruik zijn 38x42 cm. De oppervlakte van de cake zal dan ongeveer 34x38 cm zijn. Mocht je nou een grotere plaat hebben maak dan de mix keer 1,5 of neem een kleinere plaat die je in de oven op het rooster zet.

   Verwijderen
 4. Ziet er heerlijk uit, ga het zeker proberen en laat je weten hoe het gesmaakt heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kan je ook een pak cake mix gebruiken? Hoeveel heb je dan nodig?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je kunt wel cakemix gebruiken maar cakemix is niet meer dan zelfrijzend bakmeel met vanillesuiker (en vaak duurder). Je moet dan zeg maar de vanillesuiker weglaten en verder hetzelfde recept volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De cake is droog en ruikt zalig. Hij is alleen niet bruin (zelfs niet na 30 minuten)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Was hij wel lekker? Zet de volgende keer de oven gewoon wat hoger. De ene oven is de andere niet, waarschijnlijk is de mijne iets heter.

   Verwijderen
  2. Dankjewel voor de tip Marlon. Die ga ik de volgende keer proberen. De koek was heerlijk. Heb hem al een paar keer gemaakt en ga hem zeker vaak maken.

   Verwijderen
 8. Hallo Marion. Leuk recept. Is het 160 graden hete lucht of gewoon?
  Willemien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Willemein, ik bak in een heteluchtoven. Als het te donker gaat worden draai dan halverwege de temperatuur iets lager.

   Verwijderen
 9. Net gemaakt en het was heerlijk! Ik heb 2/3 met appel gemaakt en afgelakt met sinaasappelmarmelade en 1/3 afgesmeerd met roze glacé. Mmmm, dank voor het recept.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi, lekkere cake, dank voor het recept! Maar ook ik had niet genoeg beslag voor een bakplaat van het formaat dat je noemt. Snel alles overgedaan in een groot plat bakblik en toen is het toch goed gekomen. In het kader van 'we doen het met wat we in huis hebben' besmeerde ik 'm met aardbeienjam en strooide er nougatine over. Volgende keer inderdaad het recept x1,5 hoewel ik me blijf afvragen wat er mis ging...?!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo, kan het zijn dat je verwacht dat het beslag hoger moet liggen? Tijdens het bakken rijst het nog wat en als het gaar is zijn de plakken maar ongeveer een cm dik.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Had deze cake gebakken voor de leerlingen van mijn klas. Ze wilden allemaal het recept hebben. Ik heb ze verwezen naar jouw website. Leuk toch?
  Tweede staat nu in de oven om de zaterdagavond opblijfavond gezellig te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Vandaag heb ik deze cake gemaakt en ik vind hem erg lekker.
  Ik gebruikte wel drie eieren, want mijn eitjes waren aan de kleine kant.
  Ik gebruikte een groot bakblik, want ik denk dat mijn ovenplaten, te groot zijn voor deze hoeveelheid beslag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Tanja, ik heb het formaat van mijn ovenplaat bij het recept gezet, deze stond alleen tussen de reacties. Een bakblik is natuurlijk ook prima om te gebruiken.

   Verwijderen
 14. Net gemaakt volgens jou recept en hij is heerlijk. Ik zou ook iets minder suiker er de volgende keer in doen want hij is vrij zoet, maar dat is persoonlijk natuurlijkl. Prima recept!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb, vlak voordat ik het deeg op de bakplaat deed, een hanhandvol Griekse rozijnen, geweekt in wiskey, door het beslag gedaan. Wel goed laten uitlekken. De wiskey kan je daarna (rustig) opdrinken.
  De plaatcake was heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb, vlak voordat ik het deeg op de bakplaat deed, een hanhandvol Griekse rozijnen, geweekt in wiskey, door het beslag gedaan. Wel goed laten uitlekken. De wiskey kan je daarna (rustig) opdrinken.
  De plaatcake was heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Superblij dat ik dit recept heb gevonden. Ik bakte dit vroeger met mijn moeder, maar kon het recept niet meer vinden. Dit is letterlijk wat het was. Heerlijk nostalgisch voor mij en nu kan ik het mijn kinderen leren.

  BeantwoordenVerwijderen