vrijdag 27 mei 2016

Glaasjes gevuld met gemengd fruit en appeltaartdeeg

Ik vind het erg leuk om gebak in kleine glaasjes te maken. Het is meteen geproportioneerd en je kunt ze makkelijker kwijt in de koelkast. Ik deed het al met de roomkaas vruchtenglaasjes en de banoffee maar wilde ook graag iets uit de oven proberen. Nu zijn mijn glaasjes officieel gemaakt voor waxinelichtjes dus kunnen ze tegen hitte. Ben het gaan testen in de oven en dat ging goed. Voortaan heb ik er dus weer een reden bij om de glaasjes te pakken.

Let wel op, wil je kleine glaasjes in de oven gebruiken, wees er zeker van dat ze hitte bestendigd zijn.


Nodig (voor 10 glaasjes):
Neem ca. 150 gram fruit per glas. 
Kies bijvoorbeeld uit peren, (zure) appels, perzik, nectarine, ananas, abrikozen, rozijntjes, banaan. 
Al het fruit wat verhit kan worden is er geschikt voor. 

- 200 gram bloem
- 100 gram boter
- 100 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- snufje zout, ca 3 gram
- 1 ei
- citroensap en suiker

Verwarm de oven voor op 160 graden

Op de foto's zie je dat ik er meer dan 10 had gemaakt. Ik had 20 glaasjes gevuld en hiervoor 6 appels, 3 peren en 6 abrikozen gebuikt. Voor het gemak heb ik het recept gehalveerd. De glaasjes komen bij de Action vandaan voor een paar dubbeltjes per stuk. Ze zijn er ook met coating, ik gebruik de gewone glaasjes zonder kleur.

Ik had Jonagold appels maar ik raad Granny Smits aan. Omdat het deeg al zoet is, is een zure appel een lekkere tegenhanger. Snijd al het fruit klein en strooi er een weinig suiker overheen (halve lepel). Spuit er ook wat citroensap over en zet het even weg. Het citroensap voorkomt verkleuring van het fruit.

Ga dan het kruimeldeeg maken. Snijd de boter in blokjes. Maak met een mixer met haken een kruimeldeeg van het boter, de suiker, bloem, snufje zout en een opgeklopt half ei. Is het deeg iets te nat voeg dan nog wat bloem toe. Zet het desnoods even in de koelkast om het weer wat harder te laten worden.

Laat nu het fruit uitlekken en verdeel het over de glaasjes. Ik had ze niet zo vol gevuld maar ze kunnen voller dan op de foto. Na het bakken zakt het nog wat in.


Verdeel het kruimeldeeg over de glaasjes. Je kunt met de rest van het ei het deeg deppen voor een glanslaagje. 


Bak het in een minuut of 20 gaar. Als je het fruit wat steviger wilt zet de oven dan op 165 graden. Ik verwacht dat ze er dan met een kwartier uit kunnen. 


Heerlijk om warm te eten met een dot slagroom. Perfect als gebakje of als nagerecht. 

Je kunt ze niet direct vanuit de oven eten, houd hier rekening mee. De glaasjes blijven namelijk nog redelijk lang te warm om vast te pakken.

Variatie:
- Gebruik alleen meerdere soorten appel door elkaar
- Maak het toch in een grote schaal. Volg dan het recept van de apple crumbleAls het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

- Bekijk hier meer recepten met appel

Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten