vrijdag 21 maart 2014

Snelle appeltaart -> applecrumble

Ik kreeg de vraag of ik een recept heb voor een snelle appeltaart. Natuurlijk heb ik dat!

Deze appeltaart is vooral erg handig als je heel veel nodig hebt. Grotere schaal, meer appels, dubbel deeg en het hoeft slechts 20 minuten in de oven.  En eerlijk is eerlijk, de bovenkant van het deeg is toch het lekkerst.




Nodig: (voor ongeveer 6 personen)
- 6 grote appels (Bijv. jonagold, rubens, cox, elstar, goudrenet)
- 1 pak appeltaartdeeg 
- boter
- 1 ei
- citroensap uit een flesje, suiker en kaneel
- grote platte schaal

Je kunt ook zelf appeltaartdeeg maken. Verderop lees je het recept hiervoor. 

Schil de appels, klokhuis eruit en snijd het in blokjes. Door verschillende appels te gebruiken heeft elke hap een andere smaak. De ene appel blijft wat harder, de andere is zoeter en dat maakt het extra lekker. Ik gebruik de restjes van de fruitschaal en minimaal 2 soorten. Sprenkel er wat citroensap over om het verkleuren tegen te gaan. Maak het op smaak met kaneel en suiker. Hoe zoeter de appels, hoe minder suiker je nodig hebt. Laat het staan en maak dan het deeg.

Mix een pak appeltaartdeeg met koude boter en een ei tot een kruimeldeeg. Doe alles in een kom (kijk op de verpakking hoeveel boter je nodig hebt) en meng het geheel met een mixer. Doe dit niet te lang zodat het kruimelig blijft. Niet korrelig genoeg, voeg wat bloem toe. 

Leg de appelblokjes in een schaal. Verkruimel het deeg erover en bak het in ca. 20 minuten gaar op 160 graden. Haal het uit de oven als het een mooie kleur heeft. Lekker met slagroom of (warme) vanillesaus. Opgewarmde vanillevla of appel/kaneelvla is er ook lekker bij.


Variatie:
- Het is ook lekker om de appel te mengen met deze kaneelsuikermix
- Voeg gewelde rozijntjes toe aan de appels.
- Voeg noten toe.
- Bolletje (kaneel)ijs erbij, heerlijk als nagerecht.
- Veel haast? Gebruik kant en klare appelmoes ipv appels.
- Maak zelf een deeg van 300 gram bloem, 150 gram boter, 150 gram suiker, snufje zout en een ei.
- Maak geen deeg maar leg bladerdeeg over de appels, smeer in met een opgeklopt ei, en prik er wat gaatjes in zodat er lucht kan ontsnappen tijdens het bakken.

Hieronder een dubbele hoeveelheid gemaakt en afgetopt met abrikozenjam



Je kunt het ook in kleine glaasjes of met gemengd fruit maken:


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

Bekijk hier meer recepten met appel


4 opmerkingen:

  1. Marianne Vijfvinkel19 augustus 2017 om 09:04

    Hij staat in de oven, deegje onderop, appels met rozijnen erop en kruimels eroverheen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Marianne Vijfvinkel19 augustus 2017 om 16:45

    Hij is heerlijk, ietwat te zoet naar onze smaak dus volgende keer iets minder suiker door het deeg!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is ook wat je gewend bent maar minder suiker is altijd goed toch 😀

      Verwijderen