zondag 16 maart 2014

Kerriesoep en kerriesaus

Ben je ook zo gek op kerrie? Een heerlijke kerriesaus bij de rijst of over de bloemkool? Probeer dan ook eens deze verrukkelijke kerriesoep. Elke keer weer een succes. Ik maak altijd een grote pan, als er iets overblijft kan je het makkelijk invriezen. De soep is goed gevuld waardoor je het als maaltijdsoep kunt eten.

Lees onderaan ook het recept voor kerriesaus.


Nodig: (voor ongeveer 4 liter soep, 8 personen)
- 1 kilo kipfilet of (iets meer) kipstukken
- ca. 4 kipbouillonblokjes
- half potje kerriepoeder (2 flinke eetlepels)
- 200 gram boter
- 175 gram witte bloem
- 2 grote uien
- handje rijst of pasta
- peper, zout, ketjap, sambal
- ca. 3 liter water

Optioneel:
- bosui, bieslook
- dopertwen, mais, bleekselderij, paprika
- ananas

Deze soep eten wij als maaltijdsoep en is daarom extra goed gevuld. Je mag het recept natuurlijk ook halveren. Ik vind het wel handig om een pan vol te maken. De rest kan de vriezer in voor een andere keer. Ik maak soep, sauzen, ragouts met de losse pols maar heb geprobeerd om de hoeveelheden bij benaderingen te noteren. Een dikke massa is een ragout, dunner een saus en nog dunner een soep. Allen kan je op dezelfde manier maken. Lees onderaan tips voor als de soep anders uitvalt dan de bedoeling is.

Bereiden:
Zet de kip op met 2 bouillonblokjes in koud water en houd deze een drie kwartier tegen de kook aan. Haal de kip uit de pan en laat de bouillon afkoelen. Ik maak de bouillon meestal de avond van te voren.

Snipper de uien en knip er eventueel wat bosuitjes en bieslook bij, dit laatste doet vooral de kleur ten goede.


Verwarm de boter in een grote pan. Niet te heet want de uien mogen niet verbranden. Fruit de uien met de bieslook in de boter. Strooi de kerriepoeder erbij en laat even mee-fruiten. Gooi dan in 1x de bloem erbij. Roer dit door de boter en laat het onder voortdurend roeren voorzichtig garen. Je ziet het dan dof worden. Dit noemen ze een roux.

Zodra de bloem gaar is, giet je er een flinke scheut koude bouillon bij die je met een garde gaat vermengen. Daarna voeg je scheutje voor scheutje bouillon toe tot de dikte naar wens is. Hoe meer bouillon je erbij doet hoe dunner het mengsel wordt. Bij ongeveer 3 liter bouillon is het de dikte van soep geworden (heb je niet voldoende bouillon meer dan kan je koud water toevoegen).

Zodra alle bouillon is opgelost strooi je een handje rijst, vermicelli of pasta in de soep. Laat de soep nog zo'n 10 minuten pruttelen zodat de rijst / pasta kan garen. Beide is lekker erin, ik wissel het af, de ene keer rijst, de andere keer pasta. Let op: Roer regelmatig door anders plakt de pasta vast aan de bodem van de pan.

Breng de soep verder op smaak met peper en/of zout, een scheutje ketjap, een lepeltje sambal of chilivlokken. Dit laatste geeft ook een mooie kleur aan de soep, je ziet dan rode dingetjes in de soep terugkomen. Vind je de soep te flauw voeg dan gerust nog een bouillonblokje toe.

De kerriesoep is nu bijna klaar. Voeg de gesneden kip toe, laat deze warm worden en serveer de soep met vers brood en kruidenboter.



Tips: 
Dikte van de soep: 
Vind je de soep te dun dan kan je lopend meel toevoegen. Los hiervoor een paar lepels bloem op in wat koud water door het met een garde door elkaar te roeren. Schenk dit beetje voor beetje in de kokende soep en de soep zal dan binden. Is je soep te dik, dan voeg je extra water of bouillon toe.

Smaak van de soep:
Is je soep te scherp geworden, voeg dan een cupje koffiemelk toe aan de soep in de soepkom.

Geen tijd om bouillon te trekken? 
Bak de kip in de pan en snijd het daarna in stukjes. Maak de soep met water en voeg daar de bouillonblokjes toe. Het is dan lekker om je kip eerst met kerriekruiden in te smeren.

Maaltijdsoep of voorafje:
De hoeveelheid kip die ik nu heb gebruikt is bedoeld voor een maaltijdsoep. Ik had er ook lekker veel rijst in gedaan. Wil je de soep als voorgerecht dan kan je hem wat dunner maken door meer water toe te voegen en gebruik dan minder kip, rijst, pasta. Als maaltijdsoep moet je uitgaan van ca. 500 cc per persoon. Uit deze pan kan je dus 8 porties halen.

Wil je een nog vollere soep: 
Bak wat paprika of bleekselderij mee met de uien. Voeg gelijk met de kipfilet erwtjes, mais of ananas toe aan de soep. Je kunt er ook een feestje van maken en allemaal schaaltjes op tafel zetten met de groenten en ananas zodat de gasten zelf kunnen toevoegen wat ze lekker vinden.

-------------------------------------------------------------

Kerriesaus:

Nodig:
(voor ongeveer 500 cc saus)
- 1 uitje fijngesneden
- flinke dessertlepel kerriepoeder
- 50 gram boter
- 60 gram bloem
- 1 bouillonblokje
- ca. 500 cc water
- evt. nog wat peper en zout

Fruit het uitje in de boter, voeg kerriepoeder erbij en laat meefruiten. Gooi dan ook de bloem erbij en laat garen (lees eerst recept van de soep waar je op moet letten). Voeg dan water toe tot de gewenste dikte en als laatst een bouillonblokje. Lekker met rijst en kip of serveer ergens anders bij. Bijvoorbeeld bij deze Hollandse ovenschotel of de snelle Bobotie. Je kunt ook melk gebruiken ipv water.

Ragout:
Het recept voor ragout staat vanaf heden hier beschreven. Ragout is heerlijk in bladerdeeg.

Ook lekker: 
Voeg een scheut kokosmelk aan de soep / saus toe of strooi er wat kokossnippers overheen.



Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

Bekijk hier meer recepten met soep



Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:




Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten