vrijdag 28 maart 2014

Tortilla Espagñola (Spaanse aardappelomelet) met restjes die ik overhad van een andere maaltijd

Ik had nog wat restjes liggen. Aardappelschijfjes, mais, spekje, ui en tomaat en daar wilde ik iets mee. Ik heb er een paar eieren bij gepakt en er een heerlijke gevulde omelet van gemaakt. 


Nodig: (voor 1 grote omelet)
- 400 gram aardappelschijfjes 
- 1 flinke ui gesnipperd
- 50 gram uitgebakken spekjes
- 50 gram maiskorrels
- halve tomaat en stukjes
- 3 grote of 4 kleine eieren
- scheutje melk
- peper en zout

Bovenstaande hoeveelheden is losse vingerwerk omdat ik alles wat ik nog over had in de pan heb gedaan. Aardappel, ui en eieren is de basis. Voeg eraan toe wat je bij elkaar vindt passen. 

Verwarm een beetje olie in een koekenpan en bak daar de aardappeltjes zachtjes in op. Fruit de uitjes mee en laat net zolang opstaan tot het gaar is. Voeg dan de uitgebakken spekjes, mais, stukjes tomaat toe en als je hebt nog wat groen als peterselie.

Klop in een grote kom de eieren los met een klein scheutje melk (eetlepel) en wat peper en zout. Voeg het aardappelmengsel toe aan de eieren en roer voorzichtig door. Warm de pan weer op en kiep daar de hele massa in terug. Ik had in eerste instantie 3 eieren gepakt maar toen leek het me te droog gaan worden. Heb toen nog een extra ei opgeklopt en toegevoegd aan de massa. Ligt dus aan de totale massa hoeveel eieren je nodig hebt.


Laat dan garen tot de bodem gestold is en de bovenkant niet meer zo vochtig is. Pak dan een groot bord en schuif daar voorzichtig de omelet op. Leg er een bord bovenop, draai hem om en schuif het ei voorzichtig weer in de pan zodat het verder kan gaan stollen. Vuur niet te hard, bakt snel aan.

Als de omelet klaar is schuif je het weer voorzichtig op een bord. Snijd het dan in puntjes. Warm lekker met een salade bij de lunch of koud als borrelhapje.


Variatie:
- Voeg doperwtjes, paprika, champignons, ham of andere groenten, vleeswaren toe.
- Maak het wat pittiger met wat peper.
- Strooi er kaas over als het bijna klaar is. Deksel op dan leggen en kaas even laten smelten.

Kindvriendelijk: 
- Eieren en aardappelen eten de meeste kinderen wel. Voeg de groenten toe die zij graag eten en maak er dan een omelet van. Verstop evt. een hand groenten door ze met een staafmixer door de eieren te mixen

Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

Bekijk hier meer recepten met aardappelen
Bekijk hier meer recepten met eieren


Geen opmerkingen:

Een reactie posten