donderdag 27 maart 2014

Snelle aan Bobotie denkende ovenschotel

Deze periode heb ik het heel druk met mijn werk en dan gebeurd het soms dat ik naar een pakje of zakje grijp om snel wat op tafel te kunnen zetten. Toch merk ik dat ik het de laatste tijd steeds minder doe omdat ik zelfgemaakt gewoon lekkerder vind. Maar afgelopen maandag was ik weer eens laat thuis, de hele dag weggeweest en had ik echt geen puf meer om nog boodschappen te gaan doen. Ik had nog het een en ander liggen en heb toen deze snelle, ons ietwat aan Bobotie denkende, ovenschotel gemaakt. Vanaf dat ik thuis kwam stond het binnen een half uur op tafel. Ik heb er foto's van gemaakt dus zal het stap voor stap uitleggen in deze fotoblog. 

Nog lekkerder is de bobotie helemaal zonder pakjes en zakjes gemaakt met verse boontjes. Zie hier het recept.


Nodig: (voor 4 flink eters)
- 500 gram gehakt 
- 1 groot blik sperziebonen
- 2 uien 
- 2 of 3 appels 
- 1 bakje (200cc) crème fraiche
- 2 zakjes voor kerriesaus
- beetje geraspte kaas
- rijst
- kerriepoeder, paprikapoeder, peper, zout en bouillonblokje

Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een pannetje water op om de rijst in te koken.

Bak in een beetje bakboter of olie de gehakt rul. Snipper de uien, voeg ze toe en fruit ze mee. Strooi er flink wat kerrie, paprikapoeder en wat peper en zout overheen.


Terwijl het gehakt staat te garen, schil je de appels en snijd je ze in blokjes. Als het gehakt dan gaar is voeg je een halve liter water toe (of melk, zie verpakking) en de twee zakjes kerriesaus. Breng dit aan de kook.


Voeg dan de crème fraiche toe. 


En de blokjes appel.


Neem een grote ovenschaal, open het blik sperziebonen, giet het vocht eruit en verdeel deze over de schaal.


Verdeel de saus erover.


Strooi er wat geraspte kaas overheen en zit de schaal midden of hoog in de voorverwarmde oven. 


Ga dan de rijst koken in water met een bouillonblokje of een beetje zout (wat je gewend bent). In de tussentijd krijg de ovenschotel een mooi bruin kleurtje. Check voor de zekerheid of het niet te hard gaat. Draai anders de oven lager of zet de schaal iets meer naar beneden.Als de rijst klaar is, dan kan je aan tafel. 


Let op: Ik kook altijd een heel pak rijst omdat ik het restant in porties invries, voor als ik een ander keer minder tijd heb. Een half pak rijst zou genoeg kunnen zijn voor 4 personen. Gehakt was verpakt per 500 gram, minder voldoet ook.

Hier stond de beschrijving hoe je de bobotie zonder pakjes kunt maken. Nu uitgewerkt in een nieuwe blog. Zie hier.Variatie:
- Meng een handje rozijntjes door de rijst.
- Bak extra uien, paprika en/of champignons mee met het gehakt. Laat de appels desgewenst weg.
- Leg voorgegaarde krieltjes op de bodem van de ovenschaal, daarop de sperziebonen en ga zo verder. Eet er dan geen rijst bij.

Als dit recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

Bekijk hier meer recepten met gehakt
Bekijk hier meer recepten met groenten


4 opmerkingen:

 1. Dat ziet er lekker uit!
  Dat ga ik vast eens proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. kan je ook andere saus gebruiken? ze houden hier niet van kerrie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb het nog niet geprobeerd maar kan me zo voorstellen dat het met kaassaus ook lekker zal zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zie er niet zoveel kwaad in om het in te vriezen. Zal het wel eerst ontdooien en dan opwarmen (in de magnetron) anders gaan de boontjes zo schrompelen, als je begrijpt wat ik bedoel. Mocht iemand er een andere mening over hebben dan lees ik het graag.

  BeantwoordenVerwijderen