donderdag 20 maart 2014

Milde uiensalade

Heb je wel eens uiensalade gegeten? Heerlijk bij de Griekse maaltijd, shoarma, de BBQ, hamburgers of bij de bruine bonen



Nodig: 
- 2 grote uien
- 2 eetlepels olijfolie 
- 1 eetlepel citroensap (flesje)
- zout

Optioneel: 
- verse of gedroogde peterselie / bieslook of andere kruiden
- bruschetta 
- chilivlokken
- peper, zout , sambal

Snijd de uien fijn of juist wat grover in mooie ringen. Leg ze in een kom en strooi er flink wat zout over. Laat minimaal een half uur staan. Het zout onttrekt het vocht uit de uien wat de salade zo speciaal maakt. 

Maak een dressing van de olie en citroensap. Voeg kruiden toe die je in huis hebt. Ik heb altijd wel potjes staan met gedroogde peterselie en bieslook dus die gaan er bij mij sowieso doorheen. Met een flinke lepel bruschetta krijgt het een mooie kleur en een eigen smaak. Voor een goeie pit voeg ik ipv bruschetta een theelepel chilivlokken toe. Op de foto hieronder heb ik een lepeltje gyroskruiden toegevoegd. Wij aten daar kipgyros bij.


Spoel de uien na het half uur af door een vergiet. Leg ze in het midden van een schone theedoek. Draai deze dicht en knijp hem uit boven de gootsteen. Je kunt ze ook droog deppen met keukenpapier maar dit gaat makkelijker. Meng de hoeveelheid dressing erdoor wat jij lekker vindt. Zet tot gebruik in de koelkast. Je kunt het een paar dagen bewaren maar ik weet niet hoelang want bij ons gaat het direct op. 

De uien zijn nu zacht van smaak en kan je bij heel veel gerechten combineren. 

Bruchetta is een kruidenmix van zongedroogde tomaten, knoflook en en Italiaanse kruiden.

Als dit recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

- Bekijk hier meer bijgerechten
Bekijk hier meer recepten met uien


3 opmerkingen:

  1. het zijn echt heerlijke recepten, heb er al een aantal geprobeerd en ga er zeker nog meer proberen. het zou alleen wel erg makkelijk zijn als er ook een printbutton was voor een printvriendelijke versie. als ik nu iets print krijg ik 5 pagina's ipv 1, beetje zonde van al dat papier.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo, helaas heeft Google (blogspot) deze functie niet. Ik doe het zelf kopieren naar Word. Haal dan de minder belangrijke tekst / foto's eruit en dan print ik het uit. Ook is het slim om een map te maken in Pinterest en daar de recepten in op te slaan.

      Verwijderen
  2. Gister gemaakt, heerlijk zeg! Je kan de uien ook even 10 minuten wellen in gekookt water. Dep de ui daarna droog met keukenpapier of een schone doek. De ui is nog steeds smakelijk en knapperig, maar je krijgt er geen onaangename kick meer van.

    BeantwoordenVerwijderen