vrijdag 21 maart 2014

Snelle appeltaart -> applecrumble

Ik kreeg de vraag of ik een recept heb voor een snelle appeltaart. Natuurlijk heb ik dat!

Deze appeltaart is vooral erg handig als je heel veel nodig hebt. Grotere schaal, meer appels, dubbel deeg en het hoeft slechts 20 minuten in de oven. Ideaal als nagerecht.


Nodig: (voor ongeveer 6 personen)
- 6 grote appels (Bijvoorbeeld jonagold, rubens, cox, elstar, goudrenet)
- 300 gram bloem
- 150 gram suiker
- snufje zout
- 150 gram boter
- 1 ei
- 2 zakjes vanillesuiker
- citroensap (uit een flesje), suiker en kaneel
- een ovenschaal

Schil de appels, klokhuis eruit en snijd het in blokjes. Door verschillende appels te gebruiken heeft elke hap een andere smaak. De ene appel blijft wat harder, de andere is zoeter en dat maakt het extra lekker. Ik gebruik de restjes van de fruitschaal en minimaal 2 soorten. Sprenkel er wat citroensap over. Maak het op smaak met kaneel en suiker. Hoe zoeter de appels, hoe minder suiker je nodig hebt. Laat het staan en maak dan het deeg.

Doe de bloem, suiker, vanillesuiker, zout, en blokjes boter in een kom. Meng het geheel kort met een mixer zodat het nog wat kruimelig blijft. Als het niet korrelig genoeg is kan je nog wat bloem toevoegen.

Leg de appelblokjes in een schaal. Verdeel het deeg erover en bak het in ca. 20 minuten gaar op 160 graden. Haal het uit de oven als het een mooie kleur heeft. Lekker met slagroom of (warme) vanillesaus. Opgewarmde vanillevla of appel/kaneelvla is er ook lekker bij.


Variatie:
- Het is ook lekker om de appel te mengen met deze kaneelsuikermix
- Voeg gewelde rozijntjes toe aan de appels.
- Voeg noten toe.
- Voeg gedroogde cranberry's toe een de appels.
- Bolletje (kaneel)ijs erbij, heerlijk als nagerecht.
- Veel haast? Gebruik kant en klare appelmoes ipv appels.
- Maak geen deeg maar leg bladerdeeg over de appels, smeer in met een opgeklopt ei, en prik er wat gaatjes in zodat er lucht kan ontsnappen tijdens het bakken.

Hieronder een dubbele hoeveelheid gemaakt en afgetopt met abrikozenjam -> Maak een paar lepels jam warm, verdun eventueel met een lepel water. Smeer dit over de warme crumble voor een mooie glanslaag.


Je kunt het ook in kleine glaasjes of met gemengd fruit maken:




Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------





Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:



4 opmerkingen:

  1. Marianne Vijfvinkel19 augustus 2017 om 09:04

    Hij staat in de oven, deegje onderop, appels met rozijnen erop en kruimels eroverheen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Marianne Vijfvinkel19 augustus 2017 om 16:45

    Hij is heerlijk, ietwat te zoet naar onze smaak dus volgende keer iets minder suiker door het deeg!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is ook wat je gewend bent maar minder suiker is altijd goed toch 😀

      Verwijderen